Acties bepalen vanuit je takenlijst: stap 4 bij een druk en vol hoofd

takenlijst-acties-bepalen

Het is tijd voor acties bepalen uit je takenlijst. De volgende stap in het leegmaken van een druk en vol hoofd. In deze blog leg ik uit wat het verschil is tussen projecten en acties. En waarom dat vaak leidt tot het niet doen van bepaalde taken.

Disclaimer: dit bericht bevat affiliatelinks. Dit betekent dat ik een kleine commissie kan verdienen wanneer jij een aankoop doet aan de hand van één van de links in dit bericht. Maar maak je geen zorgen, hier betaal jij niets extra’s voor, het is dus een win-win situatie voor jou en voor mij. Ik link naar producten die relevant zijn voor dit bericht. Dank je wel alvast!

Dit zijn de andere stappen in het leegmaken van een vol en druk hoofd:

  1. Vol en druk hoofd: 5 stappen om je hoofd leeg te maken
  2. Opstellen takenlijst: stap 1 als je een druk en vol hoofd hebt
  3. Takenlijst korter maken: stap 2 bij een druk en vol hoofd
  4. Prioriteiten stellen in je takenlijst: stap 3 bij een druk en vol hoofd
  5. Acties uitvoeren en inplannen vanuit je takenlijst: stap 5 in het leegmaken van een vol en druk hoofd

Tijd voor het bepalen van acties: verschil tussen projecten en acties

Nu ga je langzaam over tot echte actie. Dat wil zeggen dat je nu van je takenlijst drie taken gaat kiezen met prioriteit 1.
Daarna ga je voor deze taken de concrete acties bepalen. Want een reden dat een taak vaak niet gebeurt of uitgesteld wordt, is omdat deze te vaag omschreven is. Dan zijn het namelijk “projecten” en geen “acties”. 

Voorbeeld van het verschil tussen een project en een actie

Bijvoorbeeld “traktatie regelen voor school”. Dit is een project en is op te delen in acties. Acties zijn dan bijvoorbeeld: “zoek een traktatie op internet” en “boodschappen doen voor traktatie” tot “maak traktaties”. Snap je het verschil tussen een project en een actie?

Ga nu voor de drie gekozen taken/ projecten van je takenlijst eens bekijken wat de eerste CONCRETE acties zijn om deze taak/ dit project te starten en af te ronden.

Heb jij bijvoorbeeld als taak staan “nieuwe meubels kopen” dan is dit een project. Bijpassende acties zijn dan bijvoorbeeld:

  • zoek meubels op het internet
  • maak een moodboard van de meubels die leuk zijn
  • ga meubels bekijken in de winkel

Begin de acties met een werkwoord in de gebiedende wijs, dit zet namelijk aan toch actie.

acties-bepalen
“traktaties maken” op je to-do lijst is een project, wat op te delen is in meerdere acties Afbeelding van Edward Lich via Pixabay 

Nu weet je het verschil tussen een “project” en een “actie” en waarom dat een reden kan zijn dat jij je taken niet gedaan krijgt. Omschrijf al je taken in acties die ook daadwerkelijk aanzetten tot actie.

Wil je meer lezen over acties bepalen vanaf je takenlijst? Lees dan eens dit artikel.

En wat ik zelf een erg leuk geschreven en handig boek vind is:

De schrijfster Els Jacobs beschrijft hier een handig stappenplan om bijvoorbeeld je huis op te ruimen, een huishoudschema op te zetten, je hoofd leeg te maken van taken en deze te plannen en je administratie op orde te krijgen en vooral ook te houden.

Ben jij toevallig op zoek naar nieuwe meubels zoals ik hierboven als “project” beschreef? Ga dan eens als 1e “actie” kijken voor meubels bij Bol.com.

WonenWonen

Ben je op zoek naar mooie & handige opberg & organizeproducten voor in je huis? Kijk dan eens op de website van So Clever. Ik ben fan en heb al het een en ander in huis! Wel eerst opruimen en dan je overgebleven spullen mooi opbergen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

logo-footer

De Bezem door je Leven

Diana Monteny - Professional Organizer / Opruimcoach / Verhuiscoach

T   06 39 13 01 73

KvK   78101735
BTW  NL003294768B61

Ik ben aspirant-lid van Nederlandse Beroepsvereniging van Professional Organizers NBPO
Ik maak deel uit van het vrouwennetwerk ViZi
Ik ben lid van ZZP Nederland