Opruimen: De Ultieme Gids voor een Opgeruimd Huis
Na een lange dag werken wil je het liefst alleen maar lekker op de bank neerploffen en ontspannen. Maar als je eenmaal zit en even rondkijkt, word je weer met je neus op de feiten gedrukt; het huis is een zootje.
De afwas moet nog gedaan worden, de schone was is niet opgevouwen, en de grond is bezaaid met speelgoed. Om over alle losse spullen die je hebt verzameld op allerlei onlogische plekken nog maar niet te spreken.
Een patroon dat zichzelf dag in, dag uit weer herhaalt. Maar je hebt het zo’n volle agenda en je zou niet weten hoe je het anders moet doen.
Disclaimer: dit bericht bevat affiliatelinks. De linkjes in deze tekst verwijzen naar artikelen bij bol. en So Clever. Dit betekent dat ik een kleine commissie kan verdienen wanneer jij een aankoop doet aan de hand van één van de links in dit bericht. Maar maak je geen zorgen, hier betaal jij niets extra’s voor, het is dus een win-win situatie voor jou en voor mij. Dank je wel alvast! En voordat je een aankoop overweegt, denk goed na of je het echt nodig hebt of er echt blij van wordt!
Het voelt alsof opruimen niks uithaalt
Wanneer je huis vaak rommelig en chaotisch is, heb je het gevoel dat je constant aan het opruimen bent zonder echt vooruitgang te boeken. Het voelt steeds weer als een enorm karwei en het is enorm uitputtend. In de rommel blijven zitten is natuurlijk ook geen optie, want die rommel in huis brengt aardig wat onrust in je leven en hoofd. Zowel het opruimen als de rommel brengen onrust.
Je huis hoort eigenlijk een oase van rust te zijn, alleen dat is het niet. Je zit vast in een vicieuze cirkel die zich elke dag opnieuw herhaalt. Morgen speel je hetzelfde liedje weer opnieuw af, stiekem toch met de hoop dat het vanaf nu echt anders gaat. Maar uiteraard gebeurt dat niet.
Klinkt dit bekend? Weet dan dat het echt niet zo hoeft te zijn. Met de juiste hulpmiddelen en tips kan het opruimen van je huis zelfs een fluitje van een cent zijn. Zelfs met een druk leven en een gezin.
Sterker nog, je kunt er zelfs plezier in krijgen!
Alles wat je moet weten over het opruimen van je huis
Wil jij leren hoe je zelf de opgeruimde, rustgevende woonruimte kunt creëren waar je altijd al van droomt? Dan is deze Ultieme Opruimgids voor jou!
In deze uitgebreide gids leer je alles wat je moet weten over het efficiënt opruimen van je huis. Op een doeltreffende manier, waardoor je niet steeds achter de feiten aan blijft lopen. Je leert o.a.:
- hoe opruimen bijdraagt aan een stressvrij leven;
- hoe je opruimen het beste aan kunt pakken;
- hoe je gemotiveerd kunt blijven;
- hoe je uitstelgedrag kunt vermijden;
- hoe je je huis altijd netjes opgeruimd houdt.
Ben je er klaar voor om je huis grondig aan te pakken en een opgeruimd leven te gaan leiden? Laten we dan beginnen!
Opruimen en organiseren voor een stressvrij leven
In de snelle wereld van vandaag is het belangrijker dan ooit om je leven georganiseerd en opgeruimd te houden. Een rommelig huis of thuiskantoor kan leiden tot verhoogde stressniveaus en verminderde productiviteit. En dat is helemaal niet wenselijk, want je moet al zo veel op één dag.
Het is aangetoond dat het opruimen van je huis veel voordelen biedt, zowel mentaal als fysiek. Een opgeruimd huis kan helpen bij:
- het verminderen van stress;
- verhogen van de productiviteit;
- verbeteren van de kwaliteit van leven.
Natuurlijk weet je dit al lang en hoewel de voordelen van een opgeruimd huis al lang bij iedereen bekend zijn, kan het proces van het opruimen soms toch ontmoedigend zijn. Veel volwassenen hebben namelijk nooit geleerd hoe ze écht op moeten ruimen. De meeste mensen doen maar wat.
Als je nooit echt geleerd hebt hoe je moet opruimen is het ook logisch dat je steeds weer in de rommel eindigt en gedemotiveerd raakt.
Voordat je begint met opruimen
Voordat je begint met opruimen is het belangrijk dat je jezelf goed voorbereidt. Zo voorkom je dat je tussendoor nog naar de winkel moet om spullen te halen of overweldigd raakt.
Hoe bereid je je voor op het opruimen?
