Opruimcoach Rotterdam & Hoeksche Waard / Declutter & Organizing Coach Rotterdam and area

Hoe run je jouw huishouden naast een baan en gezin – 2 dingen die ze je niet vertellen

huishouden

Met jouw uitdagende werk, je gezin, én een rijk sociaal netwerk, schiet er altijd wel eens iets bij in. Zoals het huishouden. Laten we eerlijk zijn: het was toch al niet je hobby. Soms vraag je je werkelijk af hoe andere vrouwen dit doen; het runnen van een all-in huishouden; alle ballen hoog houden. Poeh!

Je bent, ook na de komst van de kinderen, blijven werken, en hebt het voor de buitenwereld goed voor elkaar. Maar in één belangrijk opzicht is je leven niet zo onbezorgd als het lijkt: je (t)huis is een rommeltje. En dat stoort je steeds meer. Je loopt vast in alle facetten van het huishouden. De was, (te)veel spullen, opruimen, stapels papieren, alle afspraken… én alles komt op jou neer. Het groeit je soms boven je hoofd. Soms merk je dat nu ook op je werk. De chaos breidt zich uit!

Disclaimerdit bericht bevat affiliatelinks. De linkjes in deze tekst verwijzen naar artikelen bij Bol.com en So Clever. Dit betekent dat ik een kleine commissie kan verdienen wanneer jij een aankoop doet aan de hand van deze link. Maar maak je geen zorgen, hier betaal jij niets extra’s voor, het is dus een win-win situatie voor jou en voor mij. Dank je wel alvast! En voordat je een aankoop overweegt, denk goed na of je het echt nodig hebt of er echt blij van wordt!

Ik schreef eerder blogs over stressgerelateerde zaken die te maken hebben met opruimen/ orde houden:

Is het volgende herkenbaar?

Na een lange dag werken kom je thuis. Je struikelt over een paar gympen maatje 46. Je zoon mag dan in leeftijd volwassen zijn, in dat soort opzichten blijft het een kind. Opruimen? Je kunt het honderd keer zeggen, maar de ergernis wordt er eerder groter dan kleiner door. In de woonkamer is het al geen haar beter.

Weer ligt er een jas op de bank, terwijl je je dochter toch echt al zo vaak op de kapstok hebt gewezen, en in de keuken vind je een tas met stinkende voetbalkleren. Op het aanrecht een leeg pak vruchtensap en de schillen van een banaan.

Natuurlijk is de dader in geen velden of wegen te bekennen. Je weet het: een rommelig huis nodigt misschien niet uit om je eigen spullen op te ruimen, maar zo is er toch geen beginnen aan het doen van het huishouden?!

Er zijn 2 dingen die je vaak niet weet als je spaak loopt op dit onderwerp, het bestaan van executieve functies en de rol van emotionele gebeurtenissen in jouw leven (life events).

Wat maakt dat wij kunnen verzanden in enorme chaos?

Je executieve vaardigheden zijn op dat gebied niet zo sterk

Wist je dat wij als mens allemaal executieve vaardigheden bezitten (12 stuks)? En dat deze vaardigheden jou maken of kraken? Dat wil zeggen dat je vaardigheden hebt die sterk zijn, maar ook vaardigheden hebt die minder goed ontwikkeld zijn.

Welke executieve vaardigheden heb ik nodig?

De volgende 12 vaardigheden heb je nodig, in meerdere, maar ook mindere mate om alles in goede banen te laten verlopen.

 1. Organiseren
 2. Prioriteren
 3. Plannen
 4. Taakinhitiatie
 5. Emotieregulatie
 6. Reactie inhibitie
 7. Werkgeheugen
 8. Volgehouden aandacht
 9. Doelgericht gedrag
 10. Metacognitie
 11. Timemanagement
 12. Flexibiliteit

Misschien heb je nu al bij sommige vaardigheden zoiets: ‘Oh ja, daar ben ik heel erg goed in of; ‘Oh ja, daar ben ik niet zo’n ster in!’ En dat is geen punt, want je sterkere vaardigheden, of een partner die hier wel sterk in is, helpen jou dan wel weer te compenseren.

Maar wat als het je dan toch niet lukt, of je partner dezelfde executieve vaardigheden heeft als jij, of als je geen partner hebt?

Wat is de oplossing?

Er zijn 7 punten die je gaan helpen om je inzicht te geven waarom jij het nu nog zo’n uitdaging vindt om je huishouden te combineren met een uitdagende baan en het opvoeden van je kinderen. Punt 1 de test, zal je laten zien wat je misschien al weet, maar wellicht ook zal verbazen of verrassen.

 1. Doe een test
 2. Maak een plan
 3. Stel een deadline
 4. Pas de omgeving aan
 5. Verklein de taak
 6. Vraag om hulp
 7. Kies een beloning

Ga je graag zelf aan de slag met opruimen in huis dan heb ik hier een aantal blogs met stappenplannen en tips:

En het meest complete artikel over opruimen:

Opruimen: De Ultieme Gids voor een Opgeruimd Huis

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Emotionele gebeurtenissen in je leven

Het kan zijn dat je eerder je huis(houden) met baan en kinderen redelijk tot prima op orde kon houden, maar dat een emotionele gebeurtenis in je leven ervoor heeft gezorgd dat je in een grote dip terecht gekomen bent. Niet jouw schuld. Niet zelf voor gekozen, maar het gebeurde.

