Vakantievoorbereiding en vakantiestress – 5 handige tips
Het is weer zomer en voor veel mensen breekt straks weer de vakantieperiode aan. Een tijd van vakantievoorbereidingen maar voor veel mensen brengt dat ook veel stress met zich mee. Vakantiestress. En deze stress kan best heftig zijn. De stress van het werk afkrijgen en de stress van het op tijd inpakken en alles regelen voor de vakantie. En dat terwijl het toch leuk zou zijn als we een hoop voorpret zouden hebben in plaats van zoveel stress?
Hoe kun je dit nu voorkomen en een stuk relaxter en goed voorbereid op vakantie gaan? In dit blog neem ik je mee in een goede voorbereiding van je vakantie, afronding van je werk en zonder (al teveel) stress op vakantie gaan.
Disclaimer: dit bericht bevat affiliatelinks. De linkjes in deze tekst verwijzen naar artikelen bij bol. en So Clever. Dit betekent dat ik een kleine commissie kan verdienen wanneer jij een aankoop doet aan de hand van één van de links in dit bericht. Maar maak je geen zorgen, hier betaal jij niets extra’s voor, het is dus een win-win situatie voor jou en voor mij. Dank je wel alvast! En voordat je een aankoop overweegt, denk goed na of je het echt nodig hebt of er echt blij van wordt!
Tip 1. Start de vakantievoorbereiding op tijd
Het zal je niet verbazen, maar een groot deel van de stress is te voorkomen door ruim op tijd te beginnen met de vakantievoorbereidingen. Het begint al met een lijst te maken van wat mee moet en wat er allemaal geregeld moet worden. Kijk of je een standaard lijst kunt maken die op bijna elke vakantie van toepassing is en bewaar deze op je telefoon of computer. Een heleboel vakantiespullen die mee moeten kun je van tevoren al klaar leggen, zoals spelletjes, een EHBO-doos, zwemkleding, boeken of een e-reader, toilettas, koffer, weekendtas, watersportspullen, reisverzorgingsproducten, etcetera.
Het wordt alleen een uitdaging als het hier in Nederland zomers weer is en je gaat ook naar een warm land op vakantie, dan heb je namelijk de zomerkleding nodig en kun je het niet klaarleggen en er dan vervolgens van af blijven. Een idee is dan om alle zomerkleding even apart te leggen in bijvoorbeeld de logeerkamer en vandaar te pakken en na het wassen ook terug te leggen. Een tijdelijke kledingkast zeg maar.
Wist je trouwens dat ik ook blogs heb geschreven over het leegmaken van een vol en druk hoofd? Dit heeft ook wel een link naar vakantievoorbereiding en vakantiestress. Je vindt ze hier:
De laatste blog is daarna nog opgedeeld in 5 aparte blogs met de stappen om je hoofd leeg te maken.
Nu even terug naar de vakantievoorbereiding:
Tip 2. Waar moet je zoal aan denken bij een vakantievoorbereiding?
Zoals ik in het vorige stuk al schreef is het opstellen van een vakantielijst een aanrader. Dit kun je onderverdelen in een lijst van spullen die mee moeten op vakantie en een lijst met zaken die je moet regelen voordat je op vakantie gaat. Loop voor de meeneemlijst eens je huis door en schrijf alles op wat je op vakantie nodig zou hebben, het maakt natuurlijk wel verschil waar je naartoe gaat en wat voor soort vakantie je hebt geboekt. Voor een strandvakantie zijn andere spullen nodig dan voor een wandelvakantie. Met zo'n lijst is een koffer inpakken al een stuk eenvoudiger geworden. Voorbeeld van een lijst vind je hier:
Kijk of je een plek hebt in huis waar je de vakantiespullen kunt verzamelen zonder dat ze meteen in de weg liggen. Ik gebruikte bijvoorbeeld altijd het logeerbed of de zolder. Leg je lijst erbij en streep weg wat je al verzameld hebt. Ga je met een camper of caravan op vakantie ruim deze dan alvast zoveel mogelijk in.
Stel een lijst op met zaken die geregeld moeten worden voordat je op vakantie gaat. Zet daar alles op, bijvoorbeeld:
- oppas regelen voor de huisdieren/ huis/ post/ plantjes/ tuin
- reisapotheek aanleggen, zoals middelen tegen diarree, muggen en reisziekte
- medicatieoverzicht regelen indien nodig
- voldoende vakantiekleding? Zo niet, dan nog kopen
- paspoort/ identiteitskaart regelen
- evt. vaccinaties of premedicatie regelen zoals voor Hepatitis en Malaria
- reisverzekering regelen
- zijn er extra maatregelen te treffen i.v.m. het coronavirus, zoals testen of een vaccinatiebewijs?
- naar de kapper/ pedicure/ schoonheidsspecialiste
Begin ruim op tijd met het regelen van deze zaken, ongeveer een maand van tevoren, en plan ze in! Voorbeelden van wat je zoal moet regelen vind je hier:
Heb je nog handige organizers nodig voor je vakantie? Kijk eens bij So Clever voor allerlei handige opbergers in de categorie reizen & auto.