- Begin met een opruimplan:
- Hoe wil je het huis opruimen?
- Welke ruimtes zijn er en in welke volgorde wil je ze aanpakken?
- Maak een lijst met alle zaken die je wilt uitvoeren en probeer deze zo goed mogelijk in te delen in kleine stukjes.
- Zorg dat je alles in huis hebt wat je nodig hebt bij het opruimen, denk aan:
- vuilniszakken
- emmers
- schoonmaakmiddelen
- bezem / veger en blik
- afwasmachine
- sorteerbakken/organizers
- dozen
- etc.
Kortom: zorg dat je alles bij de hand hebt wat je nodig hebt om het huis netjes opgeruimd te krijgen.
Gebruik de dozenmethode
Als ik bij mensen thuis ga opruimen neem ik altijd kratjes of dozen mee. Deze tip heb ik van de Huishoudcoach. Ik heb ondertussen ook een heel leger aan geplastificeerde A4-tjes die ik gebruik en veel meer opties gemaakt door ervaringen die ik opdoe als opruimcoach. Afhankelijk van de klus komen de volgende categorieën voor waarin je de spullen gaat verdelen:
- Hier opbergen
- Elders opbergen (voorkomt zigzag opruimen)
- Twijfel
- Weggooien (kan ook met een vuilniszak tenzij het grofvuil is)
- Weggeven (aan iemand die je kent)
- Kringloop
- Stort
- Herinneringen
- Over de datum (bij houdbare spullen in keuken bijvoorbeeld)
Maak van opruimen een dagelijkse gewoonte
Je denkt misschien: ik heb helemaal geen tijd om dagelijks op te ruimen, hier heb ik helemaal geen tijd voor. Maar geloof me, als opruimen eenmaal onderdeel van je dagelijkse routine is, het helemaal geen extra tijd kost. Het kost je veel minder tijd dan achteraf de schade inhalen.
Denk er eens over na: hoe lang duurt het om je tanden te poetsen of een douche te nemen? Waarschijnlijk niet meer dan 15 minuten. En dat sla je ook niet over, omdat je het te druk hebt. Hetzelfde geldt voor opruimen. Als je elke dag slechts 10 of 15 minuten uittrekt om op te ruimen, kun je jouw huis makkelijk rommelvrij houden.
Maak opruimen leuk voor jezelf
Als je opruimen echt saai vindt, zorg dan dat je het leuker maakt voor jezelf. Want wie in een schoon en opgeruimd huis wil wonen, zal er toch echt aan moeten geloven. Maak er het beste van en zie het vooral als een positieve bijdrage aan je leven in plaats van als een 'moetje'.
Een aantal tips om het opruimen leuker te maken voor jezelf:
- Zet vrolijke muziek op
- Geef jezelf een tijdsbestek voor het opruimen
Zo voelt het niet alsof het eeuwig aansleept. Stel jezelf bijvoorbeeld het doel om twee uur op te ruimen waarna je een halfuur tv mag kijken, of spreek met jezelf af dat je drie uur gaat opruimen en daarna met een vriendin gaat afspreken; - Ruim op met behulp van de Pomodoro-app
Wanneer je werkt met deze app ruim je op in tijdsblokken van 25 minuten. Daarna heb je 5 minuten pauze en begin je weer met 25 minuten opruimen. Na een aantal tijdsblokken neem je een langere pauze van 15 minuten of een halfuur. Je kunt hier de app voor downloaden in de app-store, maar je kunt ook gewoon de timer van je telefoon aanzetten; - Trakteer jezelf na afloop op wat lekkers of een warm bad
- Complimenteer jezelf wanneer je klaar bent
- Doe het niet alleen
Vraag je partner, vrienden of familie om je te helpen. Samen gaat opruimen vele malen makkelijker en sneller.
Kinderen die oud genoeg zijn kunnen natuurlijk prima leren hoe ze zelf kunnen opruimen. Ik schreef een e-book vol met tips over opruimen met kinderen in huis.
In dit e-book van maar liefst 32 pagina’s geef ik 11 tips om het opruimen met kinderen makkelijker en leuker te maken.
11 praktische tips. Geen gedoe meer, geen geruzie meer, opruimen doe je samen!
Begin met loslaten wat je niet meer nodig hebt
Opruimen begint altijd met het wegdoen van spullen die je niet meer nodig hebt. Door weg te doen en te ontspullen maak je genoeg ruimte vrij voor de spullen die je wel vreugde brengen of regelmatig gebruikt. Lees hiervoor eens mijn blog: Ontspullen: 10 tips voor meer rust en ruimte in je huis & hoofd
Mensen bewaren vaak excessief en klagen dan over een gebrek aan ruimte, terwijl veel van de spullen in huis helemaal nooit of amper worden gebruikt. Toch vinden veel mensen het moeilijk om deze spullen los te laten, want: wat als je het ooit toch nog nodig hebt?
