Chaos bij het opruimen
Pardon? Opruimen leidt tot chaos? Ja echt. Het wordt een zooitje. Tijdelijk dan. Het lijkt alsof de chaos bij het opruimen alleen maar groter wordt. Maar lees door, dit komt goed. Ik leg je uit waarom er chaos ontstaat en waarom mensen ontmoedigd raken en niet verder gaan met opruimen. En hoe je het dan wel goed laat verlopen.
Disclaimer: dit bericht bevat affiliatelinks. De linkjes in deze tekst verwijzen naar artikelen bij bol. en So Clever. Dit betekent dat ik een kleine commissie kan verdienen wanneer jij een aankoop doet aan de hand van één van de links in dit bericht. Maar maak je geen zorgen, hier betaal jij niets extra’s voor, het is dus een win-win situatie voor jou en voor mij. Dank je wel alvast! En voordat je een aankoop overweegt, denk goed na of je het echt nodig hebt of er echt blij van wordt!
Hoe kleiner de stappen in het opruimen, hoe minder “tijdelijke” chaos je ervaart. Met mijn De Bezem door je Leven® Opruim methode ga je in 120 dagen met kleine stappen door heel je huis heen ontspullen/ opruimen.
Bestel nu extra voordelig mijn boek!
Mijn “combideal” met kleine opruimopdrachten is in een volledig nieuw jasje gestoken, 100 pagina’s met meer uitleg, 4 bonussen en nu in een fysieke magazinevorm. Zodat jij nog meer getriggerd wordt om elke dag een kleine opruimopdracht te doen. Meer dan 150 mensen hebben hun huis al opgeruimd met mijn stappenplan en nu is het bereikbaar voor nog meer mensen!
Update 27-12: Mijn boek krijgt een nieuwe titel “Opruimen zonder Stress – Jouw Stappenplan naar een Blijvend Opgeruimd Huis en Leven”. Bestel nog t/m 1 januari het boek met de oude titel (dezelfde inhoud) voor slechts 24,95!
Of bestel de online versie van het boek (binnenkort ook met nieuwe titel)
Waarom mensen snel weer stoppen met opruimen
Je herkent dat vast wel. Je begint ergens met opruimen en je trekt een kast leeg. Overal liggen spullen. Het is een bende, nog meer dan voordat je begon. Je start met opruimen maar alles wat je beetpakt brengt je op een andere plek in huis en vervolgens ga je daar verder. Bijvoorbeeld een boek wat je tegenkomt in de kast. Deze hoort in een andere kamer in de boekenkast dus je loopt daarheen. Maar deze boekenkast moet ook nodig opgeruimd worden, dus begin je deze ook leeg te halen. Het schiet dus totaal niet op, dat opruimen. Je komt weer terug in de betreffende kamer en treft daar een complete chaos aan. O ja, je was even vergeten dat je deze kast had leeg getrokken. Je bent moe en je hebt geen zin meer. Zie je wel, opruimen kan ik niet! Het is nog een grotere chaos in huis!
Een erg leuk en handig boek voor als je wilt gaan opruimen:
Hoe ik het als opruimcoach aanpak
Als ik met je ga opruimen ontstaat er ook chaos bij het opruimen. Maar het verschil is dat het een gesorteerde en gecontroleerde chaos wordt. We gaan namelijk gelijk die spullen die uit je kast komen verdelen in categorieën. En die leggen we dan per categorie bij elkaar. Dus je hebt even de woonkamer, keuken of slaapkamer vol met stapels spullen, maar dan wel gesorteerd. Er kan wat weggegooid worden, sommige spullen moeten op een andere plek in huis, sommige spullen mogen naar de Kringloop etc. Ik heb ook altijd meerdere kratjes bij me om dit proces te vergemakkelijken. Dit kun jij zelf ook toepassen om chaos bij het opruimen te voorkomen. Neem 5 kratten of dozen voor 5 categorieën:
- houden/ hier opbergen
- houden/ elders opbergen
- weggooien
- weggeven
- twijfel
Wil je wel zelf echt gaan opruimen maar ontbreekt het je aan een goed stappenplan of heb je tips nodig? Lees dan eens mijn volgende blogs en e-books:
- Het “schuur opruimen stappenplan” in 6 stappen
- E-book: Kledingkast opruimen in 7 stappen
- E-book: Opruimen met kinderen – 11 tips
- Ontspullen: 10 tips voor meer rust en ruimte in je huis & hoofd
- E-book: 12 tips – zo pak jij je bergen wasgoed aan
En het meest complete artikel over opruimen:
Opruimen: De Ultieme Gids voor een Opgeruimd Huis
Ik leg dit ook altijd aan klanten uit
Zeker als ik in meerdere sessies in hun huis kom opruimen. Zo heb ik een klant gehad waarbij er tijdelijk na elke opruimsessie weer kratjes en dozen in de woonkamer bleven staan met spullen waar ze wat mee moest doen. Ze gaat ze dan verkopen op Marktplaats of weggeven aan iemand anders. En al die taken schrijft ze dan weer op haar to-do-lijst.
