Opruimcoach Rotterdam & Hoeksche Waard / Declutter & Organizing Coach Rotterdam and area

Takenlijst korter maken: stap 2 bij een druk en vol hoofd

takenlijst-korter-maken

Je bent al goed op weg om een druk en vol hoofd leeg te maken door het opstellen van een takenlijst. Nu gaan we de takenlijst korter maken door daarin te schrappen, en door te delegeren en “nee” te leren zeggen. Want je bent misschien geschrokken van je lange takenlijst. In mijn vorige blog gaf ik al aan dat de takenlijst nog niet definitief is.

Disclaimer: dit bericht bevat affiliatelinks. Dit betekent dat ik een kleine commissie kan verdienen wanneer jij een aankoop doet aan de hand van één van de links in dit bericht. De linkjes in deze tekst verwijzen naar artikelen bij Bol.com en So Clever. Maar maak je geen zorgen, hier betaal jij niets extra’s voor, het is dus een win-win situatie voor jou en voor mij. Ik link naar producten die relevant zijn voor dit bericht. Dank je wel alvast!

Krijg eindelijk het overzicht terug in huis!
Want je bent die chaos in je huis helemaal zat.

Ontvang de 15 meest gemaakte opruimfouten als e-book en leer hoe het dan wel moet. Alle tips handig in 1 boek. Je schrijft je dan in voor mijn nieuwsbrief vol opruim- & organizingtips! Tevens blijf je op de hoogte van mijn activiteiten.

.

 

dit veld niet invullen s.v.p.

Ik heb een reeks blogs geschreven over het leegmaken van een vol en druk hoofd en de 5 stappen om deze leeg te maken:

  1. Vol en druk hoofd: 5 stappen om je hoofd leeg te maken
  2. Opstellen takenlijst: stap 1 als je een druk en vol hoofd hebt
  3. Takenlijst korter maken: stap 2 bij een druk en vol hoofd
  4. Prioriteiten stellen in je takenlijst: stap 3 bij een druk en vol hoofd
  5. Acties bepalen vanuit je takenlijst: stap 4 bij een druk en vol hoofd
  6. Takenlijst: acties uitvoeren

Moet alles op je takenlijst nu gebeuren?

Na het opstellen van de eerste takenlijst door bijvoorbeeld gebruik te maken van een bullet journal, gaan we nu naar stap 2. Er zijn een aantal vragen die je jezelf kunt stellen om te kijken of de takenlijst wat korter gemaakt kan worden. Want niet alles op deze wellicht erg lange lijst moet NU gedaan worden en misschien wel helemaal niet.⁣ ⁣Op dat helemaal niet kom ik verderop terug. Maar vraag jezelf af of alles wat je opgeschreven hebt echt nu van belang is? Of misschien pas over een maand of over een aantal maanden?

Moet alles op de takenlijst wel door jou gedaan worden?

De volgende vraag die jij jezelf kunt stellen is of alles op de takenlijst ook daadwerkelijk door JOU gedaan moet worden? Kan de takenlijst een stuk korter gemaakt worden door een ander de taak te laten doen? Oftewel een taak die je kunt delegeren? ⁣Een reden voor het hebben van een druk en vol hoofd kan zijn dat jij veel teveel hooi op je vork neemt. Of omdat je perfectionistisch bent en denkt dat alleen jij de taak goed kunt uitvoeren. Maar er zijn ook andere manieren om iets "goed" te doen en dan kan een ander het ook voor je doen.

Wil je meer weten over hoe je bijvoorbeeld je hoofd kunt opruimen? Veel van de praktische tips die ik in mijn blog deel staan ook in onderstaand boek:

Er staan taken op je lijst die moeten omdat je het ooit beloofd hebt

Er staan wellicht taken op deze takenlijst waarvan je vindt dat je ze MOET doen omdat je er ooit aan begonnen bent of omdat je het als een verplichting voelt naar een ander omdat je iets beloofd hebt in het verleden.⁣ Bijvoorbeeld helpen op de school van je kinderen als voorleesmoeder. En dat doe je dan 2x per week. Maar misschien kun je het terugbrengen naar 1 x per week?