De waarheid is dat we de meeste dingen die we bezitten nooit meer nodig hebben. Dus waarom eraan vasthouden?
Als je met dit probleem worstelt, zijn hier een paar tips om je te helpen de dingen los te laten die je niet nodig hebt:
- Erken dat je niet alles hoeft te bewaren. Het is prima om dingen weg te doen die je niet gebruikt of nodig hebt;
- Maak een lijst van de dingen die je regelmatig gebruikt en bewaar alleen die dingen. Al het andere kan weg.
- Doneer of verkoop spullen die nog in goede staat verkeren maar bij jou thuis niet meer worden gebruikt.
Het maken van keuzes tijdens het opruimen over het wel/ niet weggooien van spullen is niet voor iedereen even makkelijk. Zeker als je een twijfelkont bent of jezelf erg aan spullen hecht.
Als je dit herkent, raad ik je aan om er tijdens het opruimen mijn tips voor het maken van keuzes tijdens het opruimen bij te pakken. Dit zal je helpen bij het maken van de juiste beslissingen.
Ruim op per categorie of locatie
Het is het handigst om per categorie en/ of locatie op te ruimen. Door de plek of categorie af te bakenen, weet je waar de focus ligt en kun je gestructureerd te werk gaan. Zo houd je het overzichtelijk voor jezelf en voorkom je chaos tijdens het opruimen.
Je kunt bijvoorbeeld beginnen met het opruimen van je kledingkast, daarna ga je aan de slag met je boeken en het opruimen van papieren. Daarna kun je verder met de keuken en vervolgens met het de badkamer en als laatste het opruimen van de schuur.
Deze categorieën of locaties kun je vervolgens ook weer verdelen in subcategorieën om het nog overzichtelijker te maken. Wanneer je je kledingkast gaat opruimen kun je dit bijvoorbeeld opdelen in sokken, ondergoed, jurken, jassen, beddengoed, etc.
De Konmari Methode omarmen voor sorteren en opbergen
De KonMari Methode, ook wel bekend als de Japanse kunst van het Opruimen, is een populair opruim- en organisatiesysteem dat is ontwikkeld door opruimgoeroe Marie Kondo.
Het doel van haar methode is om mensen te helpen hun huizen te ontdoen van onnodige spullen die alleen maar rommel en stress veroorzaken. Het gaat niet alleen over het opruimen van je huis, maar over het opruimen van je leven.
Wanneer je met deze methode aan de slag gaat, ga je uitzoeken welke spullen die je bezit wel echt bij je passen en je gelukkig maken. Die spullen houd je, de rest gaat weg. Als je meer wil leren over de kunst van het opruimen is het zeker aan te raden om jezelf eens te verdiepen in haar boek.
In het boek 'De Magie van het opruimen' legt Marie uit waarom het zo belangrijk is om spullen te hebben die je echt gelukkig maken. Ze legt ook uit hoe je je spullen kunt opruimen en houden op een manier die bij je past.
Maak gebruik van handige organizers en opbergers
Organizers en opbergsystemen helpen enorm bij het organiseren van alle spullen in je huis. Ze helpen je om de spullen die bij elkaar horen bij elkaar te houden en zorgen ervoor dat alles overzichtelijk is ingedeeld. Zo vind je alle spullen veel makkelijker terug, waardoor je bijvoorbeeld ook veel minder snel dubbele items koopt.
Voorbeelden voor het inzetten van organizers en opbergers:
- Hang een tijdschriftenrek aan de muur in de woonkamer of hal. Op deze manier heb je altijd een plek voor je favoriete tijdschriften en liggen ze niet in de weg.
- Gebruik brievenbakjes om je post op te ruimen. Zo heb je altijd een plek voor je brieven en facturen en raakt deze post nooit meer zoek.
- In de keuken is een kruidenrek ideaal voor het organiseren van je kruiden. Zo kun je al je kruiden altijd makkelijk terugvinden in plaats van dat ze verdwaald ergens achter in een kastje eindigen.
- Gebruik Lazy Susan draaiplateau’s om kleine spullen te organiseren in je keuken, badkamer en slaapkamer. Je kunt dit handige draaiplateau op allerlei manieren gebruiken.
- Gebruik keukenrekjes en opbergbakjes om borden, glazen, potten, pannen en alle andere keukenitems mee te organiseren.
