5 tips voor een opgeruimd kantoor

opgeruimd-kantoor

Haast iedereen herkent het wel, dat je kantoorruimte of (thuis) werkplek een rommelige, chaotische plek is. Zeker nu we al een jaar veel meer vanuit huis werken door de pandemie, lijkt het lastiger te zijn om je werkplek netjes te houden omdat je werkplek ineens een onderdeel is geworden van je privéruimte.

Disclaimer: dit bericht bevat affiliatelinks. Dit betekent dat ik een kleine commissie kan verdienen wanneer jij een aankoop doet aan de hand van één van de links in dit bericht. Maar maak je geen zorgen, hier betaal jij niets extra’s voor, het is dus een win-win situatie voor jou en voor mij. Ik link naar producten die relevant zijn voor dit bericht. Dank je wel alvast!

Werk je nog wel kantoor? Dan is er vaak een clean desk policy, dat wil zeggen dat aan het einde van de werkdag je bureau leeg is….echt leeg. Geen rondslingerende (vertrouwelijke) documenten en bij flexwerken kan de volgende dag ook een andere collega meteen van de werkplek gebruikmaken.

Daarnaast is het een feit dat een rommelige werkplek ook onrust in je hoofd geeft en dat je minder productief kunt werken.  

Heb je mijn andere blogs trouwens al gelezen? Ik heb er nog meer geschreven over opruimen, bijvoorbeeld In 6 stappen naar een opgeruimde kledingkast en Het “schuur opruimen stappenplan” in 6 stappen.

Ook heb ik geschreven over een aantal misverstanden met betrekking tot opruimcoaches/ professional organizers:

Maar nu even terug naar een opgeruimd kantoor. Laten we eens gaan kijken hoe we een opgeruimde werkplek kunnen creëren en houden zodat je ook rust in je hoofd krijgt en productiever en efficiënter kunt gaan werken.

opgeruimd-kantoor
Opgeruimde thuiswerkplek

Ik heb hiervoor 5 tips:

Tip 1: eerst goed alles opruimen volgens Marie Kondo

We kennen Marie Kondo vooral van het netjes en overzichtelijk vouwen van kleding (wat helpt, ik kan het eigen ervaring zeggen!) maar haar gedachtegang is ook toe te passen in een kantoorruimte.

Dat begint met het echt eerst goed opruimen van de plek. Gooi alles weg wat niet meer nodig is, of geef het weg aan een goed doel. Echt even de bezem erdoor! Pak hiervoor echt je focus en doe het niet tussen andere klusjes door.

Tip 2: inrichten en sorteren per categorie

Na het goed opruimen gaan we nog even door op de methode van Marie Kondo. We gaan namelijk  de spullen in je kantoorruimte per categorie sorteren. Maak hierbij bijvoorbeeld gebruik van mooie en handige opberg & organize producten van bijvoorbeeld de online shop van So Clever.

Dat wil zeggen dat je bijvoorbeeld schrijfwaren zoals pennen en potloden bij elkaar legt, kleine kantoorartikelen zoals een nietmachine, perforator en ontnieter bij elkaar en allerlei papierwaren zoals printpapier, schrijfblok, notitieblok.

Werk je nog met papieren in plaats van digitaal? Zorg dan voor een paar bakjes op je bureau zodat je kunt sorteren op bijvoorbeeld “ingekomen post”, “actie” en “archiveren”.  Is er een clean desk policy? Dan pak je deze bakjes aan het einde van de werkdag zo op en berg je ze op in de daarvoor bestemde kast of locker.

Tip 3: geef alles een vaste plek

Het klinkt misschien logisch, maar toch gebeurt het vaak niet. Dat spullen een vaste plek krijgen en ook houden. Als alles een vaste plek heeft en je legt de spullen na gebruik ook altijd meteen terug dan scheelt het tijd met zoeken en dat geeft rust in je hoofd en een opgeruimd gevoel. En dan hoef je aan het einde van de werkdag niet weer alles in 1 x op te ruimen.

Kantoor en schoolKantoor en school

Tip 4: richt je kantoor inspirerend in zonder afleidingen

Ook hier houden we de gedachtegang van Marie Kondo erin. Zij geeft namelijk aan dat je in huis niets bewaart waar je niet blij van wordt. Oftewel, je houdt alleen de spullen die “spark joy” geven.

Dit kun je ook in een kantoorruimte toepassen. Zet geen overdaad aan spullen neer waar je niet persé blij van wordt en die ook nog eens voor afleiding kunnen zorgen. Het doel is om je kantoorruimte zo in te richten dat je hier met een rustig hoofd, zonder allerlei externe prikkels, effectief en productief kunt werken.

En daarnaast, wat er aan spullen niet staat hoef je ook niet op te ruimen. Handig toch?

Tip 5: een oplossing voor al die post-its

Ook dit is vast herkenbaar. Zo’n werkplek waar het hele computerscherm en bureau volgeplakt zit met post-its in alle kleuren van de regenboog. Dit draagt natuurlijk niet bij aan een rustige, inspirerende omgeving zonder prikkels en zeker niet aan een clean desk policy.

Probeer eens een online planningstool zoals Trello. Ik dacht dat het voor mij niet zou werken, ik had ook overal briefjes, maar ik ben helemaal om! Het is gewoon gratis en je kunt er ook nog eens je creativiteit in kwijt. Je kunt meerdere borden aanmaken en daarbinnen kun je kaarten aanmaken. Naast het gebruik voor plannen van to-do’s of overzichtelijk maken van projecten kun je ook een bord maken voor je ideeën.

opgeruimd-kantoor
Foto door Anna Shvets via Pexels

En je hebt dus geen briefjes meer nodig!

Denk je nu, dit heb ik allemaal geprobeerd maar het lukt me niet? Begin dan klein. Ruim eerst een laatje op of een bepaalde plek op je bureau. Doe dit elke dag 15 minuten voordat je begint met werken of als afsluiting en na een paar dagen heb je toch alles opgeruimd. Ondertussen zul je na elke stap ervaren wat het voor jou doet en raak je gemotiveerder om verder met deze tips aan de slag te gaan!

Wil je meer weten over de opruimmethode van Marie Kondo? Lees dan eens dit artikel eens op de website van Happinez.

En de volgende boeken zijn ook aan te raden:

Ben je op zoek naar mooie & handige opberg & organizeproducten voor in je huis? Kijk dan eens op de website van So Clever. Ik ben fan en heb al het een en ander in huis! Wel eerst opruimen en dan je overgebleven spullen mooi opbergen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

logo-footer

De Bezem door je Leven

Diana Monteny - Professional Organizer / Opruimcoach / Verhuiscoach

T   06 39 13 01 73

KvK   78101735
BTW  NL003294768B61

Ik ben lid van Nederlandse Beroepsvereniging van Professional Organizers NBPO


Ik maak deel uit van het vrouwennetwerk ViZi
Ik ben lid van ZZP Nederland