Of het weer oppakken van een hobby waarvan je de dure spullen in de kast hebt liggen, maar stiekem vind je het niet meer leuk. Je hoeft je niet verplicht te voelen om dat op te pakken. Het geeft je blijkbaar geen energie meer dus haal deze "taak" van je lijst!

"Nee" leren zeggen

⁣Misschien heb jij jouw takenlijst erg lang gemaakt omdat jij altijd "ja" zegt tegen taken die op je pad komen. Omdat je geen "nee" durft te zeggen. Maar dit heeft jou in de problemen gebracht want je hebt het te druk en je wilt graag weer wat rust en een kortere takenlijst. Je hoofd zit erg vol met alles wat je nog moet doen. Vraag jezelf af wat er zou gebeuren als je eens "nee" zegt? Probeer het maar eens. Je zult merken dat als je uitlegt dat het momenteel teveel voor je is dat mensen dat accepteren. En ze gaan je er niet minder aardig door vinden. En als dat wel zo is, dan is dat hun probleem.

takenlijst-korter-maken
Leer "nee" te zeggen

Wil je meer lezen over waarom mensen het vaak zo moeilijk vinden om "nee" te zeggen? Onderstaand boek geeft hier helderheid over:

Dus samenvattend kun je jezelf de volgende vragen stellen om je takenlijst korter te maken op weg naar het leegmaken van een druk en vol hoofd:

  • Moet de taak NU gebeuren?
  • Moet JIJ de taak wel doen? Trek jij altijd alle taken naar je toe, wellicht vanuit perfectionisme?
  • Staan er taken op je lijst omdat je jezelf verplicht voelt deze te doen na een belofte?
  • Staan er veel taken op je lijst omdat je geen "nee" kunt zeggen?

Wil je meer op internet lezen over het leren van "nee" zeggen? Want dit is best lastig, ik kan uit eigen ervaring spreken. Lees dan bijvoorbeeld eens dit artikel.

Neem kritisch je takenlijst door met deze vragen. En ga dan eens schrappen en delegeren. Is dat niet een heerlijk gevoel? Dat jij wellicht helemaal niet verantwoordelijk bent voor alles op de lijst? Je hoofd voelt wellicht alweer een stuk leger en rustiger als je deze stap hebt uitgevoerd en je jouw takenlijst korter hebt gemaakt.

Een tip om standaard wat minder stress te ervaren en om je hoofd leeg te maken is Mindfulness toepassen. Ze hebben hiervoor bij Happy with Yoga een online cursus:

MINDFULNESS VOOR HET DAGELIJKSE LEVEN is een 8-weekse Mindfulness cursus inclusief audiobestanden, video's en dagelijkse e-mails. De cursus is een dagelijks stappenplan voor mensen die aan de slag willen met Mindfulness en meer rust willen ervaren en minder stress.

Tevens hebben ze daar ook Yoga abonnementen voor online yoga. Ik moet zeggen dat ik zelf van yoga ook relaxter word. Ik volg dan lessen klassikaal hier in Oud-Beijerland maar als je een online abonnement neemt bij Happy with Yoga dan heb je toegang tot vele online lessen wanneer het jou uitkomt. Voor mijzelf werkt ergens naartoe gaan en yoga doen beter dan thuis, ik word thuis afgeleid en mijn kat is dan ook nieuwsgierig wat ik aan het doen ben :-).

Practice van Happy with Yoga is een online Yoga platform met honderden Yogalessen en cursussen in verschillende stijlen, lengtes en intensiteit. Je kunt hierdoor overal, altijd en onbeperkt je practice doen! We noemen het voor het gemak even ‘De Netflix van de Yoga’. Dus heb jij een goede ruimte in huis waar je jezelf helemaal kunt terugtrekken voor yoga dan is een abonnement hier misschien wat voor jou! Het is zeker niet duur voor de vele lessen waar je toegang tot krijgt!

