Misverstand nr 3: een opruimcoach helpt zelf niet mee met opruimen

misverstand-opruimcoach-helpt-zelf-niet-mee-met-opruimen

Hier in Nederland doen we dat wel als opruimcoach, actief helpen met opruimen bij onze klanten. In het Amerikaans organizen zoals in de Netflix serie “Get organized with The Home Edit” zie je dat een team dat doet en dat de klant maar zijdelings betrokken is. Maar eigenlijk ruimen zij niet echt op, tenminste, ik zie dat niet echt veel gebeuren in de serie. De nadruk ligt meer op het “editen” en organizen van de spullen en wat minder op het daadwerkelijk loslaten van spullen. Wat je daar veel terug ziet komen, en ook steeds meer in Nederland, is het organiseren van spullen in de regenboogstijl, op kleur dus.

Disclaimer: dit bericht bevat affiliatelinks. Dit betekent dat ik een kleine commissie kan verdienen wanneer jij een aankoop doet aan de hand van één van de links in dit bericht. Maar maak je geen zorgen, hier betaal jij niets extra’s voor, het is dus een win-win situatie voor jou en voor mij. Dank je wel alvast! En voordat je een aankoop overweegt, denk goed na of je het echt nodig hebt of er echt blij van wordt!

misverstand-opruimcoach-helpt-zelf-niet-mee-met-opruimen
Photo by Greg Rosenke on Unsplash

In heb nog meer misverstanden met betrekking tot een opruimcoach beschreven:

Hoe ik als opruimcoach te werk ga

Maar als ik jou kom helpen met opruimen, één van de vele taken die ik heb als professional organizer/ opruimcoach, dan help ik ook echt mee. Ik zou me echt vreselijk vervelen als ik de hele tijd met mijn armen over elkaar zou staan bij de klant en alleen maar aanwijzingen zou geven en verder niets doen. Nee hoor, mouwen opstropen en actief meehelpen met sorteren en de klant begeleiden bij het maken van keuzes.

Mijn ervaring is tot nu toe dat er echt genoeg te doen is in die drie uurtjes dat ik bij een klant ben. Ik ben constant de situatie aan het inschatten, met kratten aan het slepen, categorieën aan het bepalen, spullen aan de kant zetten, kratten alvast in de auto zetten, nieuwe vuilniszakken pakken etc. En dat doe je tussen de begeleiding door, als de klant even zelf vooruit kan. En natuurlijk zijn er momenten dat je de klant helpt met het stellen van vragen als er keuzes gemaakt moeten worden.

Natuurlijk zijn er momenten waarop een klant even zelf een en ander uitzoekt. Maar dan ben ik altijd bezig om de al uitgezochte spullen te scheiden en wat weg kan alvast in zakken te doen bijvoorbeeld. Of wat spullen die naar de kringloopwinkel kunnen in de auto te leggen of wat dan ook. Of ik kijk met je mee om gelijk tips te geven als ik je zie twijfelen. Anyway, ik kom echt niet om constant alleen maar te staan of te zitten en toe te kijken. Mouwen opstropen en gaan met die banaan!

Ik krijg zelf, net als de klant zelf, erg veel voldoening van een zichtbaar opgeruimde plek en dat gaat nou eenmaal sneller en makkelijker als we het met zijn tweeën doen.

Dus al met al komt de Nederlandse professional organizer/ opruimcoach jou wel actief meehelpen met het opruimen. De trend van het Amerikaans organizen is wel in opkomst, er zijn al wel organizers werkzaam op die manier, meer het sorteren van spullen en daarna per categorie opruimen, en wat minder echt flink opruimen. Recent (mei 2021) is een collega bij Beau van Erven Dorens in zijn show geweest om te praten over het werk van een professional organizer. Je kunt het fragment hier bekijken.

Ben je benieuwd naar het Amerikaans organizen van bijvoorbeeld “Get Organized with The Home Edit” dan kun je hun website bezoeken of lees de volgende boeken:

Ben je op zoek naar mooie & handige opberg & organizeproducten voor in je huis? Kijk dan eens op de website van So Clever. Ik ben fan en heb al het een en ander in huis! Wel eerst opruimen en dan je overgebleven spullen mooi opbergen. Zij verkopen ook de producten uit de serie “Get Organized with The Home Edit”, je vindt ze hier.

Wil je weten wat een professional organizer/ opruimcoach allemaal voor jou kan betekenen? Bekijk dan eens de website van de NBPO, de Nederlandse Beroepsvereniging voor Professional Organizers.

De Bezem door je Leven

Diana Monteny - Professional Organizer / Opruimcoach 

T   06 39 13 01 73

KvK   78101735
BTW  NL003294768B61

Ik ben lid van Nederlandse Beroepsvereniging van Professional Organizers NBPO

Ik maak deel uit van het vrouwennetwerk ViZi
Ik ben lid van ZZP Nederland 

Ik maak deel uit van Startersnetwerk Hoeksche Waard en van Ondernemersvereniging Hoeksche Waard

Mijn opleiding heb ik gedaan bij Ilona Visker