Skip to main content
Opruimcoach Rotterdam & Hoeksche Waard / Declutter & Organizing Coach Rotterdam and area

10 gouden opruimregels

10 gouden opruimregels

Hier moet je aan denken als je gaat opruimen en het opgeruimd wilt houden

In dit blog neem ik je mee in wat ik mijn 10 gouden opruimregels noem. Als je deze 10 regels in acht neemt tijdens het opruimen er erna dan is het resultaat beter en ook blijvender. Dat wil zeggen dat de opruimregels ook handvatten geeft om het opgeruimd te houden. Maar wat zijn deze 10 gouden opruimregels dan?

Disclaimer: dit bericht bevat affiliatelinks. De linkjes in deze tekst verwijzen naar artikelen bij Bol.com en So Clever. Dit betekent dat ik een kleine commissie kan verdienen wanneer jij een aankoop doet aan de hand van deze link. Maar maak je geen zorgen, hier betaal jij niets extra’s voor, het is dus een win-win situatie voor jou en voor mij. Dank je wel alvast! En voordat je een aankoop overweegt, denk goed na of je het echt nodig hebt of er echt blij van wordt!

Opruimregel 1 – kleine stappen

Pak het opruimen niet te groot aan, maar werk in kleine stappen. Waarom ik dit zeg? Het zal niet de eerste keer zijn dat iemand zijn kamer gaat opruimen, alles overhoop haalt, van alles tegenkomt wat in een andere ruimte hoort, daarheen loopt om die spullen daar op te ruimen, tot de conclusie komt dat die kamer ook opgeruimd moet worden, de boel daar ook overhoop haalt, vergeet dat de boel ook overhoop ligt in de andere kamer, een oud foto-album tegenkomt en een uur verder is na het doorbladeren, weer terug gaat opruimen in kamer nummer 1, enzovoorts. Aan het einde van de dag is de kans groot dat alles nog overhoop ligt en er weinig echt opgeruimd is. De moed kan je dan in de schoenen zakken.

Dus pak niet een hele kamer aan maar bijvoorbeeld een kast. En er als er in die kast erg veel spullen staan, doe dan eerst 1 of meerdere planken van de kast. Zo voorkom je de hierboven beschreven situatie. Met kleine stappen krijg je grote klussen ook gedaan.

Ik heb ook een blog geschreven over chaos bij het opruimen:

Opruimregel 2 – geef alle spullen een vaste plek

Dit is een ontzettende belangrijke regel, vooral ook voor het opgeruimd houden van een opgeruimde ruimte. Als spullen een vaste plek krijgen en ze worden daar ook altijd teruggelegd, dan zal het ook niet zo snel meer een rommel worden. Dat vereist wat discipline maar verderop komt er een regel die daar wat oefening in gaat geven. Dus denk goed na waar je de spullen opbergt en dat brengt ons bij opruimregel 3:

Opruimregel 3 – berg de spullen op daar waar je ze gebruikt

Nu denk je vast, ja duuuuh, natuurlijk! Maar wist je dat heel veel spullen vaak niet op een logische, vaste plek liggen? Dit komt vaak ook door ruimtegebrek in een bepaalde ruimte. Dan kan de ruimte echt te klein zijn, het kan ook zijn dat je gewoon teveel spullen voor die betreffende ruimte hebt, misschien ook wel meer dan je nodig hebt. Maar uiteraard heeft praktisch iedereen wel zijn keukenspullen in de keuken liggen. En de kleding in de slaapkamer. En de toiletartikelen en handdoeken in de badkamer. Maar toch, ga eens kijken wat er allemaal tevoorschijn komt als je gaat opruimen. En bedenk dan dus of het een logische plek was voor die spullen die je tegenkomt. Want je was ongetwijfeld ook spullen kwijt en die kom je dan tegen. En dan vraag je je vast af: “wat deed deze oplader nou achterin mijn kledingkast?” Kabouters hebben dat vast niet gedaan….

Opruimregel 4 – ruim de spullen zoveel mogelijk in categorieën op

Naast het opbergen van spullen op een vaste en logische plek, is het ook belangrijk dat je daarbinnen de spullen ook categoriseert. Je kunt bijvoorbeeld denken aan keukenkastjes of een voorraadkast. Bundel daar bijvoorbeeld het drinken in een aparte categorie, blikken groenten en soep bij elkaar, voorraad koffie en thee bij elkaar enzovoorts. Ook in je schuur, waar ik eerder een blog over schreef, is het handig om bijvoorbeeld alle kampeerspullen bij elkaar te leggen en alle verfspullen bij elkaar.

