Skip to main content
Opruimen zonder Stress – De Bezem door je Leven® | Voor als je lijf niet altijd meewerkt

Huis opruimen na overlijden – stapsgewijs afscheid nemen

huis opruimen na overlijden

Het verliezen van een dierbare kan een ingrijpend moment zijn, maar ook het huis opruimen na overlijden kan overweldigend zijn. Dit kan door de hoeveelheid spullen komen, maar ook doordat er herinneringen aan elk object vastzitten. Door bewust kleine stappen te zetten, kun je ruimte voor verwerking creëren. Op deze manier neem je de tijd om alles op jouw manier los te laten en kun je het proces op een liefdevolle en respectvolle manier aangaan.

Het opruimen van heel het huis of alle spullen hoef je niet in één keer te doen. Rust en overzicht zijn op deze momenten juist enorm belangrijk en zorgen voor een opgeruimde ruimte én een opgeruimd hoofd. In mijn boek Opruimen zonder stress ontdek je hoe je in elke situatie stressvrij kunt opruimen en ook wanneer je leeft met chronische klachten. De spullen van een dierbare opruimen kan echter nog meer energie kosten en daarom kun je in deze blog ontdekken hoe je het beste te werk kan gaan in dit soort situaties.

huis opruimen na overlijden

Waarom huis opruimen na overlijden zo zwaar kan zijn

Bij het opruimen van iemands spullen kan diepe emoties oproepen, zoals verdriet, schuldgevoel, liefde of gemis. Elk fotolijstje of kledingstuk kan herinneringen oproepen en daarnaast heerst er vaak een sociale druk, want “Het huis moet leeg!” Toch is het belangrijk dat jouw gevoel en tempo leidend zijn, omdat deze klus een fysieke en innerlijke activiteit is. Zeker wanneer je al kampt met chronische pijn of vermoeidheid, kan een slaapkamer of zolder opruimen al extra zwaar aanvoelen. Al deze aspecten kunnen samen te heftig worden en daarom is het belangrijk dat je goed naar jezelf luistert en het opruimen minder zwaar maakt.

De kracht van kleine stappen: minder stress, meer overzicht

Mensen verzamelen door de jaren heen een hoop spullen, waardoor je na het overlijden van een dierbare te maken kan krijgen met een enorme opruimklus. Om deze grote taak makkelijker en overzichtelijk te maken, is het verstandig om het opruimen in kleine stappen te doen. Je kunt bijvoorbeeld kamer voor kamer of la voor la opruimen, zodat het opruimen behapbaar blijft.

Ook kan het helpen om een lijst met doelstellingen te maken, zodat het afvinken van een taak goede moed geeft. Het afwerken van een takenlijst zorgt voor extra motivatie en overzicht, waardoor je minder snel overbelast raakt. Ook voor mensen met minder energie wordt het opruimen hierdoor geen blok aan je been, maar een haalbaar doel. Niet alleen na het overlijden van een dierbare kun je deze tips gebruiken, maar ook bij het opruimen van huizen in het algemeen.

blank

Starten met opruimen: kies een makkelijk beginpunt

Door de hoeveelheid spullen of de emoties kan het starten met opruimen een grote drempel zijn. Om deze hoge drempel te trotseren, is het slim om met iets eenvoudigs te beginnen. Je kunt bijvoorbeeld een stapel papieren doornemen of een kast met spullen zonder emotionele waarde uitruimen. Zo kun je snel je eerste taak afronden, wat zorgt voor de nodige dopamine en vertrouwen. Hierdoor krijg je automatisch meer motivatie om verder op te ruimen.

Door een makkelijk beginpunt te nemen start je met een kleine stap, die de start van het sneeuwbaleffect is. De taken worden steeds groter en voor je het weet heb je volledige ruimtes opgeruimd. Voor je het weet ben je gestart met een bureau opruimen en geëindigd met de garage opruimen. Het opruimen hoeft hierbij niet perfect te gaan, alles wat je op die dag hebt gedaan is een grote stap vooruit.

Omgaan met emoties tijdens het opruimen

Tijdens het opruimen kunnen er een hoop emoties langskomen. Van verdriet en woede tot opluchting, al deze emoties zijn normaal en horen erbij. Sta jezelf daarom toe om deze emoties toe te laten en plan pauzes in wanneer je ze nodig hebt. Zo kun je voorkomen dat het opruimen te veel wordt. Door even te gaan wandelen of iets leuks te gaan doen, kun je afstand nemen en ruimte in je hoofd vrijmaken. Hierdoor hoef je niet alles in één keer te verwerken, maar kun je jezelf de ruimte geven om alles rustig te laten passeren en het verlies op een mooie manier te verwerken.

Wat als je weinig energie hebt? Tips voor chronische klachten en vermoeidheid

Voor de meeste mensen is het opruimen van iemands spullen een klus die een hoop energie kost, waardoor deze taak voor mensen met weinig energie extra uitdagend is. Het kan voorkomen dat je minder energie hebt door chronische klachten, zoals fibromyalgie, of dat je te maken hebt met chronische vermoeidheid. In deze situaties is het verstandig om te werken met een timer, zodat je op tijd rust neemt. Ook is het verstandig om de fysiek eenvoudige taken op je te nemen. Hoe klein de stappen ook zijn, wees trots op wat je doet. Deze taak is immers onderdeel van het rouwproces en elke stap brengt je dichter bij een opgeruimd huis. Op onze website kun je enorm handige opruimregels voor een georganiseerde en rustgevende leefomgeving ontdekken, maar met de tips hieronder kun je met weinig energie op een waardige manier aan de slag!

