Skip to main content
Opruimcoach Rotterdam & Hoeksche Waard / Declutter & Organizing Coach Rotterdam and area

Speelgoed opruimen: tips voor een opgeruimde kinderkamer

opruimen speelgoed

Als ouder weet je hoe snel speelgoed zich kan opstapelen in je woonkamer of kinderkamer. Het kan een uitdaging zijn om die berg speelgoed netjes en georganiseerd te houden, vooral als je kinderen hebt die graag spelen en het overal laten liggen.

Gelukkig zijn er verschillende manieren om de rommel weer aan kant te krijgen, zodat je woonkamer of kinderkamer er altijd netjes uitziet.

Disclaimerdit bericht bevat affiliatelinks. De linkjes in deze tekst verwijzen naar artikelen bij Bol.com en So Clever. Dit betekent dat ik een kleine commissie kan verdienen wanneer jij een aankoop doet aan de hand van één van de links in dit bericht. Maar maak je geen zorgen, hier betaal jij niets extra’s voor, het is dus een win-win situatie voor jou en voor mij. Dank je wel alvast! En voordat je een aankoop overweegt, denk goed na of je het echt nodig hebt of er echt blij van wordt!

Leer je kinderen hoe ze zelf hun speelgoed sorteren en opruimen

Het is ook belangrijk om je kinderen te betrekken bij het opbergen van hun spullen. Je kunt ze bijvoorbeeld leren om hun speelgoed te sorteren op kleur of soort, of om hun favoriete speelgoed op een speciale plaats te bewaren. Dit zal hen helpen om meer verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen spullen en hen aan te moedigen om het op te ruimen.

Speelgoed opbergen is een belangrijke gewoonte die je kinderen moet aanleren. Het kan een uitdaging zijn om je kinderen te motiveren dit te doen, maar het is een essentiële vaardigheid die ze nodig hebben om hun leven te organiseren en te beheren

Waarom speelgoed opruimen belangrijk is

Hieronder staan enkele redenen waarom speelgoed opruimen belangrijk is:

 • Veiligheid: Speelgoed dat op de grond ligt, kan leiden tot valpartijen en ongelukken. Door het op te bergen, creëer je een veilige omgeving voor je kinderen om te spelen.
 • Gezondheid: Een nette speel- of woonkamer vermindert de kans op stof en allergieën. Het is belangrijk om regelmatig het speelgoed schoon te maken om de gezondheid van je kinderen te waarborgen.
 • Orde en structuur: Door speelgoed netjes te organiseren, kunnen kinderen leren om orde te scheppen in hun omgeving. Het helpt hen om te leren hoe ze hun spullen kunnen organiseren en beheren.
 • Verantwoordelijkheid: Door je kinderen te leren hun speelgoed op te ruimen, leer je hen verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen spullen en voor een nette woonkamer, kinderkamer of speelkamer. Dit zal hen helpen om later in hun leven verantwoordelijke en zelfstandige volwassenen te worden.
 • Ruimte: Je creëert meer ruimte in de speel- en/of huiskamer. Dit betekent dat je kinderen meer ruimte hebben om te spelen en te bewegen.
speelgoed opruimen

Waarom het opruimen van speelgoed blijft liggen

Het opbergen van speelgoed is een uitdaging waar veel ouders mee te maken krijgen. Het lijkt alsof het speelgoed zichzelf vermenigvuldigt en binnen no-time door het hele huis verspreid ligt. Ondanks onze goede intenties en de belofte om het speelgoed regelmatig op te ruimen, blijft het vaak liggen.

Maar waarom is dat?

 • Tijdrovend: Een van de redenen is dat het opruimen van speelgoed als een tijdrovende klus wordt gezien. Het kost tijd en energie om alles op de juiste plek terug te leggen, vooral als er veel speelgoed is en het niet goed georganiseerd is.
 • Tegen de stroom in zwemmen: Daarnaast kunnen kinderen weer nieuw speelgoed tevoorschijn halen terwijl je nog bezig bent met opbergen, waardoor het lijkt alsof je constant tegen de stroom in zwemt.
 • Lage prioriteit: Een andere reden is dat het opruimen van speelgoed niet altijd als prioriteit wordt gezien. Er zijn andere huishoudelijke taken, werkverplichtingen en gezinsactiviteiten die onze aandacht opeisen. Het opruimen van speelgoed kan dan naar de achtergrond verschuiven en steeds verder uitgesteld worden.