Opruimregel 5 – hou ruimte over, prop de kasten niet vol

Deze regel is om te voorkomen dat er al gauw geen overzicht in de kast of andere ruimte is. Als je alles wel een vaste, logische plek geeft en categoriseert dan zal het toch gauw een rommel worden als de kast erg vol staat. Zorg dat de kast/ ruimte overzichtelijk is en nog ruimte biedt. Zo kun je ook makkelijker dingen pakken. Wat ik een geweldig concept hiervoor vindt zijn de draaiplateaus oftewel Lazy Susans die je kunt kopen om je kasten overzichtelijk in te richten. Ik heb hier ook een blog over geschreven. De optie van een draaiplateau her en der voorkomt ook dat de kast volgestapeld en volgepropt met producten komt te staan en dat je de achterste spullen niet meer kunt pakken. Zowel bij So Clever als bij Bol.com verkopen ze Lazy Susans.

Ruim 1100 mensen gingen je al voor!

Krijg eindelijk het overzicht terug in huis!
Want je bent die chaos in je huis helemaal zat. Ontvang de 15 meest gemaakte opruimfouten als e-book en leer hoe het dan wel moet. Alle tips handig in 1 boek. Je schrijft je dan in voor mijn nieuwsbrief vol opruim- & organizingtips! Tevens blijf je op de hoogte van mijn activiteiten.

.

 

dit veld niet invullen s.v.p.

Opruimregel 6 - geef de spullen die je mooi vindt ook een mooie plek in huis

Dit is een beetje het Marie Kondo principe van "spark joy". Hou alleen de spullen die jou echt spark joy geven, waar je echt blij van wordt. Ik maak daar dan van dat je de "spark joy" spullen moet laten zien, er zijn namelijk ook gewoon spullen die je houdt omdat ze nuttig zijn. Geef deze "spark joy" spullen een leuke plek in huis. Als je opgeruimd hebt en er staan geen spullen meer plompverloren overal in huis dan ontstaat er ook ruimte om mooie spullen of spullen met een emotionele waarde "uit te stallen" zodat je er ook echt van kunt genieten.

10 gouden opruimregels
Geef mooie spullen een mooie plek in huis

Opruimregel 7 - ruim spullen overzichtelijk op

Deze regel kwam al een beetje tevoorschijn bij het categoriseren van spullen. Maar stel dat het categoriseren nu inhoudt dat je een stellingkast vol met bakken of dozen hebt waar dan de gecategoriseerde spullen in zitten, dan is het wel handig als je weet in welke bak wat zit. Dus ga je labelen. Gebruik stickers of andere labels om te noteren wat er in de bak zit. Is de bak doorzichtig dan is het wellicht toch snel duidelijk, maar ik word zelf altijd heel blij van mooie opgeruimde planken met dozen, manden of bakken die gelabeld zijn. Mooi, overzichtelijk en duidelijk.

Opruimregel 8 - leg spullen op hun vaste plek terug als je ze gebruikt hebt

En hier komt dus die discipline om de hoek kijken. Als je eenmaal opgeruimd hebt en de spullen een vaste en logische plek hebt gegeven dan is het zaak om de spullen daar ook na gebruik terug te leggen. Anders kun je binnen no-time weer beginnen met een (flinke) opruimklus. Je herkent vast wel van die "magneetplekken" die in huis ontstaan. Dit zijn plekken waar spullen die opgeruimd moeten worden "even" gedumpt worden om later op te ruimen. Op de hoek van een tafel is een bekende en een hele bekende is op één van de onderste traptreden. Daar wordt alles verzameld wat naar boven moet en daar opgeruimd moet worden. Het is ook heel makkelijk om het daar even neer te leggen want je hebt echt geen zin om alles gelijk op te ruimen. Er is wel een trucje voor om dit soort magneetplekken zoveel mogelijk te voorkomen en de spullen weer snel op hun vaste plek te krijgen. En hoe kun je nu jezelf dit aanleren? Dan komen we bij opruimregel 9.

Opruimregel 9 - las een dagelijks opruimrondje in

Ik heb deze tip ook al regelmatig op social media gedeeld. Ga jezelf een dagelijks opruimrondje aanleren. Deze kun je 5, 10, 15 minuten of langer maken, dit hangt af van de grootte van je huis en de hoeveelheid spullen en ook van het aantal leden in jouw huishouden :-). Leer vooral ook die leden van je huishouden om de spullen op de vaste plek op te ruimen. Maar kijk op welk moment op de dag, bijvoorbeeld na het avondeten, of zelfs meerdere momenten jij even een snel opruimrondje kunt doen waarin je bijvoorbeeld de schoenen en jassen netjes terugzet of hangt (leer dat je kinderen ook! En zijn het pubers? Gooi dan zonder pardon de troep die ze laten slingeren op hun bed), je de post opent en gelijk sorteert op actie of archiveren, je de keuken aan de kant brengt, het speelgoed opruimt (met je kinderen) enzovoorts. Je zult merken dat je in bijvoorbeeld 15 minuten een hoop gedaan krijgt. Wat mij betreft een hele belangrijke regel in mijn 10 gouden opruimregels, maar dat zijn ze eigenlijk allemaal 🙂

