Skip to main content
Ervaar de magie van een opgeruimd huis & leven | Meer rendement uit een opgeruimde tent

In 3 stappen naar rust in je hoofd

rust in je hoofd

We hebben het allemaal weleens een keer, dat je hoofd vol zit met dingen die je moet doen. Of wilt doen. Of wat je had willen zeggen tijdens dat ene gesprek. Of met constant gepieker. Of….. Nou ja, herkenbaar toch? En eigenlijk willen we allemaal 1 ding: rust in je hoofd.

Disclaimerdit bericht bevat affiliatelinks. De linkjes in deze tekst verwijzen naar artikelen bij bol. en So Clever. Dit betekent dat ik een kleine commissie kan verdienen wanneer jij een aankoop doet aan de hand van één van de links in dit bericht. Maar maak je geen zorgen, hier betaal jij niets extra’s voor, het is dus een win-win situatie voor jou en voor mij. Dank je wel alvast! En voordat je een aankoop overweegt, denk goed na of je het echt nodig hebt of er echt blij van wordt!

Maar er zijn ook mensen die dat volcontinu hebben. Hun hoofd staat constant aan en het is er altijd druk. Je hoeft er niet eens ADHD of iets dergelijks voor te hebben, sommige mensen zijn gewoon constant druk in hun hoofd. En dat is heel vermoeiend. Vooral als je dan eigenlijk niet toekomt aan al datgene wat er door je hoofd spookt. De vele externe prikkels vanuit het hedendaagse dagelijks leven zijn dan eigenlijk teveel en je kunt niet goed filteren.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Maar gelukkig zijn er manieren om je hoofd weer leeg te krijgen en daadwerkelijk tot actie over te gaan. Laten we eens kijken naar een hoofd vol met to-do’s, takenlijsten & wensen, hoe krijg je in 3 stappen rust in je hoofd en ook daadwerkelijk iets gedaan van jouw to-do lijst?

Stap 1: Schrijf alles op! Maar dan ook echt alles….nou ja, bijna alles dan

De eerste stap is meteen de belangrijkste stap en zal al meer rust opleveren. Het kost het hoofd namelijk erg veel moeite en energie om constant alles wat jij wilt doen te onthouden. Het hoofd is daar eigenlijk helemaal niet voor gemaakt. Hoe kun je nu alles uit je hoofd halen en toch niets vergeten? Juist! Alles opschrijven! Pak een schrijfblok en leg dat op een makkelijk te bereiken plek neer. Een plek waar je het veel ziet. En begin met het opschrijven van alles wat er in je hoofd zit en niet in je standaard routine zit. Dus stofzuig jij 2 x per week het huis en is dat jouw routine ? Dan hoeft dit niet op de lijst. Eenmalige projecten schrijf je wel op.

Maar verder noteer je alle to-do’s, ideeën en wensen op deze lijst. Deze lijst wordt ook wel de moederlijst, takenlijst of braindump genoemd. Door het opschrijven van alles kan jouw hoofd het gaan loslaten en wordt het al een stuk rustiger. Maak je nog niet te druk over hoe en wanneer je dit allemaal moet en wilt gaan doen, dat komt nog!

Neem de tijd om alles te noteren, desnoods leg je de lijst een week in je zicht zodat je alles wat in je hoofd opkomt kunt noteren.

Een handig hulpmiddel hierbij is een to-do boek:

Stap 2: Wat kan er van de lijst af? Schrappen, bijstellen, delegeren

Als je lijst compleet is dan gaan we kijken of ook echt alles op de lijst wel gedaan moet worden. Want wellicht staan er to-do’s op die je ooit beloofd hebt maar waar je helemaal geen zin meer in hebt. Of staan er taken op waarvan je jezelf kunt gaan afvragen of JIJ het wel moet doen of wellicht iemand anders? Ga de lijst eens kritisch langs en stel jezelf de volgende vragen:

  • Is deze taak wel mijn verantwoordelijkheid of trek ik deze taak naar mij toe?
  • Word ik blij van deze taak?
  • Levert dit mij geld op? (belastingaangifte, niet leuk, kan wel geld opleveren)
  • Levert dit een positieve bijdrage aan mijn gezondheid?

Waarschijnlijk kunnen er dus wel taken van jouw lijst af als je deze vragen stelt.

Taken waarvan jij je verplicht voelt om ze te doen omdat je het ooit eens beloofd hebt.

