Skip to main content
Opruimcoach Rotterdam & Hoeksche Waard / Declutter & Organizing Coach Rotterdam and area

Je huis op orde – waarom dat zo fijn is maar veel mensen niet lukt

Je huis op orde…..dat klinkt heel fijn voor de meeste mensen, maar toch is het voor velen een soort sprookje. Ze krijgen het op de een of andere manier niet voor elkaar. Dat kan zijn omdat ze het te druk hebben, geen prioriteiten kunnen stellen of niet weten hoe ze het aan moeten pakken. Ze hebben misschien nooit geleerd om op te ruimen. Of het kan zo zijn dat er een traumatische gebeurtenis heeft plaatsgevonden waardoor opruimen even helemaal op de laatste plaats komt. Na een tijdje is het overzicht compleet weg en is je huis totaal niet meer op orde. Men weet niet waar te beginnen. Of men schaamt zich enorm en durft geen hulp te vragen.

Disclaimer: dit bericht bevat affiliatelinks. De linkjes in deze tekst verwijzen naar artikelen bij Bol.com en So Clever. Dit betekent dat ik een kleine commissie kan verdienen wanneer jij een aankoop doet aan de hand van één van de links in dit bericht. Maar maak je geen zorgen, hier betaal jij niets extra’s voor, het is dus een win-win situatie voor jou en voor mij. Dank je wel alvast! En voordat je een aankoop overweegt, denk goed na of je het echt nodig hebt of er echt blij van wordt!

Ruim 900 mensen gingen je al voor!

Krijg eindelijk het overzicht terug in huis!
Want je bent die chaos in je huis helemaal zat. Ontvang de 15 meest gemaakte opruimfouten als e-book en leer hoe het dan wel moet. Alle tips handig in 1 boek. Je schrijft je dan in voor mijn nieuwsbrief vol opruim- & organizingtips! Tevens blijf je op de hoogte van mijn activiteiten.

.

 

dit veld niet invullen s.v.p.

Waarom is het zo fijn om je huis op orde te hebben?

Laten we het eerst eens hebben over waarom het eigenlijk zo fijn is als je huis op orde is. Er zijn uiteraard uitzonderingen van mensen die prima en gelukkig kunnen leven in een huis wat niet op orde is. Althans, voor de buitenwereld dan. Voor hen is het huis prima op orde. Als ik mezelf als voorbeeld neem dan kan ik zeggen dat ik beter functioneer als mijn huis opgeruimd en netjes is. Als er namelijk teveel spullen overal liggen dan word ik onrustig in mijn hoofd. Het is dan moeilijker voor mij om te ontspannen en om mij te focussen op bijvoorbeeld werk als ik thuis werk. In de huidige tijd, waarin we veel meer thuis (moeten) werken, is het des te belangrijker geworden om een opgeruimd huis te hebben.

Ik denk dat dit voor veel mensen geldt. En dan hoeft het niet eens om heel veel spullen te gaan maar gewoon om een huis waar de spullen overal en nergens liggen, geen vaste plek hebben, waar het aanrecht steeds vol staat, waar er op de eettafel steeds stapels post liggen en andere spullen verspreid over verschillende "magneetplekken" zoals bijvoorbeeld de trap. Of een huis wat niet alleen rommelig is maar ook niet schoon. Gemerkt en wellicht ook ongemerkt hebben veel mensen hier last van. Ze hebben last van een vol hoofd. Ze komen terug van hun werk in een rommelig huis. Daar kunnen ze niet tot rust komen. Een opgeruimd huis geeft een opgeruimd hoofd. Het is echt zo. Er blijft meer tijd en energie over voor andere dingen in het leven.

Ik heb ook een serie blogs geschreven over het leegmaken van een vol hoofd. Dit gaat dan over een hoofd vol met to-do's

Waarom krijgen veel mensen hun huis niet op orde?

Ik noemde in het beginstuk al wat redenen waarom mensen hun huis niet op orde krijgen of hebben. Ik ga dan even uit van mensen die dat wel graag willen. We leiden bijna allemaal tegenwoordig een druk en jachtig leven. We willen veel, we moeten veel, er is veel afleiding door internet en social media en tja, wat schiet er dan vaak als eerste bij in? Juist....het opruimen en je huis op orde houden. Zeker mensen met een gezin en allebei een baan hebben de meeste moeite om een opgeruimd huis te hebben en te houden. Maar ook als je wat ouder wordt, is het vaak moeilijker om je huis netjes te houden.

