Opruimen is keuzes maken

opruimen-is-keuzes-maken

Opruimen is keuzes maken…… en als je veel spullen hebt en er moet echt een heleboel weg dan betekent dat dus veel keuzes maken. Van sommige spullen is het wellicht makkelijk beslissen wat weg kan en wat blijft. Maar wat doe je nu met die twijfelgevallen?

Disclaimer: dit bericht bevat affiliatelinks. Dit betekent dat ik een kleine commissie kan verdienen wanneer jij een aankoop doet aan de hand van één van de links in dit bericht. Maar maak je geen zorgen, hier betaal jij niets extra’s voor, het is dus een win-win situatie voor jou en voor mij. Ik link naar producten die relevant zijn voor dit bericht. Dank je wel alvast!

Redenen om spullen tot nu toe te bewaren

En iedereen herkent dat wel. Keuzes maken is soms heel moeilijk en vermoeiend. Je hebt tot nu toe namelijk allemaal redenen gehad om deze spullen te bewaren. Hele uiteenlopende redenen zoals “er was nog genoeg ruimte om dit te bewaren” tot “dit servies was van mijn oma” en “hier heb ik dierbare herinneringen aan”. Ook “wellicht komt het ooit van pas” is een hele bekende.

Loslaten

Het loslaten van spullen is voor veel mensen moeilijk. Zeker als hier emoties bij zitten. En dat is vaak het geval bij oudere mensen die jarenlang spullen hebben verzameld in hun huis, die hun hele geschiedenis weergeven. Als er dan verhuisd moet worden naar een wat kleinere woning of zelfs een verzorgingshuis dan moeten er veel keuzes gemaakt worden.

Twijfeldoos

Als ik in het opruimproces met een klant spullen tegenkom waarover de klant eigenlijk nog geen keuze kan maken dan stel ik weleens voor om deze als “twijfel” of “kennis” te bestempelen.
Deze spullen kunnen bijvoorbeeld in een speciale “twijfeldoos” of krat.
Deze doos zou de klant dan in de schuur kunnen zetten en een bepaalde periode met zichzelf afspreken, zoals bijvoorbeeld 3 of 6 maanden.
Is er na deze periode geen enkele behoefte geweest om iets uit te twijfeldoos te pakken dan is de conclusie dat al deze spullen alsnog weg kunnen.

opruimen-is-keuzes-maken
Maak tijdens het opruimen een twijfeldoos

Dus ben jij aan het opruimen in huis en kom jij spullen tegen waarvan je het echt heel lastig vindt om te bepalen of het kan blijven of weg kan?
Denk dan eens aan het maken van een “twijfeldoos” of schakel de hulp in van een professional organizer/ opruimcoach.

Heb je mijn andere blogs over opruimen al gelezen?

Bijvoorbeeld 5 tips voor een opgeruimd kantoor of chaos bij het opruimen. En actueel in het voorjaar of de zomer: de schuur of garage opruimen.

Wil je meer lezen over keuzes maken? Lees dan dit artikel eens. Of raadpleeg eens een boek:

Bol.com heeft een heleboel handige producten in de categorie opruimen.

Wil je graag aan de slag met opruimen in je huis? Dan is dit boek een aanrader, het heeft voor meerdere problemen een stappenplan om een nieuwe gewoonte aan te leren. Voor het opruimen van je huis, administratie, opzetten huishoudschema, leegmaken van het hoofd:

Ben je op zoek naar mooie & handige opberg & organizeproducten voor in je huis? Kijk dan eens op de website van So Clever. Ik ben fan en heb al het een en ander in huis! Wel eerst opruimen en dan je overgebleven spullen mooi, handig en overzichtelijk opbergen.

Wil je wat drastischer te werk gaan en een heleboel spullen in jouw leven wegdoen? Ben je het zat om veel spullen te hebben dan kun je ook gaan minimaliseren. Je kunt natuurlijk zelf drastisch gaan minimaliseren maar als je het wat rustiger aan wilt pakken dan is een cursus wellicht iets voor je. Bij de Happy Yoga Academy vind je een cursus die jou in 7 weken meeneemt naar een minimalistische levensstijl.

Dit is een online cursus om aan de slag te gaan met Minimalisme. Het doel van deze cursus is om meer tijd ruimte en vrijheid in je leven te vinden. De cursus is verdeeld in 4 modules om dit te bereiken. Module 1 ‘Ontspullen’ om de externe omgeving op te ruimen en opnieuw in te richten. Module 2 ‘Consuminderen’ om meer financiële ruimte te vinden, beter met de aarde om te gaan en te werken aan onthechting van spullen. Module 3 ‘Versimpelen’ om meer tijd vrij te maken in het leven, en Module 4 ‘Bewustwording’ om de vrijgekomen vrijheid te optimaliseren door middel van focus en te benutten door doelen op te stellen. Tot slot volgt de bonusmodule ‘Minimalisme met een gezin’ om tools te geven om te minimaliseren met kinderen. Bij de cursus krijg je voor iedere module een werkboek met opdrachten, afbeeldingen en video’s voor verdere verdieping en modellen om in te vullen/ kleuren behorend bij de opdrachten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

logo-footer

De Bezem door je Leven

Diana Monteny - Professional Organizer / Opruimcoach / Verhuiscoach

T   06 39 13 01 73

KvK   78101735
BTW  NL003294768B61

Ik ben lid van Nederlandse Beroepsvereniging van Professional Organizers NBPO


Ik maak deel uit van het vrouwennetwerk ViZi
Ik ben lid van ZZP Nederland