Skip to main content
Opruimcoach Rotterdam & Hoeksche Waard / Declutter & Organizing Coach Rotterdam and area

In 6 stappen naar een opgeruimde kledingkast

opgeruimde kledingkast

In dit blog neem ik je in 6 stappen mee naar een opgeruimde kledingkast. De lente en de herfst zijn daarvoor geschikt. Het moment om je wintergarderobe of zomergarderobe eens onder de loep te nemen en te kijken wat je nog draagt, of er iets kapot is en of er kledingstukken weg mogen. Wellicht heb je behoorlijk veel kleding en ben je het overzicht kwijt. Dan kun je dit moment ook aanpakken om het overzicht terug te krijgen. Maar hoe pak je dat nou goed aan?

Disclaimer: dit bericht bevat affiliatelinks. Dit betekent dat ik een kleine commissie kan verdienen wanneer jij een aankoop doet aan de hand van één van de links in dit bericht. De linkjes in deze tekst verwijzen naar artikelen bij Bol.com en So Clever. Maar maak je geen zorgen, hier betaal jij niets extra’s voor, het is dus een win-win situatie voor jou en voor mij. Dank je wel alvast! En voordat je een aankoop overweegt, denk goed na of je het echt nodig hebt of er echt blij van wordt!

Stap 1: plannen in je agenda

Onderschat de tijd die je bezig bent om een opgeruimde kledingkast te krijgen niet en plan voldoende tijd in. Afhankelijk van de grootte van je kledingkast en de hoeveelheid kleding zou je er zomaar een dagdeel of een hele dag voor nodig kunnen hebben, misschien zelfs langer. Uiteraard kun je dit ook in kleinere stukken opdelen maar het belangrijkste is dat je er in ieder geval de tijd voor neemt en dit inplant, zodat je de klus niet gaat afraffelen of dat je in tijdnood komt. Het doel is een opgeruimde kledingkast en dit doel wil je zo goed mogelijk bereiken.

opgeruimde kledingkast
Foto door Petrina Derksen

Stap 2: voorbereiden

Voor een opgeruimde kledingkast is een goede voorbereiding essentieel en dit scheelt je tijdens het opruimproces tijd. Voor het opruimen van je kledingkast zou je aan de volgende zaken kunnen denken:

 • 5 kratten/ dozen of zakken klaarleggen en daarbij een papier met de volgende teksten (of iets wat daarop lijkt):
  • Bewaren
  • Weggeven
  • Weggooien
  • Twijfel
  • Repareren/ stomerij
 • een emmer met sopje en een doekje
 • eventueel kledinghangers

En ook wellicht heel handig als je het opruimen en keuzes maken lastig vindt: kijk of je hulp kunt krijgen. Is er misschien een vriendin of buurvrouw met wie je dit samen kunt doen?

Stap 3: het daadwerkelijke opruimen      

Bij deze stap zijn er meerdere keuzes, afhankelijk van hoeveel tijd je gereserveerd hebt. Heb je gelijk een hele dag ingepland? Dan zou je alle kleding uit de kast kunnen halen en op een grote stapel op je bed kunnen leggen. Dit is zoals Marie Kondo het doet.

Heb je meerdere korte momenten ingepland? Ga dan niet zo rigoureus van start maar pak elke keer een deel van je kast aan. Neem dan elke keer een aantal planken of een halve meter kleding van je roede of een aantal lades, afhankelijk ook weer van hoe vol je alles gepropt hebt met kleding 😊.

Neem stuk voor stuk alle kledingstukken in je handen en bepaal in welke van de 5 categorieën deze horen: bewaren, weggeven, weggooien, twijfel, repareren/ stomerij.

Vragen die jij bij de keuzes zouden kunnen helpen zijn bijvoorbeeld (schrijf ze op en hou ze als leidraad bij je of maak er een beslisboom van):

 • hoe lang heb ik dit al niet gedragen?
 • Zou ik het nu kopen als het in de winkel lag?
 • Als het stuk is: wil ik er dan de tijd/ energie/ geld aan uitgeven om het te (laten) herstellen?
 • Word ik er blij van? (does it “spark joy” zoals Marie Kondo zegt)
 • Pas ik het nog of is het te groot of te klein?
 • Hoe reëel is het dat ik deze maat ooit nog ga passen?
Ruim 900 mensen gingen je al voor!