Leer meer over mijn 10 gouden opruimregels. Welke zijn dat?
Met deze regels ga je beter opruimen en je huis opgeruimd houden.
Je ontvangt wekelijks mijn nieuwsbrief vol met tips!

 

100% veilig. Ik volg de anti-spam- en privacyregelgeving en ga vertrouwelijk om met gegevens zoals beschreven in ons privacyreglement. Ik stuur je als bonus 1x per week meer tips en tricks. Je kunt uitschrijven in 1 klik.

dit veld niet invullen s.v.p.

Overprikkeling voorkomen tijdens het proces

Door de verschillende geuren, herinneringen en emoties kan het opruimen een stortvloed aan indrukken geven. Wanneer je snel overprikkeld raakt, is het verstandig om deze prikkels te doseren. Om niet overprikkeld te raken kun je het beste een ontspannen sfeer creëren, door rustige muziek op te zetten of juist in stilte op te ruimen. Ook na het opruimen is het verstandig om aandacht te besteden aan het ontprikkelen. Zorg dat er tijd vrij is om te ontprikkelen, zodat je even lekker niets kunt doen of je ontspanning in bijvoorbeeld wandelen kunt vinden. Zorg er te allen tijde voor dat je goed naar je lichaam en geest luistert, zodat je de innerlijke rust kunt bewaken

De balans tussen bewaren en loslaten

Soms kan het lastig zijn om te beslissen wat je houdt en wat je loslaat. De meeste mensen hebben moeite om afscheid te nemen van spullen en daarom is het verstandig om alleen spullen te bewaren die je doen herinneren aan de overleden persoon of die je zelf goed kunt gebruiken. Op deze manier kun je de materiële erfenis voor een deel een nieuw leven geven of gebruiken als herinneringsobject. De overige spullen kun je loslaten, hoe moeilijk het soms ook is. Vertrouw erop dat wat echt belangrijk is altijd blijft bestaan, ook zonder het fysieke voorwerp.

huis opruimen na overlijden

Praktische hulpmiddelen die opruimen makkelijker maken

Om ervoor te zorgen dat je met chronische klachten op kunt ruimen, is het handig om praktische hulpmiddelen te gebruiken. Met de juiste hulpmiddelen wordt het opruimen een stuk makkelijker, waardoor je productiever kan zijn. Bij het opruimen kun je verschillende hulpmiddelen gebruiken, waaronder stevige dozen, etiketten en vuilniszakken. Daarnaast is het handig om een aparte doos te hebben voor spullen waar je over twijfelt. Zo hoef je niet direct over alles een definitieve beslissing te maken, maar kun je later op een rustig moment de twijfelgevallen doornemen.

Ontvang handige tips voor hulp bij opruimen woning

Om stressvrij een huisopruiming na overlijden te verwezenlijken kun je gratis en voor niets mijn 10 gouden opruimregels gebruiken. Daarnaast is het fijn om met een plan aan de slag te gaan, want georganiseerd opruimen geeft meer rust en overzicht. Het maken van fouten tijdens het opruimen is niet erg, maar voorkomen is natuurlijk prettiger. Daarom kun je in het gratis e-book De 15 meest gemaakte opruimfouten ontdekken hoe je vervelende situaties kunt voorkomen. Blijf met de gratis e-books of onze nieuwsbrief op de hoogte van de beste tips om stressvrij op te kunnen ruimen, zodat jij op een waardige manier afscheid kunt nemen van spullen.

Ruim 1300 mensen gingen je al voor!

Ervaar de magie van een opgeruimd huis!
Ontvang de 15 meest gemaakte opruimfouten als e-book en leer hoe het dan wel moet. En ga aan de slag om jouw huis op te ruimen. Je ontvangt elke week gratis opruimtips via mijn nieuwsbrief.

 

100% veilig. Ik volg de anti-spam- en privacyregelgeving en ga vertrouwelijk om met gegevens zoals beschreven in ons privacyreglement. Ik stuur je als bonus 1x per week meer tips en tricks. Je kunt uitschrijven in 1 klik.

dit veld niet invullen s.v.p.

Lees dit mooie ervaringsverhaal van het opruimen van een huis na overlijden: Opruimen van het thuis - Buitengewoon Afscheid

Meer lezen over opruimen? Lees bijvoorbeeld mijn volgende blogs:

Nabestaandendossier

Zijn jouw nabestaanden op de hoogte van jouw wensen als je er niet meer bent? Heb je wel eens nagedacht over wat er na je overlijden met de spullen moet gebeuren? Kun je de online accountgegevens van je kind of partner vinden als dit nodig blijkt? Weten jouw nabestaanden welke lidmaatschappen jij allemaal hebt? Al deze gegevens vermeld je gemakkelijk in je persoonlijke nabestaandendossier. Zo voorkom je dat je nabestaanden moeten gissen en zoeken naar antwoorden.

blank

Dit nabestaandendossier is dus een hulpmiddel voor nabestaanden bij de afwikkeling van de nalatenschap en andere (financiële) zaken na het overlijden. Daarnaast biedt het ook de mogelijkheid om gegevens vast te leggen over de laatste wilsbeschikking en over schenkingen bij leven of na het overlijden.

blank