Plan van aanpak huis opruimen – met weinig energie naar een groots resultaat

Starten met georganiseerd opruimen kan aanvoelen als een flinke klus – zeker als je chronisch vermoeid bent. Je weet misschien niet waar te beginnen, ziet door de spullen de opbergruimtes niet meer of hebt moeite met slim opruimen voor een blijvend resultaat. Wat de reden ook is dat het huis opruimen een uitdaging voor jou vormt, een plan van aanpak voor het opruimen van je huis helpt je altijd verder.
Chronisch vermoeid en toch een opgeruimd huis
Als je chronisch vermoeid bent is slim opruimen het allerbelangrijkste. Met behulp van een overzichtelijk plan, kun je systematisch opruimen en jouw energie verdelen over de verschillende ruimtes of opruimklussen. Het helpt hierbij om vaste opbergplekken voor alle spullen te gebruiken. Hierdoor heb je minder energie nodig om de spullen op te ruimen én terug te vinden. Daarnaast vraagt chronisch vermoeid zijn om georganiseerd opruimen, waarbij je niet iedere dag, week of maand langdurig hoeft op te ruimen. Klein en slim opruimen dus! Zorg voor voldoende rustmomenten en probeer routines te creëren die ervoor zorgen dat het werk niet iedere keer weer opstapelt. Iedere dag een stukje van je huis opruimen is beter dan alles in één keer willen doen. Zo behoud je overzicht en energie.

Systematisch opruimen? Gebruik dit plan van aanpak!
Een opgeruimd huis zorgt voor meer rust, maar het kan overweldigend zijn om te moeten beginnen – zeker als je chronisch vermoeid bent. Systematisch opruimen met een stappenplan voor jouw huis maakt het makkelijker om te beginnen met opruimen en om blijvend resultaat te zien. Of je nu een paar minuten per dag kunt opruimen of af en toe een uurtje: Dit plan van aanpak om je huis op te ruimen helpt je om op jouw tempo aan de slag te gaan.
1. Stel realistische doelen
Bepaal voordat je gaat opruimen wat voor jou vandaag haalbaar is. Realistisch naar de beschikbare tijd en energie kijken, voorkomt dat je jezelf gaat overvragen. Creëer daarom kleine doelen met een duidelijk eindpunt. Zo blijft de klus overzichtelijk en haalbaar. Je kunt deze doelen voor georganiseerd opruimen per dag bepalen of een planning maken voor de komende dagen. Op deze manier kun je iedere dag rekening houden met de energie die je nodig hebt om de opruimklus te kunnen voltooien.

2. Werk in blokken van 30 tot 60 minuten
Lang opruimen is veelal niet haalbaar als je chronisch vermoeid bent, maar kan er ook voor zorgen dat andere (huishoudelijke) taken die dag niet meer lukken. Werk daarom altijd in korte tijdsblokken van 30 tot 60 minuten en zet hier ook gerust een timer voor. Neem altijd even pauze als de timer afloopt – ook als je nog niet helemaal klaar bent met het opruimen. Hierdoor krijg je meer gedaan dan als je al je kruit in één keer verschiet. Kies één specifieke taak per tijdsblok, zoals een kledingkast opruimen of een garage opruimen.

3. Prioriteer ruimtes
Het huis opruimen hoeft niet in één keer. Je kunt elke ruimte apart aanpakken en beginnen met een ruimte waar je behoefte hebt aan rust. Dit kan bijvoorbeeld de slaapkamer of de woonkamer zijn.
Stapsgewijs werk je van de belangrijkste ruimtes toe naar de ruimtes waar je minder vaak aanwezig bent. Begin bijvoorbeeld bij de kledingkast opruimen, om vervolgens toe te werken naar de zolder opruimen. De zolder is vaak een opslagplek voor spullen die misschien wel of misschien niet weg kunnen. Opruimen en keuzes maken horen nu eenmaal bij elkaar. Dit kan veel energie vragen en dus is het belangrijk om de zolder opruimen te verdelen in fases. Zo kun je per doos of per hoekje gaan kijken naar de spullen die je wilt houden en de spullen die je weg wilt doen. Op dezelfde manier kun je ook de garage opruimen. Nadat je de belangrijkste ruimtes hebt opgeruimd, ga je dus verder met opruimen van zolder tot kelder. In kleine fases werk je toe naar een volledig opgeruimd huis.
4. Accepteer wat nu niet lukt
Slim opruimen draait om plannen, maar dat betekent niet dat je verplicht bent om een bepaalde taak helemaal af te ronden als je geen energie meer hebt. Er zullen dagen zijn dat je huis opruimen gewoon niet lukt zoals je had gehoopt of gepland. Door te accepteren wat nu niet lukt, spaar je energie voor wat nog wél kan. Soms is het doel dus niet om alles af te hebben, maar simpelweg om één lade te organiseren. Blijf mild voor jezelf en voorkom frustratie of teleurstelling. Elke poging telt, hoe klein ook.
5. Onderhouden = makkelijker dan inhalen. Voorkom jouw ‘magneetplekken’
Een opgeruimd huis behouden kost minder energie dan steeds opnieuw beginnen. Geef spullen een vaste plek en ruim dagelijks kleine dingen op. Met vijf minuten per dag kun je al mooie resultaten boeken. Let vooral op ‘magneetplekken‘. Dit zijn de plekken waar spullen zich vanzelf opstapelen (zoals de eettafel, trap of bij de voordeur). Met een vaste routine in het plan van aanpak om je huis op te ruimen, blijf je alert op deze plekken en voorkom je dat het zich weer opstapelt.
Meer over de vaste plek van spullen en andere “opruimregels” leer je via mijn 10 gouden opruimregels:
Plan van aanpak huis opruimen toepassen in de praktijk
Stap één: Een plan van aanpak. Stap twee: Het toepassen in de praktijk. Systematisch opruimen met een plan van aanpak is een fijne basis, maar vraagt nog wel om een uitvoering die past bij jouw tempo en energielevel. Door klein te beginnen en toch resultaat te zien, groeit de motivatie om door te zetten steeds verder. Maak opruimen onderdeel van je weekroutine. Het hoeft niet perfect! Als het voor jou werkt, doe je het goed.

Hulp bij het opruimen van je huis als je chronisch vermoeid bent
Kun je wel wat hulp gebruiken bij het opruimen van je huis in logische en kleine stappen? En ben je op zoek naar een methode die je aan kunt laten sluiten bij jouw energielevel? Dan kan de Opruimen zonder Stress 7-daagse Opruimchallenge jou zeker op weg helpen. Als je al wel gestart bent met jouw persoonlijke opruimchallenge, maar nog niet het gewenste resultaat hebt, dan is het een aanrader om het e-book ‘15x de meest gemaakte opruimfouten’ te downloaden.
Liever persoonlijke hulp bij het opruimen van je huis? Voel je dan vrij om mij persoonlijk te benaderen, zodat we samen kunnen kijken naar de juiste stappen of experts om jou te helpen!
Lees ook deze blogs:
Opruimen: De Ultieme Gids voor een Opgeruimd Huis
Ontspullen: 10 belangrijke tips voor meer rust en ruimte in je huis & hoofd