Skip to main content
Opruimcoach Rotterdam & Hoeksche Waard / Declutter & Organizing Coach Rotterdam and area

Opstellen takenlijst: stap 1 als je een druk en vol hoofd hebt

hulp op afstand

Als je last hebt van een druk en vol hoofd dan kun je deze leegkrijgen. De belangrijkste 1e stap hierin is het opstellen van een takenlijst. ⁣Ik neem je in een reeks van blogs mee in 5 stappen om je hoofd weer leeg te maken:

Disclaimer: dit bericht bevat affiliatelinks. Dit betekent dat ik een kleine commissie kan verdienen wanneer jij een aankoop doet aan de hand van één van de links in dit bericht. De linkjes in deze tekst verwijzen naar artikelen bij Bol.com en So Clever. Maar maak je geen zorgen, hier betaal jij niets extra’s voor, het is dus een win-win situatie voor jou en voor mij. Ik link naar producten die relevant zijn voor dit bericht. Dank je wel alvast!

  1. Vol en druk hoofd: 5 stappen om je hoofd leeg te maken
  2. Opstellen takenlijst: stap 1 als je een druk en vol hoofd hebt
  3. Takenlijst korter maken: stap 2 bij een druk en vol hoofd
  4. Prioriteiten stellen in je takenlijst: stap 3 bij een druk en vol hoofd
  5. Acties bepalen vanuit je takenlijst: stap 4 bij een druk en vol hoofd
  6. Takenlijst: acties uitvoeren

Lijkt je dat niet heerlijk? ⁣Dat jouw hoofd niet meer barstensvol zit met constant rondzwevende en roepende taken die jou een hoop energie kosten? Want al die taken constant moeten onthouden kost enorm veel energie. Energie die je aan andere, leukere zaken zou kunnen besteden. In dit bericht neem ik je mee in de allereerste en belangrijkste stap om je hoofd leger te maken.

druk-en-vol-hoofd-opstellen-takenlijst
Ons hoofd is niet zo betrouwbaar als het om opslaan en onthouden van taken gaat.

Je hoofd is niet gemaakt om alles constant te onthouden

Je hoofd, en bedoel ik dus je hersenen eigenlijk, is namelijk gemaakt om ideeën te HEBBEN, maar niet om ze daar constant te BEWAREN en alles te ONTHOUDEN. Niet als het om al je to-do’s en wensen onthouden gaat. Uiteraard zijn er andere zaken die je wel onthoudt, maar vaak zijn dit ook zaken die je geautomatiseerd hebt, je hoeft er dus niet echt moeite voor te doen om ze te onthouden. Zo weet jouw hoofd best wel dat je elke week boodschappen moet halen. Maar wat je dan allemaal aan boodschappen in huis moet halen, dat is voor een deel standaard maar voor een deel ook niet. Maar hoe krijg je al deze door je hoofd spokende dingen uit je hoofd? Al die boodschappen maar ook al die kleine en grote taken die je nog moet doen? Voor je boodschappen is dat natuurlijk een boodschappenlijst. Maar voor je taken?

Voor die boodschappen heb ik trouwens een handig digitaal product ontwikkeld, namelijk een maaltijdplanner waarin je ook je boodschappen kunt noteren. Je vindt deze in mijn webwinkel, samen met nog meer digitale producten, de zogenaamde printables, zoals opruimchallenges:

Je hoofd is namelijk gemaakt om ideeën te HEBBEN, maar niet om ze daar constant te BEWAREN en alles te ONTHOUDEN

We gaan alles opschrijven!

⁣En dan heb ik het dus over je taken. Door het opstellen van een takenlijst, ook wel een braindump genoemd, ga jij de eerste stap zetten om je hoofd leger te krijgen. Op deze takenlijst zet je alles wat nu in je hoofd zweeft, alles wat je de komende tijd moet of wilt doen. Of het nu het behangen van een kamer is of het plannen van een afspraak met de tandarts. ⁣Grote en kleine dingen. ⁣Er zijn allerlei leuke artikelen te koop om je te helpen om een to-do lijst te maken, zoals bijvoorbeeld gewoon een schrijfblok, een to-do boekje of een bulletjournal. Maak het leuk voor jezelf!

Oké, BIJNA alles dan

Je schrijft alles op wat niet standaard in je ritme zit of dingen die niet met regelmaat terugkomen. Dus zit het al in je systeem om elke week te stofzuigen, dan schrijf je dit niet op deze takenlijst.⁣ Vergeet jij nooit een verjaardag van iemand? Dan hoeft deze ook niet op je takenlijst. Het zit namelijk al in je systeem. En is dus ook waarschijnlijk niet datgene wat jouw hoofd zo vol maakt.

Maak één grote, lange lijst

⁣Heb je al overal van dit soort lijstjes? Verzamel ze, maak er één lijst van en vul aan met wat er verder nog in je hoofd zit.⁣ Heb je voor je gevoel geen tijd of energie voor het maken van deze lijst? ⁣ Bedenk dan wat voor een tijd en energie het kost om dat allemaal in je hoofd te laten zitten en dat je met nu een eenmalige tijdsinvestering je hoofd een stuk leger kunt maken. Je hebt er immers last van dat je hoofd zo vol zit.⁣ En als jij niets verandert, dan verandert er dus niets. Je zult iets moeten doen om dit probleem op te lossen. Eenmaal op papier kun je al deze in je hoofd rondzwevende taken loslaten, je hoeft ze niet meer te onthouden. En ze raken niet uit zicht want ze staan zwart op wit. Je hoeft niet bang te zijn dat je iets vergeet.

