Chaos bij het opruimen

chaos-bij-het-opruimen

Pardon? Opruimen leidt tot chaos? Ja echt. Het wordt een zooitje. Tijdelijk dan. Het lijkt alsof de chaos bij het opruimen alleen maar groter wordt. Maar lees door, dit komt goed. Ik leg je uit waarom er chaos ontstaat en waarom mensen ontmoedigd raken en niet verder gaan met opruimen.

Disclaimer: dit bericht bevat affiliate links. Dit betekent dat ik een kleine commissie kan verdienen wanneer jij een aankoop doet aan de hand van één van de links in dit bericht. Maar maak je geen zorgen, hier betaal jij niets extra’s voor, het is dus een win-win situatie voor jou en voor mij. Ik link naar producten die relevant zijn voor dit bericht. Dank je wel alvast!

Zie je wel, opruimen kan ik niet!

Waarom mensen snel weer stoppen met opruimen

⁣Je herkent dat vast wel. Je begint ergens met opruimen en je trekt een kast leeg. Overal liggen spullen. Het is een bende, nog meer dan voordat je begon. Je start met opruimen maar alles wat je beetpakt brengt je op een andere plek in huis en vervolgens ga je daar verder. Bijvoorbeeld een boek wat je tegenkomt in de kast. Deze hoort in een andere kamer in de boekenkast dus je loopt daarheen. Maar deze boekenkast moet ook nodig opgeruimd worden, dus begin je deze ook leeg te halen. Het schiet dus totaal niet op, dat opruimen. Je komt weer terug in de betreffende kamer en treft daar een complete chaos aan. O ja, je was even vergeten dat je deze kast had leeg getrokken. Je bent moe en je hebt geen zin meer. Zie je wel, opruimen kan ik niet! Het is nog een grotere chaos in huis!

Een erg leuk en handig boek voor als je wilt gaan opruimen:

Hoe ik het als opruimcoach aanpak⁣

Als ik met je ga opruimen ontstaat er ook chaos bij het opruimen. Maar het verschil is dat het een gesorteerde en gecontroleerde chaos wordt. We gaan namelijk gelijk die spullen die uit je kast komen verdelen in categorieën. En die leggen we dan per categorie bij elkaar. ⁣Dus je hebt even de woonkamer, keuken of slaapkamer vol met stapels spullen, maar dan wel gesorteerd. ⁣Er kan wat weggegooid worden, sommige spullen moeten op een andere plek in huis, sommige spullen mogen naar de Kringloop etc.⁣ Ik heb ook altijd meerdere kratjes bij me om dit proces te vergemakkelijken.

chaos-bij-het-opruimen
Gesorteerde en gecontroleerde “chaos”

Heb je mijn andere blogs ook al gelezen? Bijvoorbeeld over het opruimen van je schuur of kledingkast.

Of over het inrichten van een thuiswerkplek.

Ik leg dit ook altijd aan klanten uit

Zeker als ik in meerdere sessies in hun huis kom opruimen. Zo heb ik een klant gehad waarbij er tijdelijk na elke opruimsessie weer kratjes en dozen in de woonkamer blijven staan met spullen waar ze wat mee moet doen. Ze gaat ze dan verkopen op Marktplaats of weggeven aan iemand anders. En al die taken schrijft ze dan weer op haar to-do-lijst.⁣
Op zolder hebben we eerst een aantal dozen achter haar bureau in een loze ruimte geplaatst, dat zijn de moeilijkere en laatste dingen om uit te zoeken. ⁣De chaos bij het opruimen in haar huis is dus niet gelijk weg maar gaandeweg raakt alles opgeruimd en geordend. ⁣

Ga je alleen opruimen? Begin dan klein

Ga je zonder hulp opruimen dan raad ik je aan om klein te beginnen. Dus trek niet die hele kast leeg, maar pak eerst 1 plank aan en ga dat sorteren. Dan valt de chaos in huis tijdens het opruimen reuze mee. Zeker als je weet dat je niet erg lang je aandacht bij het opruimen kunt houden of als je energieniveau te laag is om uren achter elkaar bezig te zijn.

Dus samenvattend ontstaat er tijdelijk meer chaos bij het opruimen in huis als je gaat opruimen. Dit kun je beperken door gelijk de spullen te sorteren per categorie en om je aandacht bij die ene kast te houden. Ook moet je niet gelijk spullen naar andere plekken in huis brengen, alwaar je dan daar OOK gaat opruimen. Voor je het weet vergeet je heel die kast. En begin klein. Doe elke keer een plank in de kast.

Vertrouw op het proces, in kleine stappen komt het helemaal goed met het opruimen in jouw huis en kun je de chaos die daardoor ontstaat beperken.

Wil je meer lezen over chaos in huis? Dit leuke artikel gaat erover.

Nog meer boekeninspiratie voor het opruimen:

Lees ook mijn andere blogs, bijvoorbeeld de blog over het leegmaken van een druk en vol hoofd door het opstellen van een takenlijst en deze bij te schaven en uit te gaan voeren.

Ben je op zoek naar mooie & handige opberg & organizeproducten voor in je huis? Kijk dan eens op de website van So Clever. Ik ben fan en heb al het een en ander in huis! Wel eerst opruimen en dan je overgebleven spullen mooi opbergen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

logo-footer

De Bezem door je Leven

Diana Monteny - Professional Organizer / Opruimcoach / Verhuiscoach

T   06 39 13 01 73

KvK   78101735
BTW  NL003294768B61

Ik ben lid van Nederlandse Beroepsvereniging van Professional Organizers NBPO


Ik maak deel uit van het vrouwennetwerk ViZi
Ik ben lid van ZZP Nederland