Intrinsieke motivatie en extrinsieke motivatie: wat is het verschil en waarom is dit belangrijk bij opruimen?
Je hebt er misschien nog nooit zo over nagedacht, maar er bestaan in ieder geval twee soorten motivatie: intrinsieke motivatie en extrinsieke motivatie. In dit blog ga ik in op de verschillen en waarom ik er als professional organizer/ opruimcoach mee te maken heb en waarom het zo belangrijk is dat mijn klanten een voornamelijk intrinsieke motivatie hebben. Dit is dan ook 1 van de eerste vragen die ik stel als iemand belt en zeker als er iemand belt voor een ander.
Disclaimer: dit bericht bevat affiliatelinks. De linkjes in deze tekst verwijzen naar artikelen bij bol. en So Clever. Dit betekent dat ik een kleine commissie kan verdienen wanneer jij een aankoop doet aan de hand van één van de links in dit bericht. Maar maak je geen zorgen, hier betaal jij niets extra’s voor, het is dus een win-win situatie voor jou en voor mij. Dank je wel alvast! En voordat je een aankoop overweegt, denk goed na of je het echt nodig hebt of er echt blij van wordt!
Ben je nieuwsgierig naar mijn werk als professional organizer/ opruimcoach en wat dit inhoudt? Ik leg het onder andere uit door een aantal misverstanden met betrekking tot mijn werk de wereld uit te helpen en daar heb ik de volgende blogs over geschreven:
- Misverstand nr 1: de opruimcoach komt alles weggooien
- Misverstand nr. 2: een opruimcoach kan alleen helpen bij opruimen
- Misverstand nr 3: een opruimcoach helpt zelf niet mee met opruimen
- Een professional organizer is duur; misverstand nr 4.
- Het misverstand dat een opruimcoach een schoonmaakexpert is
Wat is intrinsieke motivatie?
Intrinsieke motivatie of ook wel interne motivatie is de motivatie die echt vanuit jou zelf komt. Met deze motivatie kun je bergen werk verzetten en grote of kleine projecten op gang brengen en goed afronden. Er is niemand die jou hoeft te vragen iets te doen bij intrinsieke motivatie, de drijfveren komen helemaal vanuit jezelf. Zoals bijvoorbeeld bij een passie. Als jij een passie hebt dan heb je jij daar van alles voor over. Kom jij normaal gesproken moeilijk uit bed, als het met je passie te maken heeft dan is dat geen probleem. Moet jij er iets anders leuks voor opzij zetten? Geen probleem bij een sterke interne motivatie. Als je iets super interessant vindt en je gaat je erin verdiepen dan is dat ook intrinsieke motivatie. Ik herken deze vorm van motivatie nu heel sterk in mijn eigen bedrijf als professional organizer.
Nog meer voorbeelden wanneer er sprake is van een intrinsieke/ interne motivatie:
- je hebt een fulltime baan maar je wilt graag wat anders gaan doen. Je hebt een studie gevonden waarmee je eindelijk je droom kunt gaan vervullen, je passie kunt gaan volgen. Deze studie doe je naast je fulltime baan en dit doe je zonder morren en het gaat ook goed. Je bent gemotiveerd om met deze studie een andere richting in je werk op te gaan en dit is jouw drijfveer.
- je kijkt heel erg uit naar een uitstapje met je vrienden volgend weekend. Het betekent wel dat je erg vroeg op moet staan en je bent eigenlijk een avondmens. Maar je zult zonder problemen vroeg opstaan voor dit uitje omdat je er enorm gemotiveerd voor bent. Je intrinsieke motivatie is groot omdat je erg graag dit uitstapje wilt doen.
Wil je meer lezen over intrinsieke motivatie? Lees dan dit artikel.
Wat is extrinsieke motivatie?