Op mijn pagina met opbergers vind je alle merken die opbergsystemen verkopen waar ik als opruimcoach groot fan van ben en jou ook aanraad. Neem op alle websites zeker een kijkje om ideeën op te doen.
Valkuilen tijdens het opruimen
Je weet inmiddels al aardig wat over hoe je wél moet opruimen, maar het is ook belangrijk om te weten wat de meest voorkomende opruimvalkuilen zijn. Je kunt namelijk opruimen tot je een ons weegt, maar als je steeds dezelfde fouten blijft maken, verval je toch steeds opnieuw in de chaos.
Ik schreef er een gratis e-book over waarin ook de oplossingen staan. Je kunt deze aanvragen en dan krijg je ook waardevolle bonusvideo's toegestuurd twv € 69,99!
Hoe vermijd je uitstelgedrag
De rommel om je heen staat vaak gelijk aan uitgestelde besluiten. Het ligt nog steeds op diezelfde plek, omdat je nog niet besloten hebt wat ermee moet gebeuren. Je hebt jezelf wijsgemaakt dat dit op een later moment wel komt. Intussen stapelen de 'uitgestelde besluiten' zich op in je woning.
Niet iedereen stelt uit om dezelfde redenen. Als jij vaak uitstelgedrag vertoont is het belangrijk om eerst na te gaan bij jezelf wat voor type uitsteller jij bent aan de hand van de vier uitstelprofielen. Dan weet je namelijk ook hoe je dit uitstelgedrag in de toekomst kunt voorkomen.
De 4 uitstelprofielen
- Stressjunkie uitsteller
- Idealistische uitsteller
- Zelfsaboterende uitsteller
- Besluiteloze uitsteller
Vind jij het lastig om te bepalen tot welk profiel jij behoort en wil je meer leren over de psychologie achter uitstelgedrag? In mijn blog uitstelgedrag & opruimen: 4 soorten uitsteltypes licht ik alle profielen uitgebreid toe.
Houd mijn 10 gouden opruimregels aan
Opruimen kan vaak veel sneller dan je nu gewend bent, zo lang je jezelf maar een aantal vuistregels houdt. Deze regels, mijn 10 gouden opruimregels, kun je hier aanvragen, je krijgt dan ook waardevolle bonusvideo's toegestuurd twv € 99!
Doe mee aan mijn Opruimchallenges
In mijn webshop vind je mijn De Bezem door je Leven® Opruim Methode waarin je in 120 kleine stappen heel jouw huis opruimt. Lees er hier meer over. Het is eigenlijk een ontspullen/ opruimen stappenplan waarbij jij niet overweldigt raakt door het opruimen.
Elke dag pak je een andere ruimte/ categorie aan in je huis. Op deze manier maak je het opruimen voor jezelf extra leuk en uitdagend en wanneer de 120 dagen voorbij zijn zul je zien dat het een heel groot verschil heeft gemaakt! Ervaar zo de magie van een opgeruimd huis en leven.
Klik hier om naar de webshop te gaan voor alle challenges en andere printables zoals e-books en planners.
Bestel nu extra voordelig mijn fysieke werkboek van de 120 dagen opruimchallenge welke op 1 december 2024 uitkomt!
De challenge is in een volledig nieuw jasje gestoken, bevat meer uitleg, 4 bonussen en komt uit in magazinevorm. Zodat jij nog meer getriggerd wordt om elke dag een kleine opruimopdracht te doen. Meer dan 100 mensen hebben hun huis al opgeruimd met mijn challenge en nu is het bereikbaar voor nog meer mensen!
Checklists en hulpmiddelen om op schema te blijven
Als je moeite hebt met het opgeruimd houden van je woonruimte kunnen checklists een uitkomst bieden. Checklists zorgen ervoor dat je niks vergeet tijdens het opruimen. Want eerlijk is eerlijk, het is best een organisatie om je huis op orde te houden.
Om het je makkelijker te maken, bied ik allerlei printbare checklists aan die je erbij kunt houden tijdens het opruimen. Je vinkt dan af wat je al hebt gedaan, zodat je precies weet waar je gebleven bent en welke opruimtaken er nog openstaan. Zo weet je zeker dat je niets vergeet!
De checklists kun je digitaal invullen of ouderwets met pen of potlood. Kies waar jij jezelf het prettigst bij voelt. Ook is er een maaltijdplanner en een vriezer inventaris om in te vullen. Zo vergeet jij niet wat je in de vriezer hebt liggen en kun je jouw maaltijden per week inplannen met de bijbehorende boodschappen. Zo vergeet jij niets! Klik hier om naar mijn webwinkel te gaan.