Elke dag een opruimrondje. Zet daarvoor gewoon een tijdklok

En dan gaan we naar de laatste opruimregel:

Opruimregel 10 - koop geen onnodige spullen

Om te voorkomen dat je huis weer snel vol en rommelig wordt is dit ook een belangrijke regel. Word je bewust van wat je koopt. Hanteer vol=vol, komt er iets in dan moet er ook iets uit. Vraag je bij elke aankoop af of je het ECHT nodig hebt. En of je er nog ruimte voor hebt. Of je tijd, energie en geld wilt spenderen aan het onderhoud van de spullen. Of je er echt blij van wordt. Of het je leven echt verrijkt. Of je er niet al meer van hebt. Zo zijn er een heleboel vragen die je jezelf kunt stellen voordat je een aankoop doet. Wat er niet in komt, dat hoef je ook niet op te ruimen.

Ik heb ook een PDF gemaakt van de opruimregels, welke gratis downloadbaar is:

Cursus minimaliseren

Wil je wat drastischer te werk gaan en een heleboel spullen in jouw leven wegdoen? Ben je het zat om veel spullen te hebben dan kun je ook gaan minimaliseren. Je kunt natuurlijk zelf drastisch gaan minimaliseren maar als je het wat rustiger aan wilt pakken dan is een cursus wellicht iets voor je. Bij de Happy Yoga Academy vind je een cursus die jou in 7 weken meeneemt naar een minimalistische levensstijl.

Dit is een online cursus om aan de slag te gaan met minimaliseren. Het doel van deze cursus is om meer tijd ruimte en vrijheid in je leven te vinden. De cursus is verdeeld in 4 modules om dit te bereiken. Module 1 'Ontspullen' om de externe omgeving op te ruimen en opnieuw in te richten. Module 2 'Consuminderen' om meer financiële ruimte te vinden, beter met de aarde om te gaan en te werken aan onthechting van spullen. Module 3 'Versimpelen' om meer tijd vrij te maken in het leven, en Module 4 'Bewustwording' om de vrijgekomen vrijheid te optimaliseren door middel van focus en te benutten door doelen op te stellen. Tot slot volgt de bonusmodule 'Minimalisme met een gezin' om tools te geven om te minimaliseren met kinderen.

Bij de cursus krijg je voor iedere module een werkboek met opdrachten, afbeeldingen en video's voor verdere verdieping en modellen om in te vullen/ kleuren behorend bij de opdrachten.

Ook interessant om te lezen is mijn zeer uitgebreide blog over "ontspullen", waarin ik je onder andere een lijst geef van alle mogelijke spullen in jouw huis die een rondje ontspullen zouden kunnen gebruiken.

Conclusie

Dit zijn wat mij betreft mijn 10 gouden opruimregels om een goed opgeruimd huis te krijgen en te houden. Als je bovengenoemde regels in acht neemt en je ze eigen maakt dan kan het niet anders dan dat je voortaan een (redelijk) opgeruimd huis hebt en houdt. Natuurlijk heeft het even tijd nodig om nieuwe gewoontes aan te leren. Dus neem de tijd om dit in je routine op te nemen en verwacht niet meteen dat alles spik en span loopt en dat je mijn 10 gouden opruimregels allemaal gelijk goed toe kunt passen.

Voor hulp kun je altijd hulp inschakelen van bijvoorbeeld je gezin, een vriendin of je buurvrouw. Of een opruimcoach/ professional organizer. Ik kan me namelijk heel goed voorstellen dat je het allemaal niet overziet en niet weet waar je moet beginnen. Komt er schaamte bij kijken? Ook dat is invoelbaar, maar niet nodig. Echt, iedereen heeft dingen die ze wel niet kunnen en niet kunnen en er zijn altijd mensen die je kunnen helpen en vice versa. Dus schaam je niet, er zijn echt meer mensen die opruimen, organiseren en structureren niet overzien.

Ik heb ook nog andere blogs over opruimen geschreven, misschien vind je ze interessant:

En tevens over een paar misverstanden over professional organizers/ opruimcoaches:

Leuke boeken om te lezen:

fonQ.nl

Heb je veel moeite om jouw eigen huis te organiseren zodat het een ruimte van rust wordt? Maar ontbreekt het je aan de tijd om dit te doen? Of overzie je het niet? Overweeg dan om hulp in te schakelen. Een fijn opgeruimd huis is voor iedereen belangrijk om goed te functioneren in het leven.