Skip to main content
Ervaar de magie van een opgeruimd huis & leven | Meer rendement uit een opgeruimde tent

Het “schuur opruimen stappenplan” in 6 stappen

schuur opruimen stappenplan

In dit blog neem ik je mee in een “schuur opruimen stappenplan”. Want het is weer de tijd van het jaar voor deze vervelende en vaak uitgestelde klus (het is lente/zomer als ik dit blog schrijf). De tijd van het jaar dat we vol afschuw naar onze schuur of garage kijken en er niet eens meer iets kunnen vinden. Er is vaak zelfs nog nauwelijks plek om te lopen. En laten daar nu de tuinspullen juist liggen die je nu met het mooie weer nodig hebt. En ook het buitenspeelgoed van de kinderen. O ja, ook de kampeerspullen die straks nodig zijn voor de zomervakantie. Help! Maar hoe pak je dat het beste aan?

Disclaimerdit bericht bevat affiliatelinks. De linkjes in deze tekst verwijzen naar artikelen bij bol. en So Clever. Dit betekent dat ik een kleine commissie kan verdienen wanneer jij een aankoop doet aan de hand van één van de links in dit bericht. Maar maak je geen zorgen, hier betaal jij niets extra’s voor, het is dus een win-win situatie voor jou en voor mij. Dank je wel alvast! En voordat je een aankoop overweegt, denk goed na of je het echt nodig hebt of er echt blij van wordt!

Hoe komt de schuur toch altijd zo vol met spullen?

Laten we eerst eens even kijken waarom de schuur of garage toch altijd zo’n ondoordringbaar oerwoud van spullen lijkt te worden. Hoe komt dat toch? Dat is simpel te verklaren; net als de zolder is de schuur of garage het afvoerputje van het huis. Het is een ruimte waar je niet leeft, niet wekelijks hoeft schoon te maken en wellicht kom je er ook niet dagelijks. De ruimte is uit zicht en zodoende dus de ideale plek om de spullen die niet in je dagelijkse leefruimte horen te dumpen. Of de spullen die je niet meer nodig hebt maar nog naar de stort moet brengen. Je kijkt er later nog wel naar en trekt de deur van je schuur dicht. En in de loop van de tijd slibt de schuur helemaal vol en moet je over van alles en nog wat heen stappen om iets uit de schuur te pakken. Het wordt van kwaad tot erger.

Ga je zelf aan de slag met opruimen dan kan ik je dit boek aanraden, het geeft een stappenplan bij het opruimen en organiseren op alle vlakken in je leven:

De drempel om de schuur op te ruimen wordt steeds hoger

Je weet dat er iets moet gebeuren maar je ziet erg tegen het opruimen van de schuur op. Het staat zo vol! Je hebt er helemaal geen tijd voor. Maar ja, zoeken naar de spullen die je nodig hebt kost ook tijd. En wat ook nog een extra drempel kan zijn (voor mij wel in elk geval): die achtpotige zwarte schuurbewoners! Want die komen overal vandaan als je iets weghaalt. Gelukkig is er wel een en ander aan ongediertebestrijding in de schuur te doen maar eerst lekker opruimen! Toch is het een goed idee om jaarlijks de schuur uit te mesten en vooral weer goed in te delen om te voorkomen dat de schuur weer steeds vol met spullen komt. Onderstaand “schuur opruimen stappenplan” kan daarbij goed helpen.

Wil je wel zelf echt gaan opruimen maar ontbreekt het je aan een goed stappenplan of heb je tips nodig? Lees dan eens mijn volgende blogs en e-books:

En het meest complete artikel over opruimen:

Opruimen: De Ultieme Gids voor een Opgeruimd Huis

opruimen met kinderen
bergen wasgoed

Ik schreef ook blogs over het leegmaken van je hoofd als deze erg vol zit:

Ruim 1300 mensen gingen je al voor!

Ervaar de magie van een opgeruimd huis!
Ontvang de 15 meest gemaakte opruimfouten als e-book en leer hoe het dan wel moet. En ga aan de slag om jouw huis op te ruimen. Je ontvangt elke week gratis opruimtips via mijn nieuwsbrief.

 

100% veilig. Ik volg de anti-spam- en privacyregelgeving en ga vertrouwelijk om met gegevens zoals beschreven in ons privacyreglement. Ik stuur je als bonus 1x per week meer tips en tricks. Je kunt uitschrijven in 1 klik.

dit veld niet invullen s.v.p.