Over dit laatste schreef ik een blog, opruimen als je ouder wordt:

Er is ook een leuk boekje van een Zweedse dame, die op grappige wijze schrijft over haar opruimproces bij het ouder worden.

daarnaast zijn er ook mensen die gewoon niet weten hoe ze opruimen moeten aanpakken, zij hebben het wellicht niet vanuit huis geleerd en zijn misschien grootgebracht in een gelukkig, maar rommelig gezin. Eenmaal volwassen blijken ze eigenlijk wel van een opgeruimd huis te houden maar weten ze simpelweg niet hoe ze dat voor elkaar moeten krijgen.

Wat ook regelmatig gebeurt is dat mensen het opruimen niet meer overzien na een traumatische gebeurtenis of een life event. Denk aan een scheiding, overlijden, ziekte, burn-out of een verhuizing. Het opruimen heeft even totaal geen prioriteit en voor je het weet ben je het overzicht kwijt en lukt het je niet om dit terug te pakken.

Ik schreef eerder ook een blog voor mensen, voornamelijk vrouwen, die constant alle ballen in de lucht moeten houden:

Wat kunnen de gevolgen zijn van een niet opgeruimd huis?

Met uitzondering van de groep mensen die prima kunnen leven in een rommelig huis, kan een huis wat niet op orde is bij veel mensen problemen veroorzaken. Ze komen bijvoorbeeld niet tot rust in huis na een lange dag werken. Elke keer als ze thuis zijn worden ze geconfronteerd met het feit dat hun huis niet op orde is. En doen ze wellicht pogingen, elke dag weer, om het op orde te krijgen. Of ze zijn gewoon te moe om eraan te beginnen. Ze willen wel maar kunnen niet. Dat geeft onrust en onvrede, ontspannen is lastiger, je bent er veel in je hoofd mee bezig. Je hoofd zit letterlijk vol als je huis ook vol staat of rommelig is. Thuis zijn kost je dan meer energie dan dat het je energie oplevert. En dat is nu net niet de bedoeling. Thuis moet je rustpunt zijn waar je kunt opladen voor een nieuwe dag. In het ergste geval raakt iemand er overspannen van of ontstaan er relatieproblemen omdat er strijd is over wie wat doet of men neemt het elkaar kwalijk dat het huis rommelig is.

Hoe krijg je jouw huis op orde?

Er zijn gelukkig methodes om, in kleine stappen, je huis weer op orde te krijgen. Het is vooral belangrijk dat je dit in kleine stappen doet, zodat het je niet teveel energie tegelijk kost. Dit is ook belangrijk voor de motivatie en om het vol te houden. Vele kleine stappen geven namelijk ook een groot resultaat. En je huis is niet in 1 dag rommelig geworden, dus verwacht ook niet dat je het in 1 dag weer op orde krijgt. Ik schreef een aantal blogs die je kunt gebruiken als handleiding bij het opruimen:

En het meest complete artikel over opruimen:

Opruimen: De Ultieme Gids voor een Opgeruimd Huis

En ook wat blogs over de psychologie achter opruimen:

En ik schreef een uitgebreid blog over ontspullen:

En heb je een kantoor/ eigen werkplek thuis?:

Op mijn Instagram account geef ik veel tips met betrekking tot opruimen. Hetzelfde doe ik op mijn Facebookpagina.

Is je huis opgeruimd? Kijk dan eens of je de overgebleven spullen mooi kunt opbergen met handige organizers. Bij So Clever hebben ze voor alle ruimtes in huis mooie opbergers die het jouw makkelijker maken om de spullen te vinden en te pakken. Vooral van de lazy susan draaiplateaus ben ik een groot fan! Ik schreef er zelfs een blog over.