Schakel hulp in van een opruimcoach als opruimen niet zelf lukt
Het kan natuurlijk zo zijn dat het je alsnog onvoldoende lukt om je leefruimte goed georganiseerd te houden en dat je hier hinder van ondervindt. Misschien blijven er spullen bijkomen in je huis, of vind je het weggooien van spullen maar lastig of hebben de meeste spullen eigenlijk ook geen logische, vaste plek.
Je ziet het, je hebt er last van en echt genieten van thuis zijn lukt met zoveel rommel om je heen eigenlijk ook niet. Het zelf oplossen lukt - ondanks vele pogingen - ook niet voldoende. Misschien schaam je je zelfs geregeld voor de chaos in huis en durf je hierdoor ook geen visite meer uit te nodigen.
Herken jij jezelf in één of meer van deze punten? Dan is het allereerst belangrijk om te weten dat er altijd diepere oorzaken zitten onder het ontstaan van rommel en wanorde. Denk bijvoorbeeld aan heftige levensgebeurtenissen of ADHD klachten.
In dat geval kan het helpen om hier een professional organizer voor in te schakelen, want soms lukt het niet alleen. En daar is helemaal niets mis mee.
Een misvatting van opruimen is dat we vaak denken dat we het alleen moeten kunnen, dat het een basisvaardigheid is, maar in realiteit blijkt dat opruimen voor veel volwassenen echt heel moeilijk is. Weet dat je hierin absoluut niet de enige bent.
Een professional organizer / opruimcoach kan jou hierin begeleiden
Wanneer je begeleid wordt door een professional organizer...
- heb je een stok achter de deur;
- leer je opruimen;
- maak je samen een systeem dat je zelf kunt onderhouden;
- word je geholpen bij het maken van keuzes;
- heb je onafhankelijke begeleiding.
Een professional organizer kan je helpen om rust en orde in je huis te creëren, zodat je je daar ontspannen en thuis voelt. Lees er meer over in mijn blog over de 5 voordelen van het werken met een professional organizer.
Aarzel daarom niet om contact op te nemen met een professional organizer.
Jij verdient toch zeker ook een 'thuis' waar je trots op kunt zijn!
Ik schreef nog vele blogs en e-books over opruimen:
- Speelgoed opruimen: tips voor een opgeruimde kinderkamer
- Ontspullen: 10 belangrijke tips om dit aan te pakken
- Je huis op orde - waarom dat zo fijn is maar vaak niet lukt
- Opruimen als je ouder wordt: 5 tips
- Schuur opruimen stappenplan: ruim in 6 stappen je schuur op
- E-book: Kledingkast opruimen in 7 stappen
- E-book: 12 tips - zo pak jij je bergen wasgoed aan
In dit e-book van maar liefst 28 pagina’s leg ik je uit hoe het komt dat jij altijd achterloopt met je was. Waarom je er niet doorheen komt. Vol met praktische tips om dit probleem op te lossen.
Voor wie: voor iedereen die een probleem ervaart met het doen van de was in huis. Die het niet weg krijgen en niet weten hoe ze dit aan moeten pakken.
Conclusie
Tot slot wil ik je bedanken voor het lezen van deze Ultieme Opruimgids. Het was aardig wat informatie en hopelijk heb je er veel tips uitgehaald die je voor jezelf kunt gaan toepassen in je eigen woon- of werkruimte. Want niets is zo fijn als thuiskomen of wakker worden in een opgeruimd huis!
Je weet nu dat dit ook voor jou binnen handbereik ligt, zo lang je maar weet hoe je het moet aanpakken.
Wil je een echte opruim-pro worden? Volg mij dan ook op Instagram en Pinterest waar ik dagelijks mijn beste opruimtips met je deel!
Je bent er misschien nog niet mee bezig, maar het is wel heel belangrijk:
Nabestaandendossier
Zijn jouw nabestaanden op de hoogte van jouw wensen als je er niet meer bent? Heb je wel eens nagedacht over wat er na je overlijden met de spullen moet gebeuren? Kun je de online accountgegevens van je kind of partner vinden als dit nodig blijkt? Weten jouw nabestaanden welke lidmaatschappen jij allemaal hebt? Al deze gegevens vermeld je gemakkelijk in je persoonlijke nabestaandendossier. Zo voorkom je dat je nabestaanden moeten gissen en zoeken naar antwoorden.
Dit nabestaandendossier is dus een hulpmiddel voor nabestaanden bij de afwikkeling van de nalatenschap en andere (financiële) zaken na het overlijden. Daarnaast biedt het ook de mogelijkheid om gegevens vast te leggen over de laatste wilsbeschikking en over schenkingen bij leven of na het overlijden.