Extrinsieke of ook wel externe motivatie is een soort motivatie die niet vanuit jezelf komt. Bij deze vorm van motivatie komen er externe factoren kijken waarom jij iets doet. Waarom jij gemotiveerd wordt om iets te doen. Er zit dan bijvoorbeeld een beloning of een straf achter. Je probeert dan negatieve gevolgen te voorkomen en daarom doe je iets. Voorbeelden zijn:
- je ziet dit vaak in de opvoeding van kinderen. Als je jouw kamer opruimt, dan mag je een uur gamen. Als je rustig blijft zitten bij de kapper dan krijg je een snoepje.
- er zit een promotie of loonsverhoging op je werk aan te komen, maar daar moet je die ene opdracht wel goed voor afronden.
- je hebt zoveel studiepunten nodig in het eerste studiejaar, anders kun je niet door voor het 2e studiejaar. Je bent wellicht ook intrinsiek gemotiveerd voor de studie omdat je het echt interessant vindt en er je werk van wilt maken.
- je krijgt veel complimenten over het slank zijn en hoe mooi je bent. Daardoor ben je extrinsiek gemotiveerd om te sporten en goed te eten want je vindt deze positieve aandacht van mensen erg fijn.
- je hebt wellicht last van een chronische aandoening en om verdere achteruitgang te voorkomen zijn er bepaalde zaken die je moet doen. Je moet wellicht bepaalde medicijnen slikken of sommige voedingsproducten vermijden om ergere klachten te voorkomen. Dan ben je extrinsiek gemotiveerd om negatieve gevolgen te voorkomen.
Wil je meer lezen over extrinsieke motivatie? Dan is dit artikel wellicht interessant.
Wist je trouwens dat ik een hoop blogs en e-books schreef met opruimtips:
- Opruimen: De Ultieme Gids voor een Opgeruimd Huis
- Het “schuur opruimen stappenplan” in 6 stappen
- E-book: Kledingkast opruimen in 7 stappen
- E-book: Opruimen met kinderen – 11 tips
- Opruimen als je ouder wordt en 5 handvatten om dit beter te laten verlopen
- Ontspullen: 10 tips voor meer rust en ruimte in je huis & hoofd
- E-book: 12 tips – zo pak jij je bergen wasgoed aan
Er is niet specifiek een goede of foute vorm van motivatie
Het is niet zo dat intrinsieke motivatie altijd beter is dan extrinsieke motivatie. Het is meer een combinatie ervan waarmee je jouw doelen kunt bereiken. Het zal eigenlijk nooit zo zijn dat jij altijd alleen maar intrinsiek gemotiveerd bent om iets te doen, zelfs al volg je jouw passie dan zullen er toch bepaalde onderdelen zijn waarbij de motivatie gemixt is met extrinsieke motivatie. Het is ook helemaal niet verkeerd om jezelf bijvoorbeeld een beloning in het vooruitzicht te geven als je een taak gedaan hebt waar je een beetje tegenop ziet, ook al is het onderdeel van het volgen van jouw interesse of passie. Er zitten altijd wel wat mindere kanten aan jouw leukste baan ooit en om die kant ook te volbrengen kun je jezelf bijvoorbeeld extern motiveren met een beloning.
Intrinsieke en extrinsieke motivatie in mijn werk als professional organizer
Ik ben met enige regelmaat al gebeld door iemand die belt voor hulp voor een ander. Het gaat dan bijvoorbeeld om kinderen van senioren die het liefst zouden zien dat hun ouders gingen opruimen omdat het huis heel erg vol staat en ze eigenlijk naar een verzorgingshuis of een kleinere woning zouden moeten. Maar die ouders wilden zelf geen opruimhulp. En 1 x ben ik gebeld door een iemand die aangaf dat een vriend van hem een hoardingprobleem (extreme verzameldrang) had en of ik kon helpen. Mijn 1e vraag is altijd of de persoon om wie het gaat zelf hulp wilt. Want dat is essentieel in mijn werk. Ik kan mensen niet helpen met opruimen als ze niet intrinsiek gemotiveerd zijn om op te ruimen. Als ze het zelf niet nodig vinden en de kinderen wel dan kom ik niet. Want ik bereik dan niet veel. Ik ben namelijk niet diegene die opruimt, ik begeleid dat en help mee.