TV programma "Je huis op orde" van SBS6

Op 13 oktober 2021 en januari 2023 kwam er een nieuwe serie op TV bij SBS6 genaamd "Je huis op orde". Dit programma is op basis van een concept van de BBC waarin een huis opgeruimd wordt en alles wat in het huis staat gesorteerd wordt in een grote loods. Tot op de laatste paperclip die in het huis te vinden is. Een opruimcoach begeleidt dan het gezin bij het maken van keuzes. Deze mensen hebben zich opgegeven omdat ze een probleem hebben met teveel spullen in hun huis.

Het is mooi dat er zo op deze manier aandacht komt voor een vak wat veel mensen nog niet kennen, namelijk professional organizer/ opruimcoach. Deze mensen zijn experts in het aanbrengen van rust, ruimte & overzicht in iemands leven door bijvoorbeeld het helpen met opruimen van een huis of een deel van het huis. Ik ben zelf ook met veel passie professional organizer geworden, er is niets leuker dan mensen helpen met hiermee.

Huur de hulp van een professional organizer/ opruimcoach in

Als het je echt niet lukt om zelf je huis op orde te krijgen of je ziet er echt als een berg tegenop, vraag dan de hulp van een professional organizer/ opruimcoach. Voor veel mensen is het een enorme drempel om hulp te vragen met zoiets als opruimen. Er is veel schaamte want de gedachte heerst dat iedereen toch zelf zijn of haar huis op orde zou moeten kunnen brengen. Ook is drempel hoog om iemand anders in jouw huis toe te laten en jouw rommel te laten zien. De schaamte kan zo erg zijn, dat je liever geen bezoek meer ontvangt vanwege de rommel in je huis. Zo kun je ook nog eens in een isolement raken.

Een opruimcoach oordeelt niet over jouw situatie en is er om jou te steunen, jou een duwtje in de rug te geven, jou te helpen met het maken van keuzes. De opruimcoach zorgt ervoor dat het opruimen gestructureerd verloopt. Hij of zij geeft praktische tips om een opgeruimd huis ook zo te houden. Dus aarzel niet en verlos jezelf van een rommelig huis en hoofd.

Omdat er misverstanden bestaan over wat een opruimcoach komt doen schreef ik begin 2021 een aantal blogs hierover:

Conclusie

Al met al is het dus voor de meeste mensen heel fijn als het huis op orde is. We functioneren over het algemeen beter als we thuis kunnen komen in een huis waar het opgeruimd is. Waar je niet meteen geconfronteerd wordt met rommel. Waar je kunt ontspannen na een dag werken. Een opgeruimd huis geeft rust in je hoofd, meer energie en meer tijd om leuke dingen te doen. Zelfs meer geld omdat je geen dubbele dingen koopt omdat je bepaalde spullen niet meer kunt vinden en toch nodig hebt. Of omdat je schulden hebt vanwege een administratie die niet op orde is. De drempel om hier hulp bij te vragen is vaak hoog maar mijn boodschap is: schaam je niet. Je bent echt niet de enige. Roep de hulp in van een professional organizers als het echt niet zelf lukt. Zij helpen je op weg. Je bent in mijn ogen juist heel sterk als je om hulp durft te vragen. Dan is de eerste belangrijke stap genomen.

Voor als je graag zelf aan de slag gaat met opruimen heb ik ook nog een leuk boek als aanrader: dit boek heeft voor meerdere problemen een stappenplan om een nieuwe gewoonte aan te leren. Voor het opruimen van je huis, administratie, opzetten huishoudschema, leegmaken van het hoofd:

Daarnaast heb ik een aantal digitale producten gemaakt zoals opruimchallenges, om jou thuis te helpen met opruimen. Het is dat duwtje in de rug, jouw leidraad, jouw stok achter de deur. Klik op de afbeelding hieronder om naar mijn webwinkel te gaan:

Zo krijg je jouw huis op orde.

Nog meer leuke en handige boeken over opruimen:

fonQ.nl

Heb je veel moeite om jouw eigen huis te organiseren zodat het een ruimte van rust wordt? Maar ontbreekt het je aan de tijd om dit te doen? Of overzie je het niet? Overweeg dan om hulp in te schakelen. Kijk hier voor meer informatie en blijf niet met het probleem zitten. Een fijn opgeruimd huis is voor iedereen belangrijk om goed te functioneren in het leven.