Misverstand nr 1: de opruimcoach komt alles weggooien

misverstand opruimcoach komt alles weggooien

“Als jij als opruimcoach komt dan moet ik zeker van jou alles weggooien…. ” Dit is het beeld wat veel mensen hebben bij een opruimcoach. Overigens gebruik ik de term “opruimcoach” naast de de naam professional organizer omdat het mijns inziens een onderdeel is van dit vak en niet mijn hoofdbezigheid. Ik help met het creëren van rust, ruimte & overzicht op alle vlakken in jouw leven, en opruimen is daar vaak een onderdeel van. Maar ik wil dus misverstand numero 1 uit de weg helpen van wat ik kom doen als ik jou kom helpen met opruimen. Nee….er MOET van mij dus niets weg.

Disclaimer: dit bericht bevat affiliatelinks. Dit betekent dat ik een kleine commissie kan verdienen wanneer jij een aankoop doet aan de hand van één van de links in dit bericht. Maar maak je geen zorgen, hier betaal jij niets extra’s voor, het is dus een win-win situatie voor jou en voor mij. Dank je wel alvast! En voordat je een aankoop overweegt, denk goed na of je het echt nodig hebt of er echt blij van wordt!

alles-weggooien
Photo by Pawel Czerwinski on Unsplash

Ik heb over nog meer misverstanden rondom een opruimcoach/ professional organizer blogs geschreven:

Helpen met opruimen en keuzes maken

Dat wil echter niet zeggen dat als jouw probleem bestaat uit “teveel spullen” en er daardoor een vervelende situatie voor jou is ontstaan, dat het dan niet slim zou zijn om wat spullen weg te doen. Maar dat is wat anders dan dat ik alle spullen weg kom gooien. Dwingen doe ik niet. Helpen met het maken van keuzes doe ik wel. Ik kan jou specifieke vragen stellen over bepaalde spullen waardoor je er anders naar gaat kijken. En dan zou zomaar de keuze om bepaalde spullen weg te doen ineens een stuk makkelijker voor je kunnen zijn. En “wegdoen” kan ook betekenen dat het naar een kringloopwinkel gaat of een goed doel. Het betekent zelden “weggooien” als het om nog goede spullen gaat waar een ander wat aan kan hebben.

Helpen met keuzes maken doe ik wel

Verkeerde redenen om bepaalde spullen te houden

Want mensen hebben vaak hele “verkeerde” redenen om zich vast te houden aan bepaalde spullen. En dan verkeerd in hun situatie. Niet algemeen verkeerd. Maar verkeerd als in dat het geresulteerd heeft in teveel spullen hebben. Wat voor de één een goede reden kan zijn om iets te bewaren is voor iemand anders geen goede reden. Maar vaak is een bepaalde emotie bij spullen een reden om het te bewaren. Er zijn echter nog meer oplossingen. En er zijn dus zeker vragen die jou ineens duidelijk kunnen maken dat je sommige dingen echt niet HOEFT te bewaren maar waarvan jij dacht dat het wel MOEST. Van jezelf of van een ander. Dus nee, er MOET van mij niets weg. Het mag en ik zal je helpen om het makkelijker te maken. Maar jij beslist, niet ik.

Gefocust houden op doel

Ik zal je uiteraard wel gefocust houden op het doel, als dat doel is daadwerkelijk de hoeveelheid spullen verminderen. Bijvoorbeeld als je vindt dat je veel teveel spullen hebt en je daardoor ook last van een druk en vol hoofd hebt. Ik heb overigens een serie blogs geschreven over een druk en vol hoofd en hoe je jouw hoofd leeg kunt maken:

alles weggooien
We houden je doel(en) tijdens het opruimproces constant in de gaten.
Foto door Markus Winkler via Pexels

Of om daadwerkelijk te ontspullen op weg naar een minimalistische levensstijl. Of als je bijvoorbeeld gaat verhuizen van een groot huis naar een klein huis/appartement en er moet toch echt flink geminderd worden in spullen. Maar ik kom dus niet met een container en een houding van “we gaan eens even lekker alles weggooien”.

Ik schreef overigens een zeer uitgebreide blog over “ontspullen” en geef daarin tips om dit aan te pakken:

Samenvattend: alles weggooien kom ik dus niet doen. Ik sta niet met een container voor de deur, of met meerdere containers zoals in sommige programma’s op de TV te zien is, waarin een opruimcoach iemand komt helpen. Ik kom je helpen met je probleem, help je met keuzes maken maar jij beslist uiteindelijk wat en hoeveel er weggaat. Wel hou ik je gefocust op je doel, als dat doel is om echt te minderen in de hoeveelheid spullen in je huis. En kunnen spullen die nog goed zijn naar bijvoorbeeld een kringloopwinkel of een goed doel.

Wil je zelf proberen op te ruimen dan kan ik je dit boek zeker aanraden:

De schrijfster geeft in dit boek een heldere stappenplan om zelfstandig je huis op te ruimen, een huishoudschema op te zetten, je hoofd leeg te maken van allerlei taken en je administratie op orde te brengen en natuurlijk ook om dit alles zo te houden.

Mocht je toch liever hulp willen van iemand of ben je niet zo goed in het opvolgen van een stappenplan vanuit een boek, dan kun je uiteraard een professional organizer inschakelen.

Ben je op zoek naar mooie & handige opberg & organizeproducten voor in je huis? Kijk dan eens op de website van So Clever. Ik ben fan en heb al het een en ander in huis! Wel eerst opruimen en dan je overgebleven spullen mooi opbergen.

Wil je weten wat een professional organizer/ opruimcoach allemaal voor jou kan betekenen? Bekijk dan eens de website van de NBPO, de Nederlandse Beroepsvereniging voor Professional Organizers.

De Bezem door je Leven

Diana Monteny - Professional Organizer / Opruimcoach 

T   06 39 13 01 73

KvK   78101735
BTW  NL003294768B61

Ik ben lid van Nederlandse Beroepsvereniging van Professional Organizers NBPO

Ik maak deel uit van het vrouwennetwerk ViZi
Ik ben lid van ZZP Nederland 

Ik maak deel uit van Startersnetwerk Hoeksche Waard en van Ondernemersvereniging Hoeksche Waard

Mijn opleiding heb ik gedaan bij Ilona Visker