Dus, waarom blijft het opruimen van speelgoed liggen?

Het zit ‘m voornamelijk in tijdgebrek, gebrek aan prioriteit en de voortdurende stroom van nieuwe speeltjes. Maar het loont de moeite om hier aandacht aan te besteden en een systeem te vinden dat werkt voor jou en je gezin.

“Opgeruimd speelgoed, opgeruimd huis, opgeruimd hoofd!”

Hoe je speelgoed kunt opruimen

Als ouder ken je het vast wel: overal in huis slingeren er speeltjes rond. Speelgoed sorteren en opbergen kan een lastige taak zijn, vooral als je kinderen hebt die moeite hebben met opruimen. In deze sectie geven we je tips over hoe je speelgoed kunt opruimen en opbergen.

Stappenplan Speelgoed Opbergen

Stap 1: Betrek je kind bij het sorteren van zijn spullen

Afhankelijk van de leeftijd van je kind kun je jouw kind betrekken bij het sorteren en opbergen van het speelgoed. Het is belangrijk om van tevoren te bespreken wat jullie gaan doen en waarom jullie dat gaan doen.

Stap 2: Sorteren op soort

Maak verschillende stapels voor verschillende soorten speelgoed, bijvoorbeeld auto’s, poppen en buitenspeelgoed. Zo krijg je een beter overzicht van wat er allemaal is en wat er weg kan.

speelgoed opruimen
Hier ben ik aan de slag bij een klant – speelgoed sorteren en opruimen

Stap 3: Maak keuzes

Ga samen met je kind door de stapels heen en bepaal wat weg kan en wat bewaard moet blijven. Leg uit waarom sommige speeltjes weg moeten en dat het misschien andere kinderen blij kan maken.

Stap 4: Opruimen

Nu alle keuzes zijn gemaakt, is het tijd voor het opruimen van het speelgoed. Dit kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld in lades, opbergboxen of Trofastsystemen (Ikea). Zorg dat alles op een logische plek wordt opgeborgen, zodat het makkelijk terug te vinden is.

Opbergmogelijkheden

Het is belangrijk om het juiste opbergsysteem te kiezen dat past bij de behoeften van jouw gezin. Hieronder vind je een aantal voorbeelden waarin ik uitgebreid uitleg waar je dit opbergsysteem voor kunt gebruiken::

Opbergboxen en dozen

Ideaal voor het bewaren van verschillende soorten speelgoed. Ze bieden een handige en georganiseerde oplossing om speelgoed op te bergen. Hier zijn enkele voorbeelden van het type speelgoed dat je goed kunt bewaren in opbergboxen en dozen:

 1. Bouwstenen en constructiespeelgoed
 2. Knutselspullen, zoals kleurpotloden, stiften, verf en kwasten
 3. Puzzels
 4. Poppen en actiefiguren
 5. Bordspellen

Zorg ervoor dat je de opbergboxen en dozen labelt, zodat je snel kunt zien wat erin zit. Dit maakt het opruimen en terugvinden van speelgoed een stuk eenvoudiger. Met opbergboxen en dozen kun je een nette, georganiseerde speelruimte creëren en speelgoed netjes georganiseerd houden.

Manden

Een mand is perfect geschikt voor het bewaren van groter speelgoed. Hier zijn enkele voorbeelden van het type speelgoed dat je goed kunt bewaren in manden:

 1. Knuffels
 2. Poppen en poppen-accessoires
 3. Sportartikelen
 4. Bouwspeelgoed
 5. Verkleedkleding

Manden bieden niet alleen een praktische opbergoplossing, maar kunnen ook dienen als decoratief element in de speelruimte. Kies manden die passen bij de stijl en het thema van de ruimte om een georganiseerde en aantrekkelijke speelomgeving te creëren.

speelgoed opruimen
Speelgoedmanden zijn in alle soorten, maten en kleuren te krijgen

Opbergzakken

Hier zijn enkele voorbeelden van het type speelgoed dat je goed kunt bewaren in opbergzakken:

 1. Kleine bouwstenen en puzzelstukjes
 2. Knutsel- en tekenspullen
 3. Speelgoedauto’s en figuren
 4. Zacht speelgoed
 5. Buitenspeelgoed

Opbergzakken zijn handig omdat ze gemakkelijk op te bergen zijn en weinig ruimte innemen. Bovendien zijn ze vaak voorzien van handige sluitingen of trekkoorden om het speelgoed veilig op te bergen en te vervoeren.