Stap 1: voorbereiding

We gaan met het "schuur opruimen stappenplan" starten. De eerste stap is een goede voorbereiding, dat is het halve werk. We beginnen daar dan ook mee in dit stappenplan om je schuur op te ruimen. Zorg voor een plan en ruim voldoende tijd in je agenda in. Onderschat de tijd die je nodig hebt niet, afhankelijk van de grootte van je schuur of garage. En plan ook gelijk tijd in voor het afvoeren of wegbrengen van spullen. Wil je het in delen opruimen of plan je één grote opruimdag in? Kijk dan of het een droge dag is aangezien je de spullen tijdelijk buiten zult moeten zetten. Zorg voor meerdere kratten/ dozen en/of vuilniszakken, deze heb je nodig om de spullen te sorteren. Regel hulp want in je eentje is het een flinke klus. Doe het opruimen samen met je partner of vraag vrienden of buren om te helpen.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Stap 2: sorteren

Dan is de dag aangebroken dat je gaat beginnen. Of je nu een deel van de schuur gaat opruimen of in 1 x de hele schuur: pak de spullen op en ga sorteren. Als je een deel gaat opruimen en het slecht weer, kijk dan of je een plek op de vloer in de schuur vrij kunt maken. Je hebt dozen/ kratten/ vuilniszakken klaargelegd en deze kun je in categorieën opdelen: weggooien/ naar de stort, houden, twijfel, naar de kringloop/ verkopen. Dit zijn voorbeeld categorieën, kijk wat voor jou werkt en welke categorieën bij jouw schuur horen.

schuur opruimen stappenplan
Sorteren doen we ook bij opruimen. Spullen die weg kunnen, spullen die blijven en spullen waarover we twijfelen.
Photo by Nareeta Martin on Unsplash

Stap 3: keuzes maken bij het sorteren

Voor sommige spullen is het wellicht meteen duidelijk in welke categorie ze vallen. Bij andere spullen heb je misschien wat meer moeite om te bepalen wat je ermee gaat doen, houden of weg? Keuzes maken is soms ook lastig. Bijvoorbeeld bij gereedschap kun je kijken of het nog heel is of kapot. En hoeveel je er al van hebt. Is het echt nodig om 3 schuurmachines te hebben? Kijk het buitenspeelgoed van de kinderen na. Hoeveel ballen zijn er nog goed en nodig? Is het zwembadje nog lekvrij? En al die blikken verf, muurverf, hoogglansverf, zijdeglansverf etcetera? Hoeveel jaar staan die er al? Zijn ze überhaupt nog te gebruiken? Of gebruik de 10-10-10 regel; kun je het item binnen een straal van 10 km, binnen 10 minuten voor maximaal 10 euro kopen? Of 15-15-15, wat voor jou passend is. Ga zo alle spullen langs en sorteer ze in de juiste krat/ doos/ vuilniszak.

Heb je een duwtje in de rug nodig met opruimen? Is heel jouw huis toe aan een opruimsessie maar weet je niet hoe en waar te beginnen? Dan kan ik je mijn De Bezem door je Leven® Opruimmethode aanbevelen. In 120 dagen ga jij in kleine stappen heel jouw huis opruimen. Ervaar de magie van een opgeruimd huis en leven!

Stap 4: maak de schuur schoon

Je hebt al een flinke klus geklaard in dit "schuur opruimen stappenplan"! Als je gekozen hebt voor de hele schuur in 1x aanpakken dan is op een gegeven moment de schuur leeg. Een goed moment om er letterlijk met de bezem doorheen te gaan! Heb je planken in de schuur, neem deze gelijk ook af. Haal spinnen en spinnenwebben weg. Kijk gelijk of je de garage nog meer kunt indelen met stellingkasten of planken aan de muur. Wellicht zijn er nog andere handige en overzichtelijke organizers en stapelbakken te krijgen om de ruimte in je schuur optimaal te benutten.

Stap 5: opnieuw indelen

Nu is de schuur leeg en schoongemaakt en is het tijd geworden om de spullen die je houdt terug te zetten en de schuur in te delen. Denk goed na over waar je welke categorie spullen neerzet, dit hangt ook af van de hoeveelheid spullen binnen een categorie en hoe vaak je deze zou moeten pakken. Geef alle categorieën en daarmee dus ook al je spullen een vaste plek (de vaste plek komt terug in Mijn 10 gouden opruimregels). Leg alle tuingereedschap bij elkaar, alle kampeerspullen bij elkaar en alle verfspullen bij elkaar. De spullen die je vaak nodig hebt leg je op een goed bereikbare plek en de spullen die af en toe nodig zijn leg je wat hoger of meer achterin. Kijk gelijk of je kleine spullen kunt clusteren in bakken op een plank of in een stelling, zodat je een bak uit een stelling kunt pakken en daar het object uit kunt halen, dit is ook weer makkelijker opruimen de volgende keer en zeker ook makkelijker met verplaatsen en schoonmaken. Gebruik labels om duidelijk te maken wat er in de bak zit. En zet de planken niet te vol, hou ruimte over.

Wil je wat inspiratie opdoen voor het indelen van je schuur of garage? Kijk dan eens op mijn Pinterestbord.