En als jij niets verandert, dan verandert er dus niets

Neem ook even de tijd om deze lijst te maken. Leg het ergens goed in het zicht neer op een plek in huis waar je vaak komt en neem een aantal dagen de tijd. Want misschien kun je niet alles in 1 x bedenken en opschrijven. Als de lijst dan ergens zichtbaar ligt dan kun je altijd gedurende de dag iets toevoegen aan je takenlijst. Bedenk je ineens iets als je niet thuis bent? Stuur jezelf dan een e-mail en schrijf het thuis gekomen alsnog op.

Ruim 1100 mensen gingen je al voor! Krijg eindelijk het overzicht terug in huis!
Want je bent die chaos in je huis helemaal zat.

Ontvang de 15 meest gemaakte opruimfouten als e-book en leer hoe het dan wel moet. Alle tips handig in 1 boek. Je schrijft je dan in voor mijn nieuwsbrief vol opruim- & organizingtips! Tevens blijf je op de hoogte van mijn activiteiten.

.

 

dit veld niet invullen s.v.p.

De takenlijst is af en is wel ERG lang ⁣

⁣Wauw! Je hebt de lijst klaar en deze is wel erg lang. Je had wel erg veel taken in je hoofd. Krijg je stress bij het zien van je enorme takenlijst? Niet schrikken, laat ook dat los. Want niet alles wat er nu op staat zal je ook daadwerkelijk moeten doen. Daar kom ik in mijn andere blogs op terug. Stap 1 was nu om deze deze to-do lijst te maken. ⁣En dat is je gelukt! Je mag nu jezelf belonen, onderuit zakken op de bank, jezelf trakteren op sushi of een Netflix serie bingewatchen!

Helpt het je al, voel je jezelf al letterlijk wat lichter?

Wil je nog meer lezen over het opstellen van een takenlijst? Lees dan eens dit artikel.

Ik heb nog meer blogs geschreven, onder andere vele met opruimtips:

Op mijn pagina "gratis" vind je nog meer opruimtips en ook gratis downloads zoals een opruimactieplan.

Gratis - De Bezem door je Leven

Een erg handig en fijn boek met stappenplannen voor onder andere het opruimen van je huis en het leegmaken van je hoofd:

Een tip om standaard wat minder stress te ervaren en om je hoofd leeg te maken is Mindfulness toepassen. Ze hebben hiervoor bij Happy with Yoga een online cursus:

MINDFULNESS VOOR HET DAGELIJKSE LEVEN is een 8-weekse Mindfulness cursus inclusief audiobestanden, video's en dagelijkse e-mails. De cursus is een dagelijks stappenplan voor mensen die aan de slag willen met Mindfulness en meer rust willen ervaren en minder stress.

Tevens hebben ze daar ook Yoga abonnementen voor online yoga. Ik moet zeggen dat ik zelf van yoga ook relaxter word. Ik volg dan lessen klassikaal hier in Oud-Beijerland maar als je een online abonnement neemt bij Happy with Yoga dan heb je toegang tot vele online lessen wanneer het jou uitkomt. Voor mijzelf werkt ergens naartoe gaan en yoga doen beter dan thuis, ik word thuis afgeleid en mijn kat is dan ook nieuwsgierig wat ik aan het doen ben :-).

Practice van Happy with Yoga is een online Yoga platform met honderden Yogalessen en cursussen in verschillende stijlen, lengtes en intensiteit. Je kunt hierdoor overal, altijd en onbeperkt je practice doen! We noemen het voor het gemak even ‘De Netflix van de Yoga’. Dus heb jij een goede ruimte in huis waar je jezelf helemaal kunt terugtrekken voor yoga dan is een abonnement hier misschien wat voor jou! Het is zeker niet duur voor de vele lessen waar je toegang tot krijgt!

De abonnementen van Practice Happy with Yoga en komt in een maandabonnement, kwartaalabonnement en een jaarabonnement.

Heb je nog geen of weinig ervaring met yoga? Dan hebben ze daar ook een oplossing voor, Yoga Stap voor Stap. Een online Yogacursus voor beginners van 9 lessen. Beginnende Yogi's leren in deze stap voor stap cursus alle basishoudingen van de Yoga aan en zo kun je op deze manier lekker thuis, wanneer jij dat wilt en op je eigen tempo tempo aan de slag met Yoga. Bij de cursus krijg je bonusvideo's over de ademhaling, losse Yogaseries en een E-book met uitleg en plaatjes van de belangrijkste houdingen.

Voorkom een burn-out

Ik ben zelf tweemaal overspannen geweest in mijn leven en heb op tijd aan de bel getrokken (of mijn lichaam trok aan de bel door mij spit te bezorgen) om erger te voorkomen. Het kostte al veel moeite om uit de overspannenheid te komen, laat staan hoelang dat geduurd had als ik echt in een burn-out was terecht gekomen. Gelukkig is dat niet gebeurd. En ik hoop ook dat jij niet in een burn-out terechtkomt.

Maar mocht jij al erg (lang) overspannen zijn door langdurige stress, of het nu is van een vol hoofd met to-do's of andere zaken (erbij), voorkom dan dat je in een echte burn-out komt. Eenmaal in een burn-out is het heel lastig om eruit te komen. Zoek dus hulp!

Ben je op zoek naar mooie & handige opberg & organizeproducten voor in je huis? Kijk dan eens op de website van So Clever. Ik ben fan en heb al het een en ander in huis! Wel eerst opruimen en dan je overgebleven spullen mooi opbergen.


Heb je veel moeite om jouw eigen huis te organiseren zodat het een ruimte van rust wordt? Maar ontbreekt het je aan de tijd om dit te doen? Of overzie je het niet? Overweeg dan om hulp in te schakelen. Kijk hier voor meer informatie en blijf niet met het probleem zitten. Een fijn opgeruimd huis is voor iedereen belangrijk om goed te functioneren in het leven.