Of die hobby die je ooit hebt opgepakt maar waar je nu geen tijd meer voor hebt of niet meer leuk vindt. Maar je hebt alle spullen nog, en die waren duur, dus voel je jezelf verplicht om dat nog te gaan doen.

Of taken die je erg leuk vindt maar net iets te vaak per week doet, en daardoor wellicht iets teveel energie vreten, denk aan bijvoorbeeld hulptaken op school.


Meld je nu aan voor mijn Facebook Community “Ervaar de magie van een opgeruimd huis en leven”

Ervaar de magie van een opgeruimd huis en leven

Stap 3: Prioriteiten stellen

Na stap 1 en 2 hou je als het goed is een reële lijst over met alleen taken die JIJ echt MOET doen, die je leuk vindt, die jou energie geven, geld opleveren of je gezonder maken.

Maar dan nog kun je niet alles tegelijk doen. Je zult dus prioriteiten moeten stellen. In het geval van de belastingaangifte doen is het duidelijk dat het voor een bepaalde datum moet gebeuren. Zo zijn er ook andere zaken die een duidelijke deadline hebben.

Maar bij andere taken kan het lastiger zijn om de prioriteit te bepalen. Kijk dan naar wat jou op dat moment het meeste voordeel oplevert in het kader van tijd, geld of energie.

Loop alle taken langs en geeft ze prioriteit 1 voor de hoogste prioriteit, 2 voor gemiddelde prioriteit en 3 voor lage prioriteit.

Plan vervolgens de taken met prioriteit 1 in.

Deze 3 stappen gaan jou helpen met het krijgen van rust in je hoofd. Had je overigens al overal verschillende to-do lijstjes dan zou ik ze toch op 1 grote lijst zetten om het overzicht te krijgen waarna je stap 2 en 3 kunt gaan uitvoeren.

Geef jezelf de tijd om dit nieuwe proces aan te leren en je zult merken dat je hoofd steeds leger wordt en dat je ook daadwerkelijk zaken gedaan krijgt! Eindelijk weer rust in je hoofd.

Dit blog heb ik geschreven voor de website van NLP college. Hier kun je een heleboel interessante artikelen vinden over heel veel verschillende onderwerpen.

Ruim 1300 mensen gingen je al voor!

Ervaar de magie van een opgeruimd huis!
Ontvang de 15 meest gemaakte opruimfouten als e-book en leer hoe het dan wel moet. En ga aan de slag om jouw huis op te ruimen. Je ontvangt elke week gratis opruimtips via mijn nieuwsbrief.

 

100% veilig. Ik volg de anti-spam- en privacyregelgeving en ga vertrouwelijk om met gegevens zoals beschreven in ons privacyreglement. Ik stuur je als bonus 1x per week meer tips en tricks. Je kunt uitschrijven in 1 klik.

dit veld niet invullen s.v.p.

Wil je wat uitgebreidere stappen voor het leegmaken van je hoofd? Ik schreef een serie blogs waar ik dieper inga op het de te nemen stappen om je hoofd leeg te maken en rust in je hoofd te creëren:

Heb je helemaal zin gekregen in het nemen van de stappen? Verwen jezelf dan eens met leuke producten om een takenlijst mee te maken: mooie to-do boekjes, notitieboeken, bullet journals en schrijfblokken. Alles wat jou helpt om te starten!

Wil je nog meer lezen over hoe je jouw hoofd leegmaakt? Het volgende boek bevat een hoofdstuk om jouw to-do lijstjes uit je hoofd op papier te krijgen en vervolgens ook in te plannen en uit te voeren:

En nog meer boeken over rust in je hoofd krijgen:

Wil je wel zelf echt gaan opruimen maar ontbreekt het je aan een goed stappenplan of heb je tips nodig? Lees dan eens mijn volgende blogs en e-books:

En het meest complete artikel over opruimen:

Opruimen: De Ultieme Gids voor een Opgeruimd Huis

opruimen met kinderen
bergen wasgoed

Mindfulness cursus

Een tip om standaard wat minder stress te ervaren en om je hoofd leeg te maken is Mindfulness toepassen. Ze hebben hiervoor bij Happy with Yoga een online cursus:

MINDFULNESS VOOR HET DAGELIJKSE LEVEN is een 8-weekse Mindfulness cursus inclusief audiobestanden, video's en dagelijkse e-mails. De cursus is een dagelijks stappenplan voor mensen die aan de slag willen met Mindfulness en meer rust willen ervaren en minder stress.

