Opruimcoach Rotterdam & Hoeksche Waard / Declutter & Organizing Coach Rotterdam and area

Prioriteiten stellen in je takenlijst: stap 3 bij een druk en vol hoofd

prioriteiten stellen

We zijn nu toe aan stap 3 in het leegmaken van een vol en druk hoofd, namelijk prioriteiten stellen. Stap voor stap gaan we jouw hoofd leegmaken. Als je mijn andere blogs met onder andere stap 1 en 2 nog niet gelezen hebt, doe dat dan alsnog:

Disclaimer: dit bericht bevat affiliatelinks. Dit betekent dat ik een kleine commissie kan verdienen wanneer jij een aankoop doet aan de hand van één van de links in dit bericht. Maar maak je geen zorgen, hier betaal jij niets extra’s voor, het is dus een win-win situatie voor jou en voor mij. Ik link naar producten die relevant zijn voor dit bericht. Dank je wel alvast!

Definitieve takenlijst

Als je de vorige stappen doorlopen hebt, dan heb je als het goed is nu een takenlijst met alleen maar taken die jij echt wilt of moet doen. Dus geen taken die jij naar je toetrekt omdat jij DENKT dat jij het moet doen, geen taken meer uit schuldgevoel, geen taken meer omdat je geen “nee” kunt zeggen. Maar de lijst is wellicht toch nog best lang en je kunt niet alles tegelijk doen.

acties uitvoeren en inplannen

Prioriteiten stellen

Maar wat ga je nu als eerste aanpakken van de lijst? Soms is dat duidelijk, bijvoorbeeld als het gaat om de belastingaangifte doen. Daar zit een deadline op, dus als die deadline nadert dan moet je die taak toch echt oppakken. Of een probleem in huis verhelpen zoals een kapotte kraan of een lamp verwisselen. Prioriteiten stellen is voor veel mensen best lastig en er zijn gelukkig hulpmiddelen om je te helpen ze te bepalen.

Probeer maar eens te bedenken van welke taken in je lijst:

  • je echt blij/gelukkig wordt.
  • bevorderend zijn voor jouw gezondheid
  • jou geld opleveren

Dat zijn best interessante vragen om bij je taken te stellen hè? Zo had je het wellicht nog helemaal niet bekeken. Ga eens bij elke taak die op jouw lijst staan deze drie vragen na. Zijn er dan misschien toch nog taken op jouw lijst die weg kunnen? Omdat je er dus echt ongelukkig van wordt (en dan bedoel ik niet die belastingaangifte want dat moet nu eenmaal. Het kan je ook geld opleveren dus zo kun je de belastingaangifte ook “omdenken”).

Prioriteit 1, 2 of 3

Misschien is je takenlijst nu toch nog iets korter geworden. Maar nog kun je niet alles tegelijk doen. We moeten dus nog verder met prioriteiten stellen. Nu ga je aan de hand van de drie bovengenoemde punten jouw taken indelen in een prioriteit 1, 2 of 3. Oftewel, zitten er taken tussen die jou net wat meer geluk, gezondheid of geld opleveren dan een andere taak?

Verdeel je taken in:  

  • 1 voor taken met de hoogste prioriteit (er zit een deadline op of hier wordt jij het gelukkigst, gezondst of rijkst van)
  • 2 voor taken met een gemiddelde prioriteit
  • 3 voor taken met een lage prioriteit

Probeer dus voor het bepalen van een 1, 2 of 3 dus de argumenten te gebruiken die hierboven staan. En gebruik ook de argumenten uit mijn vorige blogs. Staat er bijvoorbeeld toch nog een taak uit schuldgevoel op de lijst? 

Welke taak vergeten wordt op de takenlijst

Heel veel mensen vergeten een hele belangrijke taak op de lijst te zetten. Vooral mensen die altijd aan het rennen en vliegen zijn en geen rust nemen. En ik kan het weten want dat is ook mijn valkuil. En niet omdat ik vind dat ik alles moet doen, maar omdat er zoveel leuke dingen te doen zijn als ondernemer en als Professional Organizer. En dan ben ik bezig en ga ik maar door. En ook omdat ik vrij perfectionistisch ben. En wat vergeet ik dan? RUST te nemen. VRIJE TIJD in te plannen. En ik weet dat er veel mensen die dit zullen herkennen. Een mogelijke oplossing is dan om dit ook elke dag op je takenlijst te zetten. Daarom staat op mijn elke dag to-do lijst “wandelen”. Om even los te koppelen van alles waar ik mee bezig ben en het is nog gezond ook.

prioriteiten stellen
Tijd voor jezelf nemen

Conclusie

Prioriteiten stellen is dus noodzakelijk in je takenlijst, omdat je simpelweg niet alles tegelijk kunt doen. Hierboven heb ik je een aantal vragen gegeven die jou kunnen helpen om de prioriteiten te bepalen. Zo kun je jezelf afvragen van welke taken je blijer, gezonder of rijker wordt. Voor de volgende stap is het belangrijk dat je alle taken een prioriteit 1, 2 of 3 hebt gegeven.

Wil je meer weten over prioriteiten stellen en waarom dit belangrijk is. Lees dan dit artikel.

Krijg eindelijk het overzicht terug in huis!
Want je bent die chaos in je huis helemaal zat.