Op zolder hebben we eerst een aantal dozen achter haar bureau in een loze ruimte geplaatst, dat zijn de moeilijkere en laatste dingen om uit te zoeken. De chaos bij het opruimen in haar huis is dus niet gelijk weg maar gaandeweg raakt alles opgeruimd en geordend. Het is namelijk ook niet in één keer zo rommelig geworden, de spullen hebben zich gaandeweg opgestapeld en zullen ook niet in 1 x opgeruimd zijn.
Ga je alleen opruimen? Dan heb ik genoeg tips voor je!
Ga je zonder hulp opruimen dan raad ik je aan om klein te beginnen. Dus trek niet die hele kast leeg, maar pak eerst 1 plank aan en ga dat sorteren. Dan valt de chaos in huis tijdens het opruimen reuze mee. Zeker als je weet dat je niet erg lang je aandacht bij het opruimen kunt houden of als je energieniveau te laag is om uren achter elkaar bezig te zijn.
Deze tip is 1 van mijn 10 gouden opruimregels.
En wat ook een goed naslagwerk is voor je tijdens het opruimen, is mijn blog Opruimen & keuzes maken - 16 tips. Want bij echt goed opruimen kom je voor een heleboel keuzes te staan en daar lopen veel mensen ook vaak op vast. Hoe bepaal je nu wat weg kan en wat kan blijven?
Meld je nu aan voor mijn Facebook Community "Ervaar de magie van een opgeruimd huis en leven"
Conclusie
Dus samenvattend ontstaat er tijdelijk meer chaos bij het opruimen in huis als je gaat opruimen. Dit kun je beperken door gelijk de spullen te sorteren per categorie en om je aandacht bij die ene kast te houden. Ook moet je niet gelijk spullen naar andere plekken in huis brengen, alwaar je dan daar ook gaat opruimen. Voor je het weet vergeet je heel die kast. En begin klein. Doe elke keer een plank in de kast.
Vertrouw op het proces, in kleine stappen komt het helemaal goed met het opruimen in jouw huis en kun je de chaos die daardoor ontstaat beperken.
Wil je meer lezen over chaos in huis? Dit leuke artikel gaat erover.
Volg mij op Instagram voor veel waardevolle tips.
Nog meer boekeninspiratie voor het opruimen:
Ben je op zoek naar mooie & handige opberg & organizeproducten voor in je huis? Kijk dan eens op de website van So Clever. Ik ben fan en heb al het een en ander in huis! Wel eerst opruimen en dan je overgebleven spullen mooi opbergen.
Heb je veel moeite om jouw eigen huis te organiseren zodat het een ruimte van rust wordt? Maar ontbreekt het je aan de tijd om dit te doen? Of overzie je het niet? Overweeg dan om hulp in te schakelen. Een fijn opgeruimd huis is voor iedereen belangrijk om goed te functioneren in het leven.
Nabestaandendossier
Zijn jouw nabestaanden op de hoogte van jouw wensen als je er niet meer bent? Heb je wel eens nagedacht over wat er na je overlijden met de spullen moet gebeuren? Kun je de online accountgegevens van je kind of partner vinden als dit nodig blijkt? Weten jouw nabestaanden welke lidmaatschappen jij allemaal hebt? Al deze gegevens vermeld je gemakkelijk in je persoonlijke nabestaandendossier. Zo voorkom je dat je nabestaanden moeten gissen en zoeken naar antwoorden.
Dit nabestaandendossier is dus een hulpmiddel voor nabestaanden bij de afwikkeling van de nalatenschap en andere (financiële) zaken na het overlijden. Daarnaast biedt het ook de mogelijkheid om gegevens vast te leggen over de laatste wilsbeschikking en over schenkingen bij leven of na het overlijden.