Krijg eindelijk het overzicht terug in huis!
Want je bent die chaos in je huis helemaal zat. Ontvang de 15 meest gemaakte opruimfouten als e-book en leer hoe het dan wel moet. Alle tips handig in 1 boek. Je schrijft je dan in voor mijn nieuwsbrief vol opruim- & organizingtips! Tevens blijf je op de hoogte van mijn activiteiten.

.

 

dit veld niet invullen s.v.p.

Vooral de laatste 2 vragen zullen aan de orde komen als jij veel kleding in je kast hebt hangen in een (meestal) kleinere maat onder het mom van “als ik afgevallen ben dan kan ik deze kledingstukken nog aan”. Vraag jezelf daarbij dan af hoe reëel jij de kans acht dat je af gaat vallen, misschien is dat al jaren je wens maar lukt het je niet of komt het er niet van om te lijnen. En dan zou je jezelf toch ook weer een nieuwe garderobe cadeau kunnen doen? En past de kleding dan nog bij wie jij bent? Dus overweeg deze hele categorie kleding uit je kast te verbannen; wellicht geeft dit al voor een groot deel het verschil tussen een (over) volle kledingkast en een opgeruimde kledingkast.

Je kunt ook gratis deze vragenlijst voor het opruimen van kleding downloaden:

Stap 4: schoonmaken en bepalen of je opberg- & organizeproducten nodig hebt

Is nu je hele kast (of een deel ervan als je in meerdere keren opruimt) leeg en heb je alles gesorteerd op de 5 stapels? Dan is het tijd om de kast even een sopje te geven.

Wellicht is dit ook het moment om te kijken of je gebruik kunt maken van handige en mooie opberg- & organizeproducten. Kijk eens bij So Clever of Bol.com wat ze hebben. Kijk goed naar wat er op de stapel “bewaren” ligt en kijk of je deze kleding mooi en handig kunt opruimen.

Deze producten moet je dan natuurlijk nog wel bestellen en zijn niet gelijk in huis maar dit is de fase waarin je kunt oriënteren en opmeten. Vaak zijn de producten de volgende dag al in huis als je besteld!

Stap 5: opnieuw indelen en categoriseren

Nu is je kast leeg en schoon en is het tijd om de deze in te gaan delen. Kies een manier om je kast in te delen. Ga je voor op kleur indelen? Of op soort kledingstuk? Of ga je setjes maken en bij elkaar hangen? Allemaal mogelijk en het is helemaal aan jou. Wat maakt de kast overzichtelijker voor je? Hoe kun jij het snelst ’s ochtends je kleding kiezen en pakken? Denk daar over na en ga dan indelen. Een opgeruimde kledingkast moet vooral voor jou werken en logisch zijn.

Een opgeruimde kledingkast moet vooral voor jou werken en logisch zijn

Als je lades hebt dan zijn dat de ideale plekken om je ondergoed en sokken bijvoorbeeld te organiseren. Ook topjes, hemdjes en t-shirts kunnen in lades. Vouw ze volgens de methode van Marie Kondo op; zo bespaar je ruimte en krijg je overzicht. Kijk bijvoorbeeld op mijn Instagramaccount voor filmpjes met instructies voor het vouwen van bijvoorbeeld t-shirts, ondergoed en spijkerbroeken. Heb je geen lades maar planken? Dan kun je de kleding opvouwen en in manden leggen.

Heb jij kleding op de “twijfel” stapel gelegd? Dan zou je deze kleding kunnen markeren en in je kast terugleggen. De hangkleding in de categorie twijfel hang je omgekeerd in je kast terug. Spreek een bepaalde tijd met jezelf af, bijvoorbeeld 6 maanden en noteer in je agenda. Is op deze datum deze kleding niet gedragen? Dan kan het echt weg.