Ontvang de 15 meest gemaakte opruimfouten als e-book en leer hoe het dan wel moet. Alle tips handig in 1 boek. Je schrijft je dan in voor mijn nieuwsbrief vol opruim- & organizingtips! Tevens blijf je op de hoogte van mijn activiteiten.

.

 

dit veld niet invullen s.v.p.

Een superleuk en handig boek waarin je stappenplannen vindt voor onder andere je huis opruimen, een huishoudschema maken, je administratie op orde maken en je to-do lijstjes daadwerkelijk plannen:

Een tip om standaard wat minder stress te ervaren en om je hoofd leeg te maken is Mindfulness toepassen. Ze hebben hiervoor bij Happy with Yoga een online cursus:

MINDFULNESS VOOR HET DAGELIJKSE LEVEN is een 8-weekse Mindfulness cursus inclusief audiobestanden, video's en dagelijkse e-mails. De cursus is een dagelijks stappenplan voor mensen die aan de slag willen met Mindfulness en meer rust willen ervaren en minder stress.

Tevens hebben ze daar ook Yoga abonnementen voor online yoga. Ik moet zeggen dat ik zelf van yoga ook relaxter word. Ik volg dan lessen klassikaal hier in Oud-Beijerland maar als je een online abonnement neemt bij Happy with Yoga dan heb je toegang tot vele online lessen wanneer het jou uitkomt. Voor mijzelf werkt ergens naartoe gaan en yoga doen beter dan thuis, ik word thuis afgeleid en mijn kat is dan ook nieuwsgierig wat ik aan het doen ben :-).

Practice van Happy with Yoga is een online Yoga platform met honderden Yogalessen en cursussen in verschillende stijlen, lengtes en intensiteit. Je kunt hierdoor overal, altijd en onbeperkt je practice doen! We noemen het voor het gemak even ‘De Netflix van de Yoga’. Dus heb jij een goede ruimte in huis waar je jezelf helemaal kunt terugtrekken voor yoga dan is een abonnement hier misschien wat voor jou! Het is zeker niet duur voor de vele lessen waar je toegang tot krijgt!

De abonnementen van Practice Happy with Yoga en komt in een maandabonnement, kwartaalabonnement en een jaarabonnement.

Heb je nog geen of weinig ervaring met yoga? Dan hebben ze daar ook een oplossing voor, Yoga Stap voor Stap. Een online Yogacursus voor beginners van 9 lessen. Beginnende Yogi's leren in deze stap voor stap cursus alle basishoudingen van de Yoga aan en zo kun je op deze manier lekker thuis, wanneer jij dat wilt en op je eigen tempo tempo aan de slag met Yoga. Bij de cursus krijg je bonusvideo's over de ademhaling, losse Yogaseries en een E-book met uitleg en plaatjes van de belangrijkste houdingen.

Ben je op zoek naar mooie & handige opberg & organizeproducten voor in je huis? Kijk dan eens op de website van So Clever. Ik ben fan en heb al het een en ander in huis! Wel eerst opruimen en dan je overgebleven spullen mooi opbergen.

GezondheidGezondheid

Ik schreef veel blogs over opruimen:

Heb je veel moeite om jouw eigen huis te organiseren zodat het een ruimte van rust wordt? Maar ontbreekt het je aan de tijd om dit te doen? Of overzie je het niet? Overweeg dan om hulp in te schakelen. Kijk hier voor meer informatie en blijf niet met het probleem zitten. Een fijn opgeruimd huis is voor iedereen belangrijk om goed te functioneren in het leven.

Die hulp is er ook in goedkopere vorm door het aanbieden van digitale producten/ hulpmiddelen in mijn webwinkel zoals afvinkbare opruimchallenges, een lijst met spullen die je sowieso weg kunt gooien en planners. Het aanbod wordt steeds uitgebreider maar momenteel heb ik de volgende printables te koop, klik op de afbeelding om naar het product in de winkel te gaan:

De Bezem door je Leven  |  ontzorgt door VOOR of MET jou op te ruimen  |  voor een opgeruimd huis en hoofd

Laat mij je helpen!

Neem contact met me op als...

... je graag je spullen in je huis of bedrijf wilt laten organizen (ordenen)

... je als zo vaak geprobeerd hebt om je huis op te ruimen maar het lukt je niet

... het opruimen te overweldigend is en je weet niet hoe en waar te beginnen

... je gaat verhuizen en je wilt eens lekker de bezem door je spullen halen

... je wilt opruimen voordat je huis te koop komt

... je de spullen van een overleden partner/ ouder moet opruimen

... je graag een overzichtelijk en opgeruimd huis wilt maar je hebt echt geen tijd om hier veel tijd aan te besteden

De Bezem door je Leven

Diana Monteny - Professional Organizer / Opruimcoach 

06 39 13 01 73                  info@debezemdoorjeleven.nl

KvK   78101735
BTW  NL003294768B61

Ik ben lid van

logo nbpo

en maak deel uit van

logo OHW
logo zzp nederland
logo start smart
logo hoeksche zaken
logo bni

De Bezem door je Leven  |  ontzorgt door VOOR of MET jou op te ruimen  |  voor een opgeruimd huis en hoofd