Tevens hebben ze daar ook Yoga abonnementen voor online yoga. Ik moet zeggen dat ik zelf van yoga ook relaxter word. Ik rek mijn spieren ook lekker op, ik heb dat echt nodig. Sommige oefeningen zijn pittig en zijn een training in "in jezelf keren" om te voelen wat er in jouw lichaam gebeurt.

Ik volg dan lessen klassikaal hier in Oud-Beijerland maar als je een online abonnement neemt bij Happy with Yoga dan heb je toegang tot vele online lessen wanneer het jou uitkomt. Voor mijzelf werkt het beter om ergens naartoe gaan en yoga te doen. Thuis word ik teveel afgeleid en mijn kat is dan ook nieuwsgierig wat ik aan het doen ben :-). En momenteel kan ik me ook niet echt in een aparte ruimte thuis terugtrekken voor yoga. Maar anders zou ik absoluut een online yoga abonnement nemen. Je kunt dan helemaal zelf bepalen wanneer je welke les volgt. Je kunt ook zoveel lessen doen als je wilt. Je hoeft de deur niet uit. Klinkt dat als iets voor jou? Lees dan verder.

rust in je hoofd
Yoga is goed voor lichaam en geest.
Afbeelding van StockSnap via Pixabay

Practice van Happy with Yoga is een online Yoga platform met honderden Yogalessen en cursussen in verschillende stijlen, lengtes en intensiteit. Je kunt hierdoor overal, altijd en onbeperkt je practice doen! We noemen het voor het gemak even ‘De Netflix van de Yoga’. Dus heb jij een goede ruimte in huis waar je jezelf helemaal kunt terugtrekken voor yoga dan is een abonnement hier misschien wat voor jou! Het is zeker niet duur voor de vele lessen waar je toegang tot krijgt!

De abonnementen van Practice Happy with Yoga en komt in een maandabonnement, kwartaalabonnement en een jaarabonnement.

Heb je nog geen of weinig ervaring met yoga? Dan hebben ze daar ook een oplossing voor, Yoga Stap voor Stap. Een online Yogacursus voor beginners van 9 lessen. Beginnende Yogi's leren in deze stap voor stap cursus alle basishoudingen van de Yoga aan en zo kun je op deze manier lekker thuis, wanneer jij dat wilt en op je eigen tempo tempo aan de slag met Yoga. Bij de cursus krijg je bonusvideo's over de ademhaling, losse Yogaseries en een E-book met uitleg en plaatjes van de belangrijkste houdingen.

Voorkom een burn-out

Ik ben zelf tweemaal overspannen geweest in mijn leven en heb op tijd aan de bel getrokken (of mijn lichaam trok aan de bel door mij spit te bezorgen) om erger te voorkomen. Het kostte al veel moeite om uit de overspannenheid te komen, laat staan hoelang dat geduurd had als ik echt in een burn-out was terecht gekomen. Gelukkig is dat niet gebeurd. En ik hoop ook dat jij niet in een burn-out terechtkomt.

Maar mocht jij al erg (lang) overspannen zijn door langdurige stress, of het nu is van een vol hoofd met to-do's of andere zaken (erbij), voorkom dan dat je in een echte burn-out komt. Eenmaal in een burn-out is het heel lastig om eruit te komen. Zoek dus hulp!

Heb je veel moeite om jouw eigen huis te organiseren zodat het een ruimte van rust wordt? Maar ontbreekt het je aan de tijd om dit te doen? Of overzie je het niet? Overweeg dan om hulp in te schakelen. Een fijn opgeruimd huis is voor iedereen belangrijk om goed te functioneren in het leven.

ontspullen
ontspullen stappenplan

Nabestaandendossier

Zijn jouw nabestaanden op de hoogte van jouw wensen als je er niet meer bent? Heb je wel eens nagedacht over wat er na je overlijden met de spullen moet gebeuren? Kun je de online accountgegevens van je kind of partner vinden als dit nodig blijkt? Weten jouw nabestaanden welke lidmaatschappen jij allemaal hebt? Al deze gegevens vermeld je gemakkelijk in je persoonlijke nabestaandendossier. Zo voorkom je dat je nabestaanden moeten gissen en zoeken naar antwoorden.

nabestaandendossier

Dit nabestaandendossier is dus een hulpmiddel voor nabestaanden bij de afwikkeling van de nalatenschap en andere (financiële) zaken na het overlijden. Daarnaast biedt het ook de mogelijkheid om gegevens vast te leggen over de laatste wilsbeschikking en over schenkingen bij leven of na het overlijden.

nabestaandendossier