Misverstand 3: een opruimcoach helpt zelf niet mee met opruimen
Hier in Nederland doen we dat wel als opruimcoach, actief helpen met opruimen bij onze klanten. In het Amerikaans organizen zoals in de Netflix serie “Get organized with The Home Edit” zie je dat een team dat doet en dat de klant maar zijdelings betrokken is. Wat je daar veel terug ziet komen, en ook steeds meer in Nederland, is het organiseren van spullen in de regenboogstijl, op kleur dus.
Ondertussen wordt het in Nederland steeds populairder om voor de klant op te ruimen, de Amerikaanse manier dus. Ik bied dat ondertussen ook aan voor mensen die bijvoorbeeld echt te weinig tijd hebben om samen op te ruimen. Het is uiteraard een wat luxere dienst, maar er is vraag naar.
Disclaimer: dit bericht bevat affiliatelinks. De linkjes in deze tekst verwijzen naar artikelen bij bol. en So Clever. Dit betekent dat ik een kleine commissie kan verdienen wanneer jij een aankoop doet aan de hand van één van de links in dit bericht. Maar maak je geen zorgen, hier betaal jij niets extra’s voor, het is dus een win-win situatie voor jou en voor mij. Dank je wel alvast! En voordat je een aankoop overweegt, denk goed na of je het echt nodig hebt of er echt blij van wordt!
In heb nog meer misverstanden met betrekking tot een opruimcoach beschreven:
- Misverstand nr 1: de opruimcoach komt alles weggooien
- Misverstand nr 2: een opruimcoach kan alleen helpen met opruimen
- Misverstand nr 4: een professional organizer is duur
- Het misverstand dat een opruimcoach een schoonmaakexpert is
Hoe een opruimcoach te werk gaat
Als een opruimcoach komt om te helpen met opruimen, dan helpt deze echt mee. Persoonlijk zou ik me ook echt vreselijk vervelen als ik de hele tijd met mijn armen over elkaar zou staan bij de klant en alleen maar aanwijzingen zou geven en verder niets doen. Nee hoor, mouwen opstropen en actief meehelpen met sorteren en de klant begeleiden bij het maken van keuzes. Dat versnelt het opruimproces ook.
Mijn ervaring is tot nu toe dat er echt genoeg te doen is in die drie uurtjes dat ik bij een klant ben. Ik ben constant de situatie aan het inschatten, met kratten aan het slepen, categorieën aan het bepalen, spullen aan de kant zetten, kratten alvast in de auto zetten, nieuwe vuilniszakken pakken etc. En dat doe je tussen de begeleiding door, als de klant even zelf vooruit kan. En natuurlijk zijn er momenten dat je de klant helpt met het stellen van vragen als er keuzes gemaakt moeten worden.
Natuurlijk zijn er momenten waarop een klant even zelf een en ander uitzoekt. Of als ik voor de klant opruim. Dan sorteer ik voor en de klant komt tussendoor keuzes maken. Maar bij samen opruimen ben ik altijd bezig om de al uitgezochte spullen te scheiden en wat weg kan alvast in zakken te doen bijvoorbeeld. Of wat spullen die naar de kringloopwinkel kunnen in de auto te leggen of wat dan ook. Of ik kijk met je mee om gelijk tips te geven als ik je zie twijfelen. Anyway, ik kom echt niet om constant alleen maar te staan of te zitten en toe te kijken. Mouwen opstropen en gaan met die banaan!
Ik krijg zelf, net als de klant zelf, erg veel voldoening van een zichtbaar opgeruimde plek en dat gaat nou eenmaal sneller en makkelijker als we het met zijn tweeën doen.
Dus al met al komt de Nederlandse professional organizer/ opruimcoach jou wel actief meehelpen met het opruimen. De trend van het Amerikaans organizen is dus wel in opkomst, er zijn al wel organizers (zoals ik) werkzaam op die manier, meer het sorteren van spullen en daarna per categorie opruimen, en tussendoor de klant keuzes laten maken als dat nodig is. Recent (mei 2021) is een collega bij Beau van Erven Dorens in zijn show geweest om te praten over het werk van een professional organizer. Je kunt het fragment hier bekijken.
Ben je benieuwd naar het Amerikaans organizen van bijvoorbeeld “Get Organized with The Home Edit” dan kun je hun website bezoeken of lees de volgende boeken:
Meld je nu aan voor mijn Facebook Community “Ervaar de magie van een opgeruimd huis en leven”
Ben je op zoek naar mooie & handige opberg & organizeproducten voor in je huis? Kijk dan eens op de website van So Clever. Ik ben fan en heb al het een en ander in huis! Wel eerst opruimen en dan je overgebleven spullen mooi opbergen. Zij verkopen ook de producten uit de serie “Get Organized with The Home Edit”, je vindt ze hier.
Wil je weten wat een professional organizer/ opruimcoach allemaal voor jou kan betekenen? Bekijk dan eens de website van de NBPO, de Nederlandse Beroepsvereniging voor Professional Organizers.
Nog meer hulpmethodes
Om zoveel mogelijk mensen te helpen met opruimen schreef ik ook veel blogs met tips. Ik deel deze ook op mijn social media kanalen: Instagram, Facebook en Pinterest.
Wil je wel zelf echt gaan opruimen maar ontbreekt het je aan een goed stappenplan of heb je tips nodig? Lees dan eens mijn volgende blogs en e-books:
- Het “schuur opruimen stappenplan” in 6 stappen
- E-book: Kledingkast opruimen in 7 stappen
- E-book: Opruimen met kinderen – 11 tips
- Ontspullen: 10 tips voor meer rust en ruimte in je huis & hoofd
- E-book: 12 tips – zo pak jij je bergen wasgoed aan
En het meest complete artikel over opruimen:
Opruimen: De Ultieme Gids voor een Opgeruimd Huis
In mijn webwinkel vind je digitale producten die jou helpen met opruimen en het organiseren van je leven. Het aanbod wordt regelmatig uitgebreid. Van opruimchallenges als afvinkbare PDF’s en planners. Neem bijvoorbeeld mijn 120 dagen opruimchallenge:
Bestel nu extra voordelig mijn fysieke werkboek van de 120 dagen opruimchallenge!
De challenge is in een volledig nieuw jasje gestoken, bevat meer uitleg, 4 bonussen en komt uit in magazinevorm. Zodat jij nog meer getriggerd wordt om elke dag een kleine opruimopdracht te doen. Meer dan 100 mensen hebben hun huis al opgeruimd met mijn challenge en nu is het bereikbaar voor nog meer mensen!
Nabestaandendossier
Zijn jouw nabestaanden op de hoogte van jouw wensen als je er niet meer bent? Heb je wel eens nagedacht over wat er na je overlijden met de spullen moet gebeuren? Kun je de online accountgegevens van je kind of partner vinden als dit nodig blijkt? Weten jouw nabestaanden welke lidmaatschappen jij allemaal hebt? Al deze gegevens vermeld je gemakkelijk in je persoonlijke nabestaandendossier. Zo voorkom je dat je nabestaanden moeten gissen en zoeken naar antwoorden.
Dit nabestaandendossier is dus een hulpmiddel voor nabestaanden bij de afwikkeling van de nalatenschap en andere (financiële) zaken na het overlijden. Daarnaast biedt het ook de mogelijkheid om gegevens vast te leggen over de laatste wilsbeschikking en over schenkingen bij leven of na het overlijden.