Stap 6: spullen afvoeren

En dan zijn we alweer in de laatste fase van het "schuur opruimen stappenplan" gekomen: het afvoeren van de spullen die je niet meer wilt of nodig hebt. Doe dat zo snel mogelijk. Breng de kapotte dingen naar de stort, de onnodige maar nog goede spullen naar een kringloop of goede doelen winkel of zet deze op Markplaats. Lukt dat niet meteen, reserveer dan een ruimte in de schuur waar je deze spullen legt, geclusterd. Ook als je spullen verkoopt op Marktplaats is een plek om deze spullen apart te leggen houden handig.

schuur opruimen stappenplan
Voer je spullen zoveel mogelijk gelijk af.
Afbeelding van Pere Serrat via Pixabay

De schuur opgeruimd houden

De klus is geklaard! Met een stappenplan is het je gelukt om de schuur op te ruimen en opnieuw in te delen. Om te voorkomen dat het nu weer opnieuw een rommel wordt is er 1 belangrijke tip: als je iets gebruikt hebt, neem dan de moeite om het terug te leggen op de vaste plek. En gooi het niet gewoon ergens op de eerste de beste plank neer. Als je nieuwe spullen koopt kijk dan eerst of je het niet al hebt en vraag jezelf af of je het nodig hebt. Misschien is er iets wat weg kan in plaats van het nieuwe artikel?

Ik schreef ook een zeer uitgebreid en compleet blog over opruimen:

Opruimen: De Ultieme Gids voor een Opgeruimd Huis

DIYDIY

Conclusie

Samenvattend is de schuur opruimen vaak een hele klus die je goed moet voorbereiden en je het beste met wat hulp kunt doen. Plan voldoende tijd in, kies een dag met goed weer (droog) en sorteer de spullen gelijk in categorieën door gebruik te maken van dozen/ kratten/ vuilniszakken. De spullen die overblijven clusteren per categorie, tuingereedschap bij elkaar, buitenspeelgoed bij elkaar, verf bij elkaar, en goed bedenken waar je deze terugzet in de schuur. Organiseer kleine spullen in bakken en geef alles een vaste plek. Voer de spullen die weg kunnen zo snel mogelijk af. En hou de schuur vervolgens opgeruimd door alles op de vaste plek terug te leggen. Succes met het "schuur opruimen stappenplan"!

Heb je toch hulp nodig? Een professional organizer/ opruimcoach kan jou helpen met opruimen.

Cursus minimaliseren

Wil je wat drastischer te werk gaan en een heleboel spullen in jouw leven wegdoen? Ben je het zat om veel spullen te hebben dan kun je ook gaan minimaliseren. Je kunt natuurlijk zelf drastisch gaan minimaliseren maar als je het wat rustiger aan wilt pakken of met een duidelijk stappenplan dan is een cursus wellicht iets voor je. Bij de Happy Yoga Academy vind je een cursus die jou in 7 weken meeneemt naar een minimalistische levensstijl.

Dit is een online cursus om aan de slag te gaan met Minimalisme. Het doel van deze cursus is om meer tijd ruimte en vrijheid in je leven te vinden. De cursus is verdeeld in 4 modules om dit te bereiken.

Module 1 'Ontspullen' om de externe omgeving op te ruimen en opnieuw in te richten.

Module 2 'Consuminderen' om meer financiële ruimte te vinden, beter met de aarde om te gaan en te werken aan onthechting van spullen.

Module 3 'Versimpelen' om meer tijd vrij te maken in het leven, en

Module 4 'Bewustwording' om de vrijgekomen vrijheid te optimaliseren door middel van focus en te benutten door doelen op te stellen.

Tot slot volgt de bonusmodule 'Minimalisme met een gezin' om tools te geven om te minimaliseren met kinderen. Bij de cursus krijg je voor iedere module een werkboek met opdrachten, afbeeldingen en video's voor verdere verdieping en modellen om in te vullen/ kleuren behorend bij de opdrachten.

fonQ.nl

Ik heb een webwinkel gevuld met digitale producten die jou helpen om je huis en je leven op te ruimen. Van opruimchallenges tot planners.

Nabestaandendossier

Zijn jouw nabestaanden op de hoogte van jouw wensen als je er niet meer bent? Heb je wel eens nagedacht over wat er na je overlijden met de spullen moet gebeuren? Kun je de online accountgegevens van je kind of partner vinden als dit nodig blijkt? Weten jouw nabestaanden welke lidmaatschappen jij allemaal hebt? Al deze gegevens vermeld je gemakkelijk in je persoonlijke nabestaandendossier. Zo voorkom je dat je nabestaanden moeten gissen en zoeken naar antwoorden.

nabestaandendossier

Dit nabestaandendossier is dus een hulpmiddel voor nabestaanden bij de afwikkeling van de nalatenschap en andere (financiële) zaken na het overlijden. Daarnaast biedt het ook de mogelijkheid om gegevens vast te leggen over de laatste wilsbeschikking en over schenkingen bij leven of na het overlijden.

nabestaandendossier