De abonnementen van Practice Happy with Yoga en komt in een maandabonnement, kwartaalabonnement en een jaarabonnement.

Heb je nog geen of weinig ervaring met yoga? Dan hebben ze daar ook een oplossing voor, Yoga Stap voor Stap. Een online Yogacursus voor beginners van 9 lessen. Beginnende Yogi's leren in deze stap voor stap cursus alle basishoudingen van de Yoga aan en zo kun je op deze manier lekker thuis, wanneer jij dat wilt en op je eigen tempo tempo aan de slag met Yoga. Bij de cursus krijg je bonusvideo's over de ademhaling, losse Yogaseries en een E-book met uitleg en plaatjes van de belangrijkste houdingen.

Voorkom een burn-out

Ik ben zelf tweemaal overspannen geweest in mijn leven en heb op tijd aan de bel getrokken (of mijn lichaam trok aan de bel door mij spit te bezorgen) om erger te voorkomen. Het kostte al veel moeite om uit de overspannenheid te komen, laat staan hoelang dat geduurd had als ik echt in een burn-out was terecht gekomen. Gelukkig is dat niet gebeurd. En ik hoop ook dat jij niet in een burn-out terechtkomt.

Maar mocht jij al erg (lang) overspannen zijn door langdurige stress, of het nu is van een vol hoofd met to-do's of andere zaken (erbij), voorkom dan dat je in een echte burn-out komt. Eenmaal in een burn-out is het heel lastig om eruit te komen. Vraag dus om hulp!

Ben je op zoek naar mooie & handige opberg & organizeproducten voor in je huis? Kijk dan eens op de website van So Clever. Ik ben fan en heb al het een en ander in huis! Wel eerst opruimen en dan je overgebleven spullen mooi opbergen.

GezondheidGezondheid

Heb je veel moeite om jouw eigen huis te organiseren zodat het een ruimte van rust wordt? Maar ontbreekt het je aan de tijd om dit te doen? Of overzie je het niet? Overweeg dan om hulp in te schakelen. Kijk hier voor meer informatie en blijf niet met het probleem zitten. Een fijn opgeruimd huis is voor iedereen belangrijk om goed te functioneren in het leven. Klik hieronder voor mijn aanbod:

Tevens heb ik een webshop met online producten om jou te helpen met opruimen thuis. Het zijn oa opruimchallenges die afvinkbaar zijn, een afvinkbare lijst met spullen die sowieso jouw huis kunnen verlaten en planners. Het aanbod zal blijven groeien, dus neem vaker een kijkje:

De Bezem door je Leven  |  ontzorgt door VOOR of MET jou op te ruimen  |  voor een opgeruimd huis en hoofd


overzicht houden

Laat mij je helpen!

Neem contact met me op als...

... je als zo vaak geprobeerd hebt om je huis op te ruimen maar het lukt je niet

... het opruimen te overweldigend is en je weet niet hoe en waar te beginnen

... je gaat verhuizen en je wilt eens lekker de bezem door je spullen halen

... je wilt opruimen voordat je huis te koop komt

... je de spullen van een overleden partner/ ouder moet opruimen

... je graag een overzichtelijk en opgeruimd huis wilt maar je hebt echt geen tijd om hier veel tijd aan te besteden

... jouw administratie een chaos is en je daardoor wellicht schulden oploopt

De Bezem door je Leven

Diana Monteny - Professional Organizer / Opruimcoach 

06 39 13 01 73                  info@debezemdoorjeleven.nl

KvK   78101735
BTW  NL003294768B61

Ik ben lid van

logo nbpo

en maak deel uit van

logo OHW
logo zzp nederland
logo start smart
logo hoeksche zaken
logo bni

De Bezem door je Leven  |  ontzorgt door VOOR of MET jou op te ruimen  |  voor een opgeruimd huis en hoofd