Tip 3. Zoek specifieke zaken uit voor het land waar je heen gaat
Hiermee bedoel ik dat je je van tevoren moet verdiepen in je bestemming. Hoe zit het daar met betalen en pinnen? Wat voor adviezen zijn er specifiek voor deze bestemming? Moet je rekening houden met bepaalde cultuureigenschappen en gewoontes? Als je met de auto of camper gaat, hoe zit het met tanken en waar zitten de tankstations? Wat is de snelheidslimiet op de wegen? Zijn er regels en wetten waar je rekening mee dient te houden? Zoek dit het liefste meteen uit als je de vakantie boekt en noteer wat belangrijk is om rekening mee te houden in je vakantievoorbereiding.
Schaf ruim van tevoren een reisgids aan. Deze geeft naast toeristische tips vaak ook praktische tips.
Tip 4. Vakantievoorbereiding: afronding van je werk
Een andere bron van stress voor een vakantie is je werk afkrijgen. Je gaat er toch een paar weken tussenuit en je moet misschien je werk overdragen aan een collega of bepaalde zaken zelf afmaken. Ook hier is een goede voorbereiding van cruciaal belang om niet helemaal door te draaien vlak voor je vakantie. Super gestrest op vakantie gaan is niet fijn en ook niet gezond! De kans dat je, eenmaal op je vakantieadres aangekomen, instort en ziek wordt is dan redelijk aanwezig.
Probeer dus ook hierin te voorkomen dat je alles op het laatste moment gaat doen en dat je van tevoren niet in kaart gebracht hebt wat je af moet maken en wat je over moet dragen. Wat moet er echt af voordat je op vakantie gaat? En wat kun je overdragen? Focus dan eerst op wat je zelf moet afmaken en noteer vast de zaken die je collega('s) over gaan nemen. Stel 1 of 2 dagen eerder je afwezigheidswizard in je mail in zodat je de laatste zaken kan afronden zonder al teveel gestoord te worden. Plan een moment in om je werk over te dragen. En plan van tevoren extra tijd in om je werk af te krijgen. Hierin is het dus belangrijk om constant prioriteiten te stellen.
Vind je het lastig om prioriteiten te stellen? Ik heb er een blog over geschreven in het kader van je hoofd leegmaken. En je kunt er ook boeken over lezen:
Tip 5. Vakantievoorbereiding & reizen met kinderen
Ga je vrij lang reizen met kinderen, bijvoorbeeld een autoreis van 1 dag of langer? Dan heb ik nog een leuke tip en dit kun je meenemen in je vakantievoorbereiding. Het scheelt misschien ook wat stress voor onderweg. Ik kocht namelijk voor de autoreizen met mijn dochter al wekenlang van tevoren goedkope cadeautjes bij het Kruidvat, de Action of de Wibra. Ik zocht dan ook echt dingen waarmee ze in de auto iets kon doen. Kleurboeken, doe/ vakantieboeken, kleurpotloden, stiften, stempels, boeken, knutselspullen, autostickers, klein speelgoed van Playmobil, enzovoorts. Zij kreeg op zo'n lange autoreisdag dan na elke pauze een cadeautje om uit te pakken. Ze is er echt uren zoet mee geweest tijdens de reizen. En ze had gelijk ook op het vakantieadres speelgoed, dus echt veel speelgoed hoefde ik verder niet in te pakken. Win-win situatie!
Ik schreef een e-book met 11 praktische tips voor het opruimen met kinderen:
Stress tijdens de vakantie
De vakantie op zich kan ook stress opleveren, niet alleen de voorbereiding ervan. Wellicht heb je privéproblemen die tijdens een vakantie extra aan de oppervlakte komen omdat je ineens met elkaar opgescheept zit en niet meer opgeslokt wordt door het dagelijkse leven, waarbij je dat probleem kunt negeren. De confrontatie met dat probleem tijdens de vakantie kan dan erg veel stress opleveren.
Of jouw ritme en vaste gewoonten vallen compleet weg tijdens een vakantie en daar ben je normaal gesproken erg bij gebaat. Je eet, drinkt en slaapt anders tijdens een vakantie en dat kan fysieke ongemakken opleveren. Of je had te hooggespannen verwachtingen van de vakantie, in jouw ogen moet een vakantie misschien perfect zijn en tja...er gaat ook weleens wat mis. En hoe gestrester je een vakantie ingaat, hoe minder veerkrachtig je bent om zaken die niet goed gaan tijdens de vakantie op te vangen. Je bent dan in een negatieve spiraal belandt en de stress kan zo van kwaad tot erger worden.
Probeer een vakantie te nemen zoals het komt, net zoals het gewone leven. En tja...de stress van privéproblemen is natuurlijk niet altijd "even" op te lossen maar wees je ervan bewust dat een vakantie dit probleem juist groter kan maken en niet kleiner. Pak het probleem dus het liefst aan voordat je op vakantie gaat.