En breng de kleding op de stapel "repareren/ stomerij" weg of pak je naaidoos om zelf te gaan repareren.

opgeruimde kledingkast
Foto door Petrina Derksen

Stap 6: aanvullen

Zo! Jouw kledingkast is opgeruimd en overzichtelijk. Eindelijk heb je weer in de smiezen wat je allemaal hebt en als het goed is hangen er nu alleen kledingstukken in de kast die je ook daadwerkelijk draagt en waar je blij van wordt, met uitzondering van de twijfelgevallen dan. Bekijk deze twijfelgevallen nog eens. Kunnen er toch nog kledingstukken weg? Nu is ook het moment aangebroken om te kijken of je nog kleding nodig hebt. Heb je genoeg basics? Heb je überhaupt nog genoeg kleding over? Zo nee, wat zou je dan nog nodig hebben? Dit zijn dan vragen die veel makkelijker te beantwoorden zijn nu jouw kledingkast opgeruimd is. Wil je meer op de minimalistische tour? Kijk dan eens of je een capsule garderobe kan creëren, lees dit artikel voor meer informatie.

Zeeman: De leukste dameskleding voor de laagst mogelijke prijs

Samenvattend is het dus belangrijk dat je tijd vrij maakt en ook inplant in je agenda voor het opruimen van je kledingkast en dat je kratten/dozen/zakken en een sopje hebt klaarstaan en eventueel een vriendin die komt helpen. Schrijf de vragen uit stap 3 op en hou deze bij je als je gaat verdelen. Kijk of je mooie en handige organizers wilt kopen en ga dan je kast weer indelen op een voor jou handige en logische manier. Nu heb je weer overzicht en ben je ’s ochtends sneller klaar met kiezen!

Heb je jouw kledingkast goed uitgemest en mis je nog wat basics? Of ben je flink afgevallen en heb je kleding in een kleine maat nodig? Bij Bol.com verkopen ze ook kleding!

ModeMode

Heb jij bijvoorbeeld last van een hoofd vol met taken en ideeën? Lees dan eens mijn blogs over het leegmaken van je hoofd.

Wil je jouw schuur of garage eens goed opruimen? Lees dan mijn blog daarover.

Of worstel je met je werkplek thuis en de balans met thuiswerken? Lees dan mijn blogs over dat onderwerp.

En mijn grootste blog gaat over ontspullen. Je leest m hier.

En ik schreef de meest complete gids voor een opgeruimd huis:

Opruimen: De Ultieme Gids voor een Opgeruimd Huis

Wil je nog meer boeken lezen over opruimen/ organizen of bijvoorbeeld je hoofd leegmaken? Ik maakte een selectie en verzamelde ze hier:

Boeken over opruimen

Minimaliseren/ ontspullen

Wil je wat drastischer te werk gaan en een heleboel spullen in jouw leven wegdoen? Ben je het zat om veel spullen te hebben dan kun je ook gaan minimaliseren. Je kunt natuurlijk zelf drastisch gaan minimaliseren maar als je het wat rustiger aan wilt pakken dan is een cursus wellicht iets voor je. Bij de Happy Yoga Academy vind je een cursus die jou in 7 weken meeneemt naar een minimalistische levensstijl.

Dit is een online cursus om aan de slag te gaan met Minimalisme. Het doel van deze cursus is om meer tijd ruimte en vrijheid in je leven te vinden. De cursus is verdeeld in 4 modules om dit te bereiken. Module 1 'Ontspullen' om de externe omgeving op te ruimen en opnieuw in te richten. Module 2 'Consuminderen' om meer financiële ruimte te vinden, beter met de aarde om te gaan en te werken aan onthechting van spullen. Module 3 'Versimpelen' om meer tijd vrij te maken in het leven, en Module 4 'Bewustwording' om de vrijgekomen vrijheid te optimaliseren door middel van focus en te benutten door doelen op te stellen. Tot slot volgt de bonusmodule 'Minimalisme met een gezin' om tools te geven om te minimaliseren met kinderen. Bij de cursus krijg je voor iedere module een werkboek met opdrachten, afbeeldingen en video's voor verdere verdieping en modellen om in te vullen/ kleuren behorend bij de opdrachten.


Heb je veel moeite om jouw eigen huis te organiseren zodat het een ruimte van rust wordt? Maar ontbreekt het je aan de tijd om dit te doen? Of overzie je het niet? Overweeg dan om hulp in te schakelen. Een fijn opgeruimd huis is voor iedereen belangrijk om goed te functioneren in het leven.

Ik heb ook een aantal digitale producten gemaakt waarmee jij thuis goed aan de slag kan, zoals opruimchallenges. Er zitten ook een paar planners bij, maar ook deze 120 dagen opruimchallenge: