Opstellen takenlijst: stap 1 als je een druk en vol hoofd hebt

druk-en-vol-hoofd-opstellen-takenlijst

Als je last hebt van een druk en vol hoofd dan kun je deze leegkrijgen. De belangrijkste 1e stap hierin is het opstellen van een takenlijst. ⁣Ik neem je in een reeks van blogs mee in 5 stappen om je hoofd weer leeg te maken:

  1. Vol en druk hoofd: 5 stappen om je hoofd leeg te maken
  2. Opstellen takenlijst: stap 1 als je een druk en vol hoofd hebt
  3. Takenlijst korter maken: stap 2 bij een druk en vol hoofd
  4. Prioriteiten stellen in je takenlijst: stap 3 bij een druk en vol hoofd
  5. Acties bepalen vanuit je takenlijst: stap 4 bij een druk en vol hoofd
  6. Takenlijst: acties uitvoeren

Lijkt je dat niet heerlijk? ⁣Dat jouw hoofd niet meer barstensvol zit met constant rondzwevende en roepende taken die jou een hoop energie kosten? Want al die taken constant moeten onthouden kost enorm veel energie. Energie die je aan andere, leukere zaken zou kunnen besteden. In dit bericht neem ik je mee in de allereerste en belangrijkste stap om je hoofd leger te maken.

Disclaimer: dit bericht bevat affiliatelinks. Dit betekent dat ik een kleine commissie kan verdienen wanneer jij een aankoop doet aan de hand van één van de links in dit bericht. Maar maak je geen zorgen, hier betaal jij niets extra’s voor, het is dus een win-win situatie voor jou en voor mij. Ik link naar producten die relevant zijn voor dit bericht. Dank je wel alvast!

druk-en-vol-hoofd-opstellen-takenlijst
Ons hoofd is niet zo betrouwbaar als het om opslaan en onthouden van taken gaat.

Je hoofd is niet gemaakt om alles constant te onthouden

Je hoofd, en bedoel ik dus je hersenen eigenlijk, is namelijk gemaakt om ideeën te HEBBEN, maar niet om ze daar constant te BEWAREN en alles te ONTHOUDEN. Niet als het om al je to-do’s en wensen onthouden gaat. Uiteraard zijn er andere zaken die je wel onthoudt, maar vaak zijn dit ook zaken die je geautomatiseerd hebt, je hoeft er dus niet echt moeite voor te doen om ze te onthouden. Zo weet jouw hoofd best wel dat je elke week boodschappen moet halen. Maar wat je dan allemaal aan boodschappen in huis moet halen, dat is voor een deel standaard maar voor een deel ook niet. Maar hoe krijg je al deze door je hoofd spokende dingen uit je hoofd? Al die boodschappen maar ook al die kleine en grote taken die je nog moet doen? Voor je boodschappen is dat natuurlijk een boodschappenlijst. Maar voor je taken?

Je hoofd is namelijk gemaakt om ideeën te HEBBEN, maar niet om ze daar constant te BEWAREN en alles te ONTHOUDEN

We gaan alles opschrijven!

⁣En dan heb ik het dus over je taken. Door het opstellen van een takenlijst, ook wel een braindump genoemd, ga jij de eerste stap zetten om je hoofd leger te krijgen. Op deze takenlijst zet je alles wat nu in je hoofd zweeft, alles wat je de komende tijd moet of wilt doen. Of het nu het behangen van een kamer is of het plannen van een afspraak met de tandarts. ⁣Grote en kleine dingen. ⁣Er zijn allerlei leuke artikelen te koop om je te helpen om een to-do lijst te maken, zoals bijvoorbeeld gewoon een schrijfblok, een to-do boekje of een bulletjournal. Maak het leuk voor jezelf!

Oké, BIJNA alles dan

Je schrijft alles op wat niet standaard in je ritme zit of dingen die niet met regelmaat terugkomen. Dus zit het al in je systeem om elke week te stofzuigen, dan schrijf je dit niet op deze takenlijst.⁣ Vergeet jij nooit een verjaardag van iemand? Dan hoeft deze ook niet op je takenlijst. Het zit namelijk al in je systeem. En is dus ook waarschijnlijk niet datgene wat jouw hoofd zo vol maakt.

druk-en-vol-hoofd-takenlijst-opstellen
Gebruik bijvoorbeeld een bullet journal om je takenlijst te maken

Maak één grote, lange lijst

⁣Heb je al overal van dit soort lijstjes? Verzamel ze, maak er één lijst van en vul aan met wat er verder nog in je hoofd zit.⁣ Heb je voor je gevoel geen tijd of energie voor het maken van deze lijst? ⁣ Bedenk dan wat voor een tijd en energie het kost om dat allemaal in je hoofd te laten zitten en dat je met nu een eenmalige tijdsinvestering je hoofd een stuk leger kunt maken. Je hebt er immers last van dat je hoofd zo vol zit.⁣ En als jij niets verandert, dan verandert er dus niets. Je zult iets moeten doen om dit probleem op te lossen. Eenmaal op papier kun je al deze in je hoofd rondzwevende taken loslaten, je hoeft ze niet meer te onthouden. En ze raken niet uit zicht want ze staan zwart op wit. Je hoeft niet bang te zijn dat je iets vergeet.

En als jij niets verandert, dan verandert er dus niets

Neem ook even de tijd om deze lijst te maken. Leg het ergens goed in het zicht neer op een plek in huis waar je vaak komt en neem een aantal dagen de tijd. Want misschien kun je niet alles in 1 x bedenken en opschrijven. Als de lijst dan ergens zichtbaar ligt dan kun je altijd gedurende de dag iets toevoegen aan je takenlijst. Bedenk je ineens iets als je niet thuis bent? Stuur jezelf dan een e-mail en schrijf het thuis gekomen alsnog op.

De takenlijst is af en is wel ERG lang ⁣

⁣Wauw! Je hebt de lijst klaar en deze is wel erg lang. Je had wel erg veel taken in je hoofd. Krijg je stress bij het zien van je enorme takenlijst? Niet schrikken, laat ook dat los. Want niet alles wat er nu op staat zal je ook daadwerkelijk moeten doen. Daar kom ik in mijn andere blogs op terug. Stap 1 was nu om deze deze to-do lijst te maken. ⁣En dat is je gelukt! Je mag nu jezelf belonen, onderuit zakken op de bank, jezelf trakteren op sushi of een Netflix serie bingewatchen!

Helpt het je al, voel je jezelf al letterlijk wat lichter?

Wil je nog meer lezen over het opstellen van een takenlijst? Lees dan eens dit artikel.

Ik heb nog meer blogs geschreven, onder andere over opruimen:

Een erg handig en fijn boek met stappenplannen voor onder andere het opruimen van je huis en het leegmaken van je hoofd:

Ben je op zoek naar mooie & handige opberg & organizeproducten voor in je huis? Kijk dan eens op de website van So Clever. Ik ben fan en heb al het een en ander in huis! Wel eerst opruimen en dan je overgebleven spullen mooi opbergen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

logo-footer

De Bezem door je Leven

Diana Monteny - Professional Organizer / Opruimcoach / Verhuiscoach

T   06 39 13 01 73

KvK   78101735
BTW  NL003294768B61

Ik ben aspirant-lid van Nederlandse Beroepsvereniging van Professional Organizers NBPO
Ik maak deel uit van het vrouwennetwerk ViZi
Ik ben lid van ZZP Nederland