Als in een gezin de ene partner vindt dat het een chaos is en dat iemand moet komen helpen om meer structuur aan te brengen in het opruimen en in het huishouden dan heeft de hulp van een organizer nauwelijks tot geen zin als de andere partner daar het nut niet van inziet en absoluut geen hulp wil.
Ik heb een ouder echtpaar mogen begeleiden waar de intrinsieke motivatie voor het opruimen erg hoog was omdat ze gingen verhuizen naar een klein appartement. Hier zagen ze erg naar uit, ze zouden dichterbij de kleinkinderen gaan wonen en ook nog eens vlakbij zee. Echter, was er extrinsieke motivatie van de kinderen nodig om de hulp te vragen, omdat het opruimproces te langzaam en te moeizaam verliep. Het oudere echtpaar was niet op de hoogte van het bestaan van een opruimcoach en wilden het wel proberen. En zo is het goed gekomen met de opruimklus en waren ze uiteindelijk heel blij.
In mijn werk is dus de intrinsieke motivatie het belangrijkst. Je kunt iemand simpelweg alleen maar helpen als diegene de eigen motivatie heeft om hulp te willen met bijvoorbeeld opruimen. En daarbij kan het geen kwaad als er een beetje extrinsieke motivatie nodig was om tot de conclusie te komen dat je hulp best wel fijn zou vinden.
Conclusie
Er zijn dus twee hoofdvormen van motivatie, intrinsieke motivatie en extrinsieke motivatie, die in ideale vorm eigenlijk samengaan. De intrinsieke motivatie is niet specifiek beter dan de extrinsieke en eigenlijk is de combinatie van die twee het beste om resultaten en doelen te behalen in het leven. Echter, in mijn werk is het wel van belang dat mijn klant een intrinsieke motivatie heeft voor mijn hulp, anders kan ik niet helpen.
Er valt nog veel dieper in te gaan op motivatie, want er zijn nog meer vormen en motivatieprofielen. Als je het interessant vindt kun je er meer over lezen op de volgende websites:
- Wat is intrinsieke motivatie? En hoe kun je motivatie meten op school? (motivatiespiegel.nl)
- Zelfbeschikkingstheorie - Wikipedia
Ik heb nog meer blogs geschreven die wat meer over de psychologie met betrekking tot opruimen en het creëren van rust, ruimte en overzicht gaan:
Op bol. zijn er ook interessante boeken te vinden over motivatie:
Heb je veel moeite om jouw eigen huis te organiseren zodat het een ruimte van rust wordt? Maar ontbreekt het je aan de tijd om dit te doen? Of overzie je het niet? Overweeg dan om hulp in te schakelen. Een fijn opgeruimd huis is voor iedereen belangrijk om goed te functioneren in het leven.
Ik heb ook een webwinkel waarin ik digitale producten verkoop die jou kunnen helpen met opruimen als je zelf thuis aan de slag wilt met een leidraad, een duwtje in de rug, een stok achter de deur.
Je bent er wellicht nog niet mee bezig, maar het is heel fijn om hierover alvast na te denken en vast te leggen:
Nabestaandendossier
Zijn jouw nabestaanden op de hoogte van jouw wensen als je er niet meer bent? Heb je wel eens nagedacht over wat er na je overlijden met de spullen moet gebeuren? Kun je de online accountgegevens van je kind of partner vinden als dit nodig blijkt? Weten jouw nabestaanden welke lidmaatschappen jij allemaal hebt? Al deze gegevens vermeld je gemakkelijk in je persoonlijke nabestaandendossier. Zo voorkom je dat je nabestaanden moeten gissen en zoeken naar antwoorden.
Dit nabestaandendossier is dus een hulpmiddel voor nabestaanden bij de afwikkeling van de nalatenschap en andere (financiële) zaken na het overlijden. Daarnaast biedt het ook de mogelijkheid om gegevens vast te leggen over de laatste wilsbeschikking en over schenkingen bij leven of na het overlijden.