Opbergzakken/ manden met leuke motieven

Wandorganizers

Hieronder vind je een overzicht van het type speelgoed dat goed kan worden opgeborgen in wandorganizers:

 1. Kleine bouwstenen en puzzelstukjes
 2. Knutsel- en tekenspullen
 3. Speelgoedauto’s en figuren
 4. Zacht speelgoed
 5. Buitenspeelgoed

Wandorganizers zijn een praktische en ruimtebesparende manier om speelgoed netjes te organiseren en een opgeruimde speelruimte te creëren.

speelgoed opruimen
ook wandorganizers zijn er in vele soorten en maten

Speelgoedkast

Hier zijn enkele voorbeelden van het type speelgoed dat goed kan worden opgeborgen in speelgoedkasten:

 1. Bouwsets en constructiespeelgoed
 2. Puzzels en spelletjes
 3. Knutselmateriaal en creatief speelgoed
 4. Poppen en actiefiguren
 5. Educatief speelgoed en boeken

Door een speelgoedkast te plaatsen in de kinderslaapkamer of speelkamer, kun je het speelgoed netjes en georganiseerd houden, waardoor het gemakkelijk toegankelijk is voor kinderen en het opruimen na het spelen een eenvoudige taak wordt.

speelgoed opruimen
Bij Bol.com hebben ze een groot assortiment van allerlei speelgoedkasten

Speelgoedkist

Hier zijn enkele voorbeelden van het type speelgoed dat goed kan worden opgeborgen in speelgoedkisten:

 1. Knuffels en zacht speelgoed
 2. Bouwblokken en constructiespeelgoed
 3. Auto’s, treinen en voertuigen
 4. Verkleedkleding en kostuums

Speelgoedkisten zijn handig omdat je het speelgoed snel kunt opruimen door het erin te gooien en de ruimte netjes kunt houden.

speelgoed opruimen
Bij Bol.com is de keuze uit speelgoedkisten reuze!

Kinderkapstok

Hier zijn enkele voorbeelden van het gebruik van kinderkapstokken:

 1. Jassen en vesten
 2. Rugzakken en schooltassen
 3. Hoeden en petten
 4. Sjaals en handschoenen
 5. Zwemkleding en handdoeken

Plaats de kapstok op een toegankelijke hoogte, zodat kinderen zelfstandig hun jassen en tassen kunnen ophangen en opruimen.

Voorbeeld van een staande kinderkapstok bij Bol.com
Voorbeeld van een wandkapstok bij Bol.com

Tips om speelgoed opgeruimd te houden

Speelgoed opruimen kan een uitdaging zijn, vooral als je kinderen hebt die graag spelen en hun speelgoed overal achterlaten. Maar een ruimte opgeruimd houden, is vaak nog veel lastiger.

Hier zijn enkele tips om speelgoed georganiseerd te houden:

 • Maak opruimen een onderdeel van het spelen
  Leer je kinderen om hun speelgoed direct terug te leggen als ze klaar zijn met spelen. Dit kan een spelletje worden waarbij ze hun speelgoed in de juiste opbergbakken moeten plaatsen. Door dit te doen, leren ze dat opruimen bij het spelen hoort en dat het geen vervelende taak is.
 • Gebruik opbergbakken en -manden
  Opbergbakken en -manden zijn handig om speelgoed op te bergen. Gebruik verschillende bakken voor verschillende soorten speelgoed, zoals auto’s, poppen, blokken en puzzels.
  Label de bakken, zodat je kinderen weten waar elk stuk speelgoed hoort. Dit maakt het gemakkelijker om het speelgoed op te bergen en terug te vinden.
 • Minimaliseer het speelgoed
  Te veel speelgoed kan overweldigend zijn en het moeilijk maken om alles netjes te houden. Minimaliseer het speelgoed door regelmatig oud speelgoed weg te geven of te verkopen.
  Overweeg ook om speelgoed te lenen of ruilen in plaats van te kopen. Dit bespaart ruimte en zorgt ervoor dat er minder speelgoed is om rommel mee te maken.
 • Maak het leuk
  Maak het opruimen van speelgoed leuk door er een spelletje van te maken. Geef complimenten en beloningen voor een opgeruimde speelhoek. Dit moedigt je kinderen aan om geen rommel te maken en het netjes te houden.
 • Houd het consistent
  Houd een dagelijkse routine aan om het speelgoed netjes te houden. Laat je kinderen weten dat het belangrijk is om de speelhoek weer aan kant te maken voordat ze naar bed gaan of voordat ze naar buiten gaan.
  Door consistent te zijn, wordt het opruimen van speelgoed een gewoonte en is het gemakkelijker om het georganiseerd te houden.