En ben je erg gebaat bij structuur en ritme? Probeer dan ook in je vakantie een ritme te creëren en doe rustig aan met vreemd buitenlands eten en drinken. Neem je rust, zeker als je net aangekomen bent, en ga niet gelijk 101 dingen plannen die je wilt doen tijdens je vakantie.
Ik schreef ook het meest complete artikel over opruimen boordevol tips:
Opruimen: De Ultieme Gids voor een Opgeruimd Huis
En bijna elk gezin kent het probleem met de bergen wasgoed wel. Of dat nu na de vakantie is of altijd. Ik schreef daarover een e-book met maar liefst 12 tips om dit probleem aan te pakken: 12 tips - zo pak jij je bergen wasgoed aan
Conclusie
De conclusie is dus over het algemeen dat een goede en tijdige vakantievoorbereiding heel veel stress scheelt. Investeer even tijd in die vakantie meeneemlijst en regellijst en je hebt er de jaren erna nog profijt van. Je hoeft deze wellicht alleen jaarlijks even aan te passen. Plan een maand van tevoren in je agenda in dat je spullen gaat verzamelen en zaken gaat regelen. Dit zal je veel rust geven, je bent prima op tijd met regelen en inpakken en je gaat super relaxt op vakantie. En dat zal het genieten tijdens de vakantie ook zeker ten goede komen!
Ga je met kleine kinderen op reis? Hier verkopen ze allerlei leuke kinderboeken over op vakantie gaan.
En wil je nog een leuk boek lezen over vakantievoorbereiding?
En een leuk boek over stress en altijd druk zijn:
Meld je nu aan voor mijn Facebook Community "Ervaar de magie van een opgeruimd huis en leven"
Mindfulness en yoga
Een tip om standaard wat minder stress te ervaren in het leven is Mindfulness toepassen. Ze hebben hiervoor bij Happy with Yoga een online cursus:
MINDFULNESS VOOR HET DAGELIJKSE LEVEN is een 8-weekse Mindfulness cursus inclusief audiobestanden, video's en dagelijkse e-mails. De cursus is een dagelijks stappenplan voor mensen die aan de slag willen met Mindfulness en meer rust willen ervaren en minder stress.
Tevens hebben ze daar ook Yoga abonnementen voor online yoga. Ik moet zeggen dat ik zelf van yoga ook relaxter word. Ik volg dan lessen klassikaal hier in Oud-Beijerland en daarnaast heb ik een online abonnement bij Happy with Yoga om thuis ook wat lessen te kunnen volgen op mijn eigen tijd.
Practice van Happy with Yoga is een online Yoga platform met honderden Yogalessen en cursussen in verschillende stijlen, lengtes en intensiteit. Je kunt hierdoor overal, altijd en onbeperkt je practice doen! We noemen het voor het gemak even ‘De Netflix van de Yoga’. Dus heb jij een goede ruimte in huis waar je jezelf helemaal kunt terugtrekken voor yoga dan is een abonnement hier misschien wat voor jou!
De abonnementen van Practice Happy with Yoga en komt in een maandabonnement, kwartaalabonnement en een jaarabonnement.
Heb je nog geen of weinig ervaring met yoga? Dan hebben ze daar ook een oplossing voor, Yoga Stap voor Stap. Een online Yogacursus voor beginners van 9 lessen. Beginnende Yogi's leren in deze stap voor stap cursus alle basishoudingen van de Yoga aan en zo kun je op deze manier lekker thuis, wanneer jij dat wilt en op je eigen tempo tempo aan de slag met Yoga. Bij de cursus krijg je bonusvideo's over de ademhaling, losse Yogaseries en een E-book met uitleg en plaatjes van de belangrijkste houdingen.
Heb je veel moeite om jouw eigen huis te organiseren zodat het een ruimte van rust wordt? Maar ontbreekt het je aan de tijd om dit te doen? Of overzie je het niet? Overweeg dan om hulp in te schakelen. Een fijn opgeruimd huis is voor iedereen belangrijk om goed te functioneren in het leven.
Nabestaandendossier
Zijn jouw nabestaanden op de hoogte van jouw wensen als je er niet meer bent? Heb je wel eens nagedacht over wat er na je overlijden met de spullen moet gebeuren? Kun je de online accountgegevens van je kind of partner vinden als dit nodig blijkt? Weten jouw nabestaanden welke lidmaatschappen jij allemaal hebt? Al deze gegevens vermeld je gemakkelijk in je persoonlijke nabestaandendossier. Zo voorkom je dat je nabestaanden moeten gissen en zoeken naar antwoorden.
Dit nabestaandendossier is dus een hulpmiddel voor nabestaanden bij de afwikkeling van de nalatenschap en andere (financiële) zaken na het overlijden. Daarnaast biedt het ook de mogelijkheid om gegevens vast te leggen over de laatste wilsbeschikking en over schenkingen bij leven of na het overlijden.