De emotionele gebeurtenissen die ik bedoel zijn: scheiding, overlijden, burn-out, ernstige ziekte en een verhuizing. Deze heftige emotionele gebeurtenissen waar veel stress bij komt kijken, kunnen ervoor zorgen dat je hersenen voor een periode op overleven staan.

Er is onderzoek naar gedaan dat ten tijde van stress je hersenen niet optimaal kunnen functioneren en dat bijvoorbeeld organiseren tijdelijk niet of nauwelijks lukt. Dus stop tegen jezelf te zeggen dat je lui bent of dat je dom bent dat het jou niet lukt, maar kies voor hulp.

Conclusie

We weten allemaal dat een huishouden combineren met een uitdagende baan en het opvoeden van je kinderen best een uitdaging is. Iedereen heeft executieve vaardigheden die je helpen bij eenvoudige, maar soms ook bij uitdagende dagelijkse taken in je leven.

Je bent goed in bepaalde vaardigheden, maar in sommige vaardigheden die je nodig hebt voor jouw uitdaging (huishouden + baan + kinderen) ben jij iets minder goed. Waardoor het voor jou een flinke opgave kan zijn.

Krijg eindelijk het overzicht terug in huis!
Want je bent die chaos in je huis helemaal zat.

Ontvang de 15 meest gemaakte opruimfouten als e-book en leer hoe het dan wel moet. Alle tips handig in 1 boek. Je schrijft je dan in voor mijn nieuwsbrief vol opruim- & organizingtips! Tevens blijf je op de hoogte van mijn activiteiten.

.

 

dit veld niet invullen s.v.p.

Verbetering mogelijk

Je kunt werken aan het verbeteren van je executieve functies. Dus er is hoop! Maak daarom de test. En verder…

Emotionele gebeurtenissen zorgen ervoor dat wat je eerder prima kon je hersenen je nu in de steek laten. Door de stress die je ervaart in deze heftige periode, doen je hersenen een beroep op je door op standje overleven te gaan staan.

Dit maakt dat je organisatorische vermogen je in de steek laat. Je vergeet dingen en maakt sneller fouten. Het gebeurt en is niet jouw fout. Dat is wat stress met je hersenen doet.

Het is goed om te weten dat je niet lui bent of dom, maar dat iedereen dit kan overkomen, dus écht iedereen. En dan is het natuurlijk helemaal super dat een opruimcoach/professional organizer jou kan helpen om je weer thuis te voelen in je eigen huis!


De blogschrijfster is Elise van Heerde (1974). Zij werkt sinds 2015 als opruimcoach in haar eigen onderneming: Lotus ruimt op. Zij helpt vrouwen tussen 35-55 jaar om het huishouden en wat daarbij hoort, te combineren met een uitdagende baan en de opvoeding van de kinderen. Door het volgen van trainingen en opleidingen tot senior professional organizer, maar ook door eigen ervaring, weet zij wat er bij komt kijken, hoe dit voelt en wat voor pittige uitdaging dit kan zijn.


Heb je veel moeite om jouw eigen huis te organiseren zodat het een ruimte van rust wordt? Maar ontbreekt het je aan de tijd om dit te doen? Of overzie je het niet? Overweeg dan om hulp in te schakelen. Kijk hier voor meer informatie en blijf niet met het probleem zitten. Een fijn opgeruimd huis is voor iedereen belangrijk om goed te functioneren in het leven.

Als je zelf thuis aan de slag wilt gaan met opruimen, maar je mist een leidraad, een duwtje in de rug en een stok achter de deur dan kun je met mijn opruimchallenges aan de slag. Je vindt ze in mijn webshop, evenals andere digitale producten om jou te helpen met het creëren van rust, ruimte & overzicht in jouw leven. Door te klikken op de afbeelding hieronder ga je naar mijn webshop:


Laat mij je helpen!

Neem contact met me op als...

... je graag je spullen in je huis of bedrijf wilt laten organizen (ordenen)

... je als zo vaak geprobeerd hebt om je huis op te ruimen maar het lukt je niet

... het opruimen te overweldigend is en je weet niet hoe en waar te beginnen

... je gaat verhuizen en je wilt eens lekker de bezem door je spullen halen

... je wilt opruimen voordat je huis te koop komt

... je de spullen van een overleden partner/ ouder moet opruimen

... je graag een overzichtelijk en opgeruimd huis wilt maar je hebt echt geen tijd om hier veel tijd aan te besteden

De Bezem door je Leven

Diana Monteny - Professional Organizer / Opruimcoach 

06 39 13 01 73                  info@debezemdoorjeleven.nl

KvK   78101735
BTW  NL003294768B61

Ik ben lid van

logo nbpo

en maak deel uit van

logo OHW
logo zzp nederland
logo start smart
logo hoeksche zaken
logo bni

De Bezem door je Leven  |  ontzorgt door VOOR of MET jou op te ruimen  |  voor een opgeruimd huis en hoofd