Met deze tips wordt het opruimen van speelgoed een stuk gemakkelijker en blijft het opgeruimd. Lees ook mijn blog Opruimen met kinderen – 11 tips

Ook kan ik je verwijzen naar mijn blog Mijn 10 gouden opruimregels met een gratis download van deze 10 regels.

Ruim 1100 mensen gingen je al voor!

Krijg eindelijk het overzicht terug in huis!
Want je bent die chaos in je huis helemaal zat. Ontvang de 15 meest gemaakte opruimfouten als e-book en leer hoe het dan wel moet. Alle tips handig in 1 boek. Je schrijft je dan in voor mijn nieuwsbrief vol opruim- & organizingtips! Tevens blijf je op de hoogte van mijn activiteiten.

.

 

dit veld niet invullen s.v.p.

Wat te doen met oud speelgoed

Nu je bezig bent met het opruimen van speelgoed, kom je vast ook een berg speelgoed tegen dat niet meer gebruikt wordt. Wat moet je daar nu mee doen? Hieronder vind je een aantal opties:

 • Weggooien: Speelgoed dat kapot is of ontbrekende stukken heeft, kan je beter weggooien. Dit speelgoed is niet meer veilig om mee te spelen en kan ook niet meer gerepareerd worden. Zorg er wel voor dat je het speelgoed op de juiste manier weggooit, bijvoorbeeld door het te scheiden van ander afval en in de juiste container te doen of naar de stort te brengen.
 • Weggeven: Speelgoed dat nog in goede staat verkeert maar niet meer gebruikt wordt, kan je weggeven of doneren. Denk bijvoorbeeld aan familie, vrienden of buren met jonge kinderen. Ook kan je speelgoed doneren aan een goed doel of een speelgoedbank, die zijn in meerdere steden te vinden. Lees meer over de plekken waar je kunt doneren in dit blog: Waar kun je speelgoed doneren voor een goed doel?
 • Verkopen: Speelgoed dat nog in goede staat verkeert, kan je ook verkopen. Dit kan bijvoorbeeld via online marktplaatsen zoals Marktplaats of Facebook Marketplace. Je kan ook een garageverkoop organiseren of het speelgoed naar een tweedehands winkel brengen.
 • Bewaren: Als het speelgoed nog in goede staat verkeert en je denkt dat het in de toekomst nog gebruikt kan worden, kan je het ook bewaren. Zorg er wel voor dat het speelgoed op een veilige en droge plek wordt opgeborgen.

Het is belangrijk om kritisch te zijn bij het uitkiezen van welk speelgoed je wilt bewaren, weggeven, verkopen of weggooien. Bedenk bijvoorbeeld of het speelgoed nog past bij de leeftijd en interesses van je kinderen en of het nog veilig is om mee te spelen.

Ik schreef meer blogs over opruimen:

Interessante boeken over speelgoed opruimen

Uiteraard zijn er ook veel boeken over opruimen te vinden. Ik heb op mijn website ook een pagina gemaakt met boekentips: Boeken over opruimen.

Hier vind je een aantal boeken specifiek gericht op opruimen van speelgoed/ opruimen met kinderen/ opruimen in het gezin:

Conclusie

Het opruimen van speelgoed kan een uitdaging zijn, vooral wanneer je kinderen hebt die dol zijn op spelen en veel speelgoed hebben. Gelukkig zijn er verschillende oplossingen beschikbaar om het opruimen van speelgoed gemakkelijker te maken en zo een georganiseerd huis te behouden.

Door gebruik te maken van opbergzakken, wandorganizers, speelgoedkasten, speelgoedkisten en kinderkapstokken kun je het speelgoed netjes en georganiseerd houden.

Ik hoop dat de tips en suggesties in dit artikel je zullen helpen bij het creëren van een opgeruimde speelomgeving. Met de juiste opbergoplossingen kun je het speelgoed van je kinderen georganiseerd houden en een geordend huis behouden.

Mocht het niet lukken om het opgeruimd te krijgen, kijk dan of je wat hulp kunt gebruiken in de vorm van een opruimchallenge in mijn webwinkel of schakel